Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
150 ozlijeđenih

Horor u Bostonu: Troje mrtvih, desetorici amputirali udove

Boston eksplozija, Bostonski maraton (1)
Reuters/PIXSELL
15.04.2013.
u 21:20

U blizini mjesta eksplozije pronađene su još dvije eksplozivne naprave te su deaktivirane. Iako su neki mediji objavili da je osumnjičeni priveden, bostonska policija to je demantirala.

Dvije bombe koje su eksplodirale u ponedjeljak prije 15 sati blizu cilja maratona u Bostonu odnijele su tri života, a jedan od poginulih je i osmogodišnji dječak. Ozlijeđeno je 150 ljudi, a 42 osobe su u kritičnom stanju u bolnici. Osmero djece teže je ozlijeđeno. Desetero ozlijeđenih amputirani su udovi, a broj stradalih u eksploziji i dalje se povećava jer su brojni naknadno zatražili pomoć. Na tradicionalnom Bostonskom maratonu sudjelovalo je oko 5000 ljudi.

Boston u šoku

Boston je u šoku, a cijela Amerika traži odgovore na pitanja tko je postavio bombe, koji je motiv strašnog zločina te postoji li mogućnost da ima još neotkrivenih bombi koje čekaju nove žrtve. Informacije o poginulima i ozlijeđenima potvrdila je bostonska policija. U blizini mjesta eksplozije pronađene su još dvije eksplozivne naprave te su deaktivirane. Iako su neki mediji objavili da je osumnjičeni priveden, bostonska policija to je demantirala. 

Šef bostonske policije Ed Davis potvrdio je da su u istragu uključeni FBI, Ministarstvo domovinske sigurnosti, sve tajne službe i da se u potrazi za informacijama koje bi razotkrile počinitelje surađuje i sa službama prijateljskih zemalja širom svijeta. Na maratonu u Bostonu bilo je predstavnika iz šezdesetak zemalja pa se još uvijek ne zna jesu li u postavljanje bombi uključeni strani državljani ili isključivo Amerikanci.

Bijela kuća oprezna je s izjavama, ali predsjednik Barack Obama je, govoreći o suosjećanju sa žrtvama i njihovim obiteljima, najavio da će počinitelji biti otkriveni i procesuirani.

– Amerika je ujedinjena, nije važno tko je demokrat ili republikanac, svi žalimo zbog tragičnog događaja i kaznit ćemo one koji su ga počinili – poručio je Obama. Nekoliko ozlijeđenih smještenih u bolnici Massachusetts General očekuje teške operacije, potvrdio je kirurg Peter Fagenholz. Policija je potvrdila za CNN da su obje bombe bile male, pretpostavlja se da su izrađene u kućnoj radinosti.

– Ovo je bio sofisticirani, koordinirani i planirani napad – komentirao je Bill Keating, kongresnik iz Massachusettsa i član kongresnog odbora za domovinsku sigurnost. Prije maratonske utrke nije bilo vjerodostojnih prijetnji ili upozorenja, a policija je kontrolirala sportski događaj pa su prikupili sve televizijske i snimke sigurnosnih kamera kako bi ih pregledali i pronašli moguće dokaze o počiniteljima. Nema osumnjičenih, ali mnogi su dovedeni na ispitivanje u policiju koja traži osobu tamnije puti ili Afroamerikanca sa stranim naglaskom za koju se sumnja da je sudjelovala u terorističkom napadu.

Jedan je muškarac s crnom naprtnjačom i crnom majicom viđen pet minuta prije eksplozije kako pokušava ući u uže područje kod cilja maratona. Sumnjiv je i muškarac saudijske nacionalnosti koji je zbog ozljede noge zadržan u bostonskoj bolnici gdje ga čuva policija. Hoteli Mariott i Lenox smješteni u blizini eksplozije potpuno su evakuirani.

Najstariji svjetski maraton koji se od 1897.godine održava u spomen na Američki revolucionarni rat (1775. – 1783.) pretvorio se u najveći teroristički napad nakon 11. rujna 2001. godine. Američki državni odvjetnik Eric Holder i direktor FBI-a Robert Mueller u stalnom su kontaktu i najavljuju promptno informiranje građana o ishodu istrage. Na pojačanu budnost pozvani su građani New Yorka, Washingtona, Los Angelesa i San Francisca.

Eksplodiralo i u knjižnici JFK

Nešto više od sata nakon ovih eksplozija eksplodiralo je i u knjižnici JFK u Bostonu, no riječ je bila samo o požaru, potvrdila je policija te nije povezano s eksplozijama na maratonu.

Senatorica Dianne Feinstein, predsjednica senatskog Odbora za obavještajne službe, rekla je da se u Bostonu dogodio "teroristički incident", ali da još ne može reći je li organiziran u inozemstvu ili u SAD-u. Kazala je da incident u Bostonu ima sve oznake terorističkog napada.

Američki predsjednik Barack Obama u obraćanju javnosti kazao je da se moli za ljude u Bostonu.

– Još ne znamo tko je ovo napravio ni zašto. Nemojmo brzati sa zaključcima. Otkrit ćemo tko stoji iza napada – kazao je američki predsjednik Barack Obama te dodao da će suditi počiniteljima napada u Bostonu.

Policija je zbog eksplozija u Bostonu povećala sigurnosne mjere u New Yorku i Washingtonu, pogotovo oko Bijele kuće. Policija, prema pisanju medija, ima snimku nadzorne kamere s mogućim sumnjivcem, koji je, navodno nekoliko minuta prije prve detonacije na mjesto događaja donio nekoliko ruksaka. Građani se pozivaju da se ne približavaju mjestu gdje su bile eksplozije. Američki predsjednik telefonski se čuo s direktorom FBI-a Robertom Muellerom u vezi s eksplozijama.

>>Pogledajte trenutak eksplozije na maratonu u Bostonu!

>> Sve o terorističkom napadu u Bostonu pročitajte u našem specijalu

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije