Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Junaci Oluje

Dva gelera odnijela živote dvojici Tigrova

'Ivan Belecetic'
Foto: ''
1/3
06.08.2012.
u 17:00

Ivan Belečetić iskrvario je jer mu je geler presjekao venu u predjelu prepona. Josipu Jakši prošao je kroz srce i ubio ga

 

Ovo je priča o Ivanu Belečetiću Padobrancu, jednom od ratnih heroja i legendi Domovinskog rata. Sjećate li ga se? To vam je onaj momak s puškom u ruci i šljemom na glavi čije vas je ozbiljno lice devedesetih gledalo s plakata. S desnog ramena njegove uniforme mogli ste doznati da je pripadnik 1. gardijske brigade. Iznad glave tog vojnika velikim tiskanim slovima pisalo je:

ZA HRVATSKU KAO TIGAR.

Ivan Belečetić Padobranac iz Gorjana nedaleko od Đakova poginuo je 6. kolovoza u Slunju. Bile su mu samo 22 godine.

Pobjegao iz JNA

Katica Dugeć iz Piska sva ova ljeta čuva i taj plakat i kalendar na kojem se Padobranac fotografirao s tigricom koja mu je pružila šapu.

– To je moj brat – kaže dok iz sobe iznosi uspomene. Zatim sjeda, u rukama vrti pismenu potvrdu da je Belečetića ubila mina iznenađenja i započinje priču o mlađem bratu. Bilo ih je troje djece: ona, Božo i Ivan. Mati Barica umrla je kad je Ivanu bilo 15 godina. Otac Antun za njom je otišao tri godine kasnije. Ivana je podigla baka Barica Bradić. U Borovu je završio srednju školu, za prerađivača kože.

– Nemaš obveze, nemaš cure, daj odsluži vojsku. Poslušao je. Poslali su ga u Niš, u padobransku brigadu. Uslijedila je prekomanda u Sarajevo i na kraju je pobjegao iz JNA-a – govore Belečetićevi sestra i šogor Željko Dugeć.

– Tražio je da ga vozim u Đakovo gdje su se u DVD-u dečki prijavljivali u Tigrove i ja sam ga vozio – priča Dugeć. Ni on ni supruga o Padobrančevu ratnom putu ne znaju puno jer nikada nije htio o tome govoriti.

– Bio je zapovjednik 1. izvidničke desetine 1. izvidničkog voda 1. gardijske brigade. Kao zapovjednik desetine i ujedno zamjenik zapovjednika prvog voda sudjelovao je u pripremi i provedbi operacija Bljesak '95., Ljeto '95. i u pripremi i provedbi operacije Oluja. Ivan je izvršavao sve zadaće koje su proizlazile iz njegovih dužnosti, a u sklopu zadaća koje je nametnula trenutna operativna ratna operacija na području djelovanja 1. gardijske brigade, kako na prvoj crti bojišta tako i u neprijateljskoj dubini – vojničkim rječnikom opisuje ga ratni zapovjednik Jurica Matić.

Nedeljko Mihalić iz Vaške kod Slatine, Belečetićev suborac, kaže pak da je Padobranca upoznao u kolovozu '93. u Josipdolu gdje je tada bila smještena izvidnička satnija Tigrova.

– Išli smo u izviđanja, prikupljali podatke. Zajedno smo prošli Bljesak, Ljeto, bili na Velikom i Malom Šatoru ... S Belečetićem sam sudjelovao i u pripremi za Oluju u koju je on u prvim minutama 4. kolovoza krenuo sa svojom desetinom. Dva dana kasnije, 6. kolovoza, u pet ujutro, izišli smo u Jelov Klanac i kroz njega smo došli do Rakovice gdje smo se spojili sa snagama 5. korpusa Armije BiH. Zapovjedništvo 1. gardijske brigade otvorilo je granični prijelaz Izačić. Jedna bojna krenula je u smjeru Plitvičkih jezera, gdje su se spojili sa snagama koje su djelovale u smjeru Otočca – priča Mihalić.

Puzao 20 metara

Tog su dana stigli i do rubnih dijelova Slunja. Na puteljku kojim su morali proći bio je parkiran automobil. Belečetić, Mihalić, Josip Jakša, Ivica Hunjek zvani Deda i još dva momka krenuli su ga pomaknuti. Odjeknula je snažna eksplozija i odbacila ih tri metra. Tigra Josipa Jakšu iz Marije Bistrice jedan je geler pogodio u srce. Borbeni prsluk nije ga mogao zaštititi. Izlazna rana na njegovim leđima bila je velika čak 15 centimetara. Poginuo je. Baš kao i Ivan Belečetić.

– Jedan jedini geler pogodio ga je u predjelu prepona. Otpuzao je dvadesetak metara, za sobom ostavio široki krvavi trag. Tako je otišao Ivan Belečetić zvani Padobranac, jedan od ratnih heroja i legendi Domovinskog rata – završava priču o Ivanu Belečetiću njegov suborac Nedeljko Mihalić, jedan od trojice ranjenih od gelera mine iznenađenja koja se aktivirala kad su s Belečetićem i Jakšom išli pomaknuti automobil.

Ostale priče iz Večernjakovog specijala Junaci Oluje pročitajte ovdje.

Komentara 34

Avatar Joja
Joja
17:19 06.08.2012.

Vjecna slava herojima

PA
papicdu1
18:10 06.08.2012.

sl 95ava im , joja nisi baš upoznat s brojem zagrebčanaca u tigrovima 91 na 92 više od 60 posto purgera u jedinicama 1. gard. , ove od 95 ne računan

Avatar Ivica6
Ivica6
18:34 06.08.2012.

06.08.2012. u 18:17h mast je napisao/la: Iz straha za osobnu sigurnost kao i na nagovor vlasti Hrvatsku je tada napustilo više od 150.000 njezinih dotadašnjih stanovnika.... . _______________________________________ Ne. Pogrešno pišeš. Na nagovor tadašnje paravlasti u takozvanoj SAO Krajini uzjašiliašili su na traktore i pokušali bježati. Ali su ih na vrijeme stigli tenkovi njihove vojske i porazbacali po poljima. Neće oni majci bježati! To samo vojska SAO Krajine smije! Sretan ti Dan pobjede i Dan domovinske zahvalnosti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije