Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KALINIĆ I SIMOVIĆ

Dvojici Zemunaca za zločine ukupno 205 godina robije

Sretko Kalinić
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
21.05.2015.
u 11:00

Sretko Kalinić i Miloš Simović godinama su se skrivali u Hrvatskoj

– U ljeto 2004. iz Španjolske sam došao u Zagreb, a izvjesno vrijeme boravio sam u unajmljenom stanu u Utrini. U tom stanu već je bio Luka Bojović, a nakon dva tjedna krenuli smo put Srbije. Htjeli smo likvidirati Zorana Nedovića Šoka jer je on bio Bojovićev neprijatelj. Miloš Simović i ja granicu Hrvatske i BiH prešli smo s krivotvorenim putovnicama, dok smo granicu BiH i Srbije prešli tako što smo preplivali Drinu... – iskazivao je Sretko Kalinić Zver (na slici) srbijanskim tužiteljima o ubojstvu Branka Jeftovića Jorge i Zorana Nedovića Šoka te pokušaju ubojstva Andrije Draškovića, nakon što je iz Hrvatske u ljeto 2010. izručen Srbiji.

Zbog tog zločina Kalinić je prije neki dan na Specijalnom sudu u Beogradu nepravomoćno osuđen na 35 godina zatvora, a pet godina manje dobio je Miloš Simović.

Obavještajci nisu znali

Njih su dvojica hrvatskoj javnosti zanimljiva zbog toga što su se, kao osumnjičenici za sudjelovanje u likvidaciji srbijanskog premijera Zorana Đinđića u ožujku 2003. i lica s Interpolovih crvenih tjeralica, godinama skrivali i prešetavali po Hrvatskoj, a da to ni policija ni SOA nisu znale. Uz to su se obojica koristila lažnim hrvatskim putovnicama, a po jednu od njih, koja je glasila na ime Drage Cesara, Kalinić je osobno došao 25. kolovoza 2006. u PU zagrebačku. Detalji svega toga doznali su se nakon što su Kalinić i Simović jedan na drugog pucali na jezeru Rakitje u lipnju 2010. Sukob je nastao zbog neke žene, a u toj pucnjavi Kalinić je bio ranjen, dok je Simović uspio pobjeći. No uhićen je kad je prelazio granicu Hrvatske i Srbije, a Kalinić je, nakon što je u Hrvatskoj osuđen zbog krivotvorenih putovnica, u kolovozu 2010. izručen Srbiji. I to kao prvi hrvatski državljanin – rođen je u Zadru pa uz srbijansko ima i hrvatsko državljanstvo – koji je temeljem sporazuma između Hrvatske i Srbije izručen toj zemlji.

I Kalinića i Simovića u Srbiji su dočekali postupci za ubojstvo premijera Đinđića te zločine koji su počinili kao pripadnici zemunskog klana. Sam Kalinić “hvalio” se da je kao glavni egzekutor “zemunaca” pobio više od 20 ljudi, a za jednog od njih, Miroslava Jurišića, kazao je čak da ga je nakon ubojstva raskomadao, samlio te kao jelo poslužio Vladimiru Milisavljeviću Budali!? Budala je, kao i Luka Bojović, bio optužen s Kalinićem i Simovićem za likvidacije Nedovića i Jeftovića 2004. Uz to, Bojović se teretio da je preuzeo ostatke zemunskog klana i njegove poslove, nakon što je tu kriminalnu organizaciju srbijanska policija razbila u akciji Sablja.

Višestruke osude

Sud u Beogradu neki je dan oslobodio optužbi Milisavljevića i Bojovića, a njih dvojica u Španjolskoj čekaju izručenje Srbiji. Bojović je tamo osuđen na 18, a Milisavljević na 21 godinu zatvora zbog organiziranog kriminala. Što se tiče Kalinića i Simovića, nakon što su 2010. postali dostupni srbijanskom pravosuđu, osuđeni su zbog likvidacije Đinđića na po 30 godina svaki. Osim toga, svaki je osuđen i na po 40 godina zbog zločina zemunskog klana.

>> Ubijani na kućnom 
pragu, u autima, ali i 
iz pušaka s prigušivačima

>> Objavili fotku kosti Jurišića od kojeg su 'Zemunci' napravili gulaš

Komentara 2

OB
Objektivno...
22:00 21.05.2015.

Ko bi reko da je Sretko tako dobar u pripremanju jela od mesa svojih kolega. Šteta što se nije prijavio za Masterchefa

MI
miki45
19:08 21.05.2015.

pa i sada ima laznih hrvatskih putovnica kako sada dolaze iz srbije srbijanka i iz bosne muslimanka sa hrvatskim putovnicama i rade zajedno kod bosanskog srbina u gostionici hahahhaha

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije