Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Banda u kravatama

Dvadesetak djelatnika banaka sredilo prevarantima 5,3 mil. kn

\'rukovanje
04.05.2012.
u 23:40

Grupa prevaranata uspješno je operirala čak pet godina, a koliko se zna, imala je dobru mrežu pomagača, što je jasno po broju osoba pod istragom.

Čak 37 osoba obuhvaćeno je istragom USKOK-a zbog prijevara pri podizanju kredita u različitim bankama. Sumnjiče se za niz kaznenih djela: udruživanje za počinjenje kaznenih djela, davanje i primanje mita, krivotvorenje službenih isprava, krivotvorenja isprava, prijevara te prijevara u pokušaju. Mozak operacije bio je 57-godišnjak te ga se sumnjiči da je od 2005. do 2010. godine okupio i povezao još 13 osumnjičenika radi stjecanja nepripadne koristi.

Lažna dokumentacija

Ostale 24 osobe su djelatnici banaka i financijskih institucija, a u mrežu istrage su upali jer su vjerojatno surađivali s osumnjičenicima pri podizanju kredita. Tako su se dogovorili da će se koristiti vlastitim tvrtkama koje zapravo nisu radile ili su im računi bili blokirani, sastavljati krivotvorenu dokumentaciju o njihovu pozitivnom poslovanju na temelju fiktivnih uplata, krivotvoriti dokumentacije o zaposlenju... Također je postojao dogovor da će na temelju takve dokumentacije izdavati zadužnice i mjenice na svoje tvrtke, preuzimati i prisvajati robu od drugih tvrtki bez plaćanja, a da će u bankama podizati namjenske i nenamjenske kredite bez vraćanja.

Pritvaranje šestorice

Zahvaljujući lažnom bonitetu tvrtki, narudžbenicama, zadužnicama i mjenicama, četvero osumnjičenika su od jednog poduzeća preuzeli robu vrijednu 826.270 kuna koju nisu platili. Dogovorili su se da u određenoj banci na svoje ime podnesu zahtjev za kredit uz krivotvorenu dokumentaciju o zaposlenju i bonitetu poduzeća koju su im oni nabavili i preuzmu dobiveni iznos kredita koji će predati organizatoru grupe ili osobi koja im je ponudila realizaciju kredita. Dio kredita zadržavali su za sebe. USKOK je zatražio određivanje istražnog zatvora za šestoricu osumnjičenih.

Ključne riječi

Komentara 21

JU
jazmi udri manje
23:44 04.05.2012.

Ma daj !Tko bi to rekao?Hmmmm, pa zar i oni!?!????

LO
lopine
06:29 05.05.2012.

pa kaj je bankama došla voda do grla ................ još tamo prije 7-8 godina je u mojem kvartu ekipa muljatora dizala nove BMW-eje sa takvim kreditima na lažne podatke ............ imaš nekog u banci sredite sve papire na izmišljene podatkeatke i banka plaća BMW-eja malo ga voziš i onda roba nestaje .........pasalo je to i auto kućama glavno da roba ide i da je plaćena ........hihihihihihihihihihihihihi

RT
Rollo Tomasi
08:04 05.05.2012.

Ja ovo ne bih nazvao kriminalom. Prije ispravljanje društvene nepravde.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije