Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pranje novca

Dvije milijarde mafijaških eura oprali preko austrijskih banaka

Scaliga
08.03.2010.
u 16:53

Novac se prao preko talijanskih telekom koncerna, a kako su svi tražili povrat poreza, riječ je i o prijevari od 365 mil. eura.

U najvećoj talijanskoj aferi s pranjem novca od dvije milijarde eura umiješani su kalabrijska mafijaška organizacija ‘Ndrangheta, ali i osobe iz visokog biznisa, političari te odvjetnici. Austrijski tjednik Profil na temelju dokumenata tužiteljstva iz Rima piše da je od 2005. do 2007. na čelu grupe bio Gennaro Mokbel, biznismen i osnivač radikalnog desničarskog pokreta Alleanza Federalista, u čijoj su kući pronađene slike i biste Hitlera, Goebbelsa i Mussolinija. U pritvoru je i bivši senator iz Berlusconijeve Stranke naroda i slobode Nicola di Girolamo, kojega je navodno u Senat ugurala ‘Ndrangheta prisiljavajući prijetnjama Talijane u inozemstvu da glasuju za njega.

Novac ‘Ndranghete, koja godišnje na drogi, oružju i sličnom obrne i do 40 milijardi eura, slao se iz britanskih i finskih podružnica tvrtke Acumen na račune talijanskih telekom divova Fastweb i Telecom Italia Sparkle na ime izmišljenih usluga. One su novac, opet na ime navodno fiktivnih usluga, slale talijanskim tvrtkama I-Globe Srl i Planetarium Srl, koje su ga prosljeđivale panamskim tvrtkama – Broker Magamement SA i Karelia Business Group SA. Svaka je tvrtka obračunavala 19% PDV-a i tražila povrat poreza pa je riječ i o prijevari od 365 milijuna eura. Austrijancima je slučaj zanimljiv jer se od 14 računa iz operacije njih 12 nalazi u Austriji, gdje je novac i ostao, i to u bankama UniCredit Bank Austria, Anglo Irish Bank Austria i Raiffeisen. U dosjeu od 1600 stranica sumnjiči se 60-ak “uglednika”. Među njima su i utemeljitelj Fastweba Silvio Scaglia, Augusto Murri – biznismen iz Paname kojega se sumnjiči i za ubojstvo, odvjetnik Paolo Colosimo, Dario Panozzo – koji se u telefonskom razgovoru hvali da ni nakon 10 ubojstava nije uhvaćen i slični.

Komentara 8

OB
-obrisani-
17:17 08.03.2010.

To je luk i voda u usporedbi sa hrvatskom HDZ-mafijom koja je totalno opljackala Hrvatsku i hrvatski narod PLJUC!

OB
-obrisani-
19:32 08.03.2010.

Tf.....reci nam sto je to HDZ( ili bilo koja druga stranka) od tebe osobno uzeo? Tvoj idol Tito je imao svoj osobni plavi vlak,65 mercedesa,32 lovacka dvorca,vile u Beogradu i Zagrebu,Brijune svoje privatne otoke,svoju jahtu,svoje privatno atomsko skloniste u Beogradu i BiH, itd..........a da ne spominjem ostale komunjarske lopove i neradnike.......Fuj banditu jedan ,daj vec jednom zatvori te tvoje smrdljive zvale

BO
bomba
14:39 09.03.2010.

Postojala je prvobitna akumulacija kapitala. Neki su kapital akumilirali puno prije nas, i mi u tom svijetu nemamo kvalitetno mjesto. Zato ćemo biti nečiji kmetovi dug niz godina a ovakom politikom nikad nećemo ostvariti svoju akumulaciju kapitala. Naša akumulacija je prodana za male novce i opljačkana.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije