Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
suđenje hadžiću

Džakula: Htjeli smo političku i kulturnu autonomiju Srba u RH

hadžić svjedok
Foto: Screenshoot
1/3
18.10.2012.
u 09:53

Džakula je rekao da je Hadžića upoznao u svibnju 1990. godine kada je osnovan SDS u Slavoniji.

U Haagu se nastavlja suđenje Goranu Hadžiću. U četvrtak je svjedočio Veljko Džakula iz Pakraca, predstavnik srpske manjine u Hrvatskoj koji danas radi kao predsjednik srpskog foruma, a pomaže i povratak srpskih izbjeglica u Hrvatsku, prenose 24sata. Na suđenju je rekao da je Hadžića upoznao u svibnju 1990. godine kada je osnovan SDS u Slavoniji. Osnovan je u Pakracu, a Hadžić je na osnivanje stigao iz Vukovara.

Na pitanje tužitelja tko je bio vođa SAO Krajine, Džakula, koji je početkom devedesetih bio predsjednik regionalnog ogranka Srpske demokratske stranke, odgovorio je da je to bio Milan Babić kojeg je također upoznao u Pakracu. Svjedok je objasnio da je njegova ideja bila politička i kulturna autonomija Srba u Hrvatskoj, a ne teritorijalna kako se navodilo u statutu SAO Krajine. Ideja je bila i da se štite interesi Srba izvan Krajine, što se nije podudaralo sa Statutom SAO Krajine koja je bila zamišljena kao autonomna unutar Hrvatske, prenose 24sata.

U srijedu je svjedočio prvi svjedok tužiteljstva Zlatko Antunović koji je svjedočio o zatočeništvu u Dalju u više navrata tijekom 1991. godine. Na suđenju je opisao kako su zarobljenici premlaćivani i korišteni kao radna snaga. Opisao je i kako su ga odveli u prostoriju, gdje su ga mučili udarajući ga palicom po golim stopalima. Kazao je i da je zahode morao prati golim rukama. Na jednom od ispitivanja bio je, kaže, i Željko Ražnjatović Arkan. Antunović je u zatvoru proveo 14 dana i 15 noći. Prisjetio se kako su ga tjerali da pjeva "Ustani, bane" i jugoslavensku himnu. Budući da je imao tetovažu HDZ-a na ruci, rekli su mu da je odstrani ili će izgubiti ruku pa si je sam cigaretama palio kožu.

Hadžić, nekadašnji skladištar iz okolice Vukovara, tereti se za ubojstva stotina i progon tisuća Hrvata, za razaranja i pljačke te da je sve to počinio kao pripadnik udruženog zločinačkog pothvata na čelu s tadašnjim srbijanskim predsjednikom Slobodanom Miloševićem.

>>Svjedok: Cigaretama sam palio kožu da mi ne odrežu ruku

>>Suđenje u Haagu: Hadžić se nasmijao slušajući optužnicu

Komentara 12

HN
Heroj našeg doba
13:13 18.10.2012.

šta radi hrvatsko pravosuđe. zašto ne ispitaju ovog džakulu. čovjek priznaje da je bio suradnik Hadžićev i Babićev. šta još treba reći da bi u najmanju ruku dao ostavku na svim političkim dužnostima. ili je lijepo kad gledamo kako nam prkose bivši neprijatelji a sadasnji pokajnici. bijedne li države i bijednog li vodstva.

DU
Deleted user
14:33 18.10.2012.

Zasto je Dzakula jos na slobodi?????????? Bajicu, Milanovicu, pravednice, gdje ste sada?????????

CH
chemica
12:58 18.10.2012.

Na kraju su dobili čak i više nego što su tražili. Imaju pravo na upotrebu ćirilice u komunikaciji s državnom i lokalnom upravom, imaju svoje vijeće općina, imaju zagarantirana mjesta u parlamentu, dobijaju novac od države za svoje potrebe...Zbilja, zar im se to nije moglo dati devedesete, ali bez krvoprolića? Da, trebalo je samo malo više razuma na našoj strani.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije