Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U SURADNJI S ČESIMA

Dvojezična hrvatsko-njemačka Osnovna škola u Beču mogla bi krenuti 2025./2026.

Foto: pixabay
1/6
21.03.2024.
u 13:16

Gabriela Novak-Karall je naglasila da “u dogovoru i u suradnji s Komenský-školom teoretski bi Hrvati mogli početi s prvim razredom Osnovne škole u školskoj godini 2025./26”.

Hrvatski centar gradišćanskih Hrvata u Beču izvijestio je medije da postoji mogućnost da u dogovoru s češkom Komensky školom, koja ima sjedište u 3. bečkom stambenom okrugu Landstraße, u sklopu njenih prostorija, počinje u školskoj godini 2025. /2026.  raditi Dvojezična hrvatsko-njemačka Osnovna škola.

Kako u priopćenju stoji, sedmeročlano izaslanstvo Inicijative za uvođenje dvojezičnog hrvatsko-njemačkog obrazovnog sustava u Beču, i to od Dječjeg vrtića do mature, sastalo se je u utorak, 12. ožujka s predstavnicima vodstva češke Komenský-škole na Sebastianplatzu u 3. bečkom stambenom okrugu. Točnije s predstavnicima »Školskoga društva Komenský«, na čelu s predsjednikom Karelom Hanzlom.

Članovi izaslanstva  Inicijativnog odbora, koji su sudjelovali u razgovorima s predstavnicima Komenský-škole su bili Vera Buranić, Simone Marko, Adrijana Markon Jurčić, Gabriela Novak-Karall, Petar Tyran, Aleksandar Vuković i Anamarija Zvonarić.Kako je, između ostalog, naglasio predsjednik »Školskog društva Komenský« Karl Hanzl „Komensky-škola nudi svoje iskustvo i znanje u pogledu na ovakov školski sustav. S Komenský-školom na čelu moramo krenuti da se osiguravaju uvjeti, i to kao prvo u Zakonu o privatnom školstvu.“

FOTO Istezao se, trčao i pokazao zavidnu liniju: Milanović je tada na Šestinama trening odradio s Cro Copom

1/11

Hrvatski Savjet za narodnu grupu u Beču također stoji iza ovog projekta kao i Stalna konferencija predsjednika i potpredsjednika Savjeta, koja podupire njegovo što brže ostvarenje, napominje se u izvješću za medije i dodaje: “Još u mjesecu veljači ove godine u Hrvatski je centar - u kome se je lani formirala Inicijativa za ovaj projekat - stiglo rješenje (Nichtuntersagungsbescheid) kojim se odobravaju pravilnik i Statut »Školskog društva Rešetarić - Beč«. Tako se sada na generalnoj sjednici što je moguće brže može formirati predsjedništvo i izvršni odbor, s ciljem ostvarenja gore navedenog dvojezičnog obrazovnog sustava u Beču.

Cilj je ovoga Društva, da podrži obrazovanje, poučavanje i odgoj djece i mladih, i to na području kulture te hrvatskog i njemačkog jezika. Interesi članova ovoga Društva su da na školskom području posebno zagovaraju podučavanje hrvatskoga jezika kao i usku suradnju roditelja i škole. Ovo Društvo podupira očuvanje  hrvatskoga kao materinskog jezika, kao i hrvatskoga kao stranog odnosno  jezika "susjeda", na području i u smislu Europske unije.”

Kako je za Večernji list rekla dugogodišnja glavna inicijatorica i idejna začetnica Inicijative o uvođenju dvojezičnog hrvatsko-njemačkog obrazovanja u Beču i glavna tajnica Hrvatskog centra Gabriela Novak-Karall, po “uzoru ove trojezične (češko-njemačke i slovačko-njemačke) Komenský-škole predviđena je i dvojezična, hrvatsko-njemačka Rešetarić - škola”.

FOTO Kraj jedne ere: Konačno srušena velika zgrada banke u Zagrebu, centar grada ima novu vizuru

1/22

“Bila bi to cjelodnevna škola, dakle i s popodnevnom nastavom i učenjem. U ovoj dvojezičnoj odgojno-obrazovnoj ustanovi u završnici bi počeli s Dječjim vrtićem, nastavili s Osnovnom školom, koja bi pak prešla na gimnaziju odnosno „Bečku srednju školu“ i više razrede gimnazije, a završila bi s ispitom zrelosti, maturom. Jezik bi bio hrvatski standardni s dodatkom gradišćanskohrvatskoga jezika i kulture kao i dodatnom ponudom gradišćanskohrvatskoga jezika”, pojasnila je Novak-Karall dodavši:

“Riječ je o privatnoj školi s javnim pravom prema austrijskom školskom zakonu. Da je to realno i da je to moguće uspješno i ostvariti već dug niz godina pokazuje i dokazuje spomenuta češka Komenský-škola. Ova obrazovna ustanova u centru grada Beča ima svoje vlastite prostorije i vlasništvo zgrade – to što Hrvati (još) nemaju. Zato je prijedlog od strane Karela Hanzla i Komenský-škole, da bi se „hrvatska škola“ za početak mogla pokrenuti - pod okriljem i pokroviteljstvom - Komenský-škole, koja je - zbog sve većeg interesa za ovu školu - upravo u fazi proširenja svojih prostorija i u potražnji za dodatnom zgradom. Nudi se objekt nedaleko aktualne Komenský-škole, također u 3. okrugu, gdje bi se uz - hrvatsku školu - mogle useliti također slične ustanove i drugih narodnih grupa u Beču. Kako je naglasio Hanzl u razgovoru s delegacijom Inicijativnog odbora Rešetarić-škole, Slovenci, kao i Mađari u Beču su također ozbiljno zainteresirani za ovakav dvojezični obrazovni sustavu”.

VIDEO: Milanović: 'Učinit ću sve da građanima dam razloga zašto treba ići glasati, posebno protiv HDZ-a!'


 

U izvješću za medije se napominje da vezano uz Rešetarić-školu, »Školsko društvo Rešetarić - Beč« će u dogledno vrijeme sazvati generalno zasjedanje, na kojem će biti izabrano predsjedništvo, koje će ujedno biti i operativno tijelo pri ostvarenju ovoga toliko željenog i potrebnog obrazovnog sustava za Hrvate i Hrvatice odnosno njihovu djecu u Beču.

Također se dodaje da je “ova ponuda zanimljiva ne samo za Beč, nego i za područje do 60 km udaljeno od Beča, dakle prije svega i za sjeverno Gradišće, posebno Hate, koje se u ovom slučaju šire i preko austrijske državne granice, u Slovačku i Mađarsku, gdje nema skoro nikakve školske ponude na hrvatskom jeziku. Gabriela Novak-Karall je naglasila da “u dogovoru i u suradnji s Komenský-školom teoretski bi Hrvati mogli početi s prvim razredom Osnovne škole u školskoj godini 2025./26”.

Prije toga, kako je rekla naša sugovornica, o nužnosti što brže provedbe tog projekta treba prvotno uvjeriti kako politiku i nadležne državne ustanove u Austriji. “Vezano uz to, potrebno će biti razgovarati i s pojedinim austrijskim političkim strankama i dati im temeljne informacije o projektu. Posebno s onima u sadašnjoj, kao i u budućoj austrijskoj Saveznoj vladi, s obzirom da će ujesen u Austriji biti održani parlamentarni izbori”, napomenula j Novak-Karall, glavna tajnica Hrvatskog centra i idejna začetnica Inicijative o uvođenju dvojezičnog hrvatsko-njemačkog obrazovnog sustava u Beču.

VIDEO: Marin Lončar iz Koprivnice brine se o bebi ljami bez majke

 

Komentara 1

VA
Varazdinusrcu
22:17 26.03.2024.

Kak je moguće da svima znani tiranin i zlostavljač iz Hrvatskog Centra Beč, nakon vrtća otvara i školu? Pa tko je lud da nasilnom, neškolovanom dezerteru šalje dijete u školu, još mu se i daju novci?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije