Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 20
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
opsesija putinom

E. Kusturica: Divim se velikoj Rusiji i žalim sve manju Srbiju

\'Russia\'s new President Vladimir Putin (L) speaks with film directors Nikita Mikhalkov (R) and Emir Kusturica (2nd R) during a reception dedicated to the start of his new presidential term at the Kr
Reuters/PIXSELL
VL
Autor
Željko Trkanjec
13.05.2012.
u 20:00

Sarajevski redatelj u pismu je izrazio opsesivno divljenje Vladimiru Putinu na čijoj je inauguraciji za predsjednika i sam sudjelovao

"Rusija je upravo takva. Velika i ti se možeš ljutiti na to što je neko tako velik, kao svojedobno Madeleine Albright", riječi su kojima je Emir Kusturica opisao za beogradsku Politiku svoj doživljaj Rusije gdje je boravio na nedavnoj inauguraciji novog-starog predsjednika Vladimira Putina. Sarajevski redatelj, dobitnik Zlatne palme u Cannesu za film "Otac na službenom putu", koji je napustio svoj rodni grad i preobratio se na pravoslavlje, bio je jedan od uzvanika na tom događaju na koji nisu pozvani čelnici drugih država (bili su samo bivši njemački kancelar Gerhard Schröder i bivši talijanski premijer Silvio Berlusconi).

Volođin ritualni hod

– Rusi ne kriju da im je milo što je Rusija velika! Nama ne preostaje ništa drugo nego da žalimo što nam je Srbija sve manja! Velika Rusija i mala Srbija! – ističe Kusturica, sad Nemanja. I ne krije svoje oduševljenje Putinom zanemarujući da je tog – i idućih – dana u Moskvi privedeno nekoliko desetaka ljudi jer su smatrali da ta zamjena uloga u Kremlju (Putin opet predsjednik, a Medvedev premijer) nekako ne miriše demokratski. – Ritual i dugi hod novog predsjednika bio je simbolički izraz veličine Rusije, njegovo kretanje prema Kremlju bilo je put u kome predsjednik i njegovi sunarodnjaci ne kriju od svijeta svoju veličinu! A kada je Volođa ušao u Kremlj, podržala ga je i povijest, i vojska, i Šostakovič, i Dostojevski, i Tolstoj, i bojeve glave, i sve čime se može obraniti obraz! Sve kao u filmu Nikite Mihalkova! – oduševljen je Kusturica koji otvoreno priznaje da je dobar dio dana proveo sa svojim prijateljem Nikitom ispijajući konjak s mlijekom (tako lakše klizi niz grlo, piše). Navodi da se u ruskoj, ali i pravoslavno tradiciji često stoji, i to veoma dugo. "Tu sam shvatio o čemu se radi, zašto treba stajati. Jedino tako pijan čovjek može biti trijezan. Kada bi sjeo, ne bi više ni ustao!".

Obnavljanje arhetipa

Kusturica pokušava poslati poruku i srbijanskim glasačima prije drugog kruga predsjedničkih izbora – kakva Europa, nama treba Rusija. I za taj svoj stav ima i jasnu potporu. Naime, nakon povratka iz Moskve, ove subote, Emir/Nemanja u Trebinju je dobio najviše odličje Srpske pravoslavne crkve za "nesebičnu brigu i predstavljanje srpskog naroda i pravoslavlja u svijetu". Uručio mu ga je osobno patrijarh SPC-a Irinej. Kusturica je tom prigodom, kako navode agencije, rekao kako je taj čin dokaz da je "svoj život provodio radeći na zaštiti našeg identiteta i na očuvanju naše tradicije i, što je najvažnije u mom slučaju, kulture. Jer naša budućnost bez kulture i bez obnavljanja tog srpskog arhetipa ne bi mogla opstati". Opsada Sarajeva, Karadžić i Mladić negdje su se u njegovoj vizuri svijeta potpuno izgubili. Možda je tome pripomogao i konjak s mlijekom.

Ključne riječi

Komentara 114

AD
adan
20:26 13.05.2012.

Šteta potpisa na nekoliko zaista dobrih filmova

Avatar Meggi
Meggi
21:48 13.05.2012.

On i njegovi istomišljenici imaju iskrivljenu sliku stvarnosti ali nemaju pameti da to shvate.

AU
autoritet
23:15 13.05.2012.

Ludi posrbica

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije