Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 82
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Eko katastrofa

Mađari tvrde da se toksini nisu izlili u Dunav, RH povećava kontrolu

ribe umiru, dunav, mađarska, otrovni mulj (1)
Foto: AFP
1/3
07.10.2010.
u 20:07

Ako nešto što sadrži teške metale i radioaktivno je, a izlilo se u velikoj količini od milijun kubika, kako je moguće to sanirati tako učinkovito da ne dođe baš do nikakvog zagađenja - poručuje Toni VIdan iz Zelene akcije.

Stručni tim Hrvatskih voda u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije danas je započeo pojačani monitoring Dunava kod Batine zbog ekološke katastrofe koja se dogodila u ponedjeljak u zapadnom dijelu Mađarske, sjeverozapadno od jezera Balaton, obavijestili su iz Državne uprave za zaštitu i spašavanje.

Uzimaju se prvi pojačani uzorci vode iz Dunava, a nastavit će se svaki dan idućih tjedan dana, te nakon toga ovisno o procjeni i daljnjem razvoju situacije.

Iz regionalnog Ureda za katastrofe Republike Mađarske izvijestili su Državnu upravu za zaštitu i spašavanje kako se i dalje radi na sanaciji sedam naselja zahvaćenim onečišćenjem. Intenzivno se radi i na rijeci Rabi i potoku Marcel, a s ciljem spriječavanja onečišćenja vodotoka nizvodno prema Dunavu sipa se gips u vodu kako bi se smanjila pH vrijednost. U Marcelu je kako se saznaje s mađarske strane onečišćenje veće nego se očekivalo, pa se stanovništvo poziva da ne lovi i ne jede ribu iz vode.

>>Večernji list u mađarskim selima pogođeni otrovnim valom: Mulj ubio četvero i opekao 120 ljudi


Mađari tvrde da u Dunav nije isteklo onečišćenje
- Najnovije vijesti od službenih mađarskih organa govore da u Dunav nije isteklo nikakvo onečišćenje, niti teških metala niti povećane lužnosti. Ako Mađari rade efikasne akcije oko neutralizacije i sakupljanja onda neće završiti ta masa kao opasna tvar. Mi smo preventivno organizirali stalno dežurstvo u Batini. Monitoring je pojačan, dvaput dnevno se uzimaju uzorci. Zasada nema nikakvih dokaza da bi se bilo što moglo dogoditi - rekao je u četvrtak navečer za HTV-ov Dnevnik 3 Željko Makvić, glavni državni vodopravni inspektor, te dodao:  

Vodopravni inspektor: Ako analiza nešto pokaže jasno da će javnost znati
- Ako analiza vode iz Dunava bilo šta pokaže, a zasad nijedna nije ništa pokazala, naravno da će se tada javno objaviti da nešto nije u redu. Takvih podataka nema pa sada nema ni potrebe uzbuniti ljude. Jedino pozivam vukovarski vodovod da ne koriste vodu iz pritoka ovih dana, nego samo podzemne vode.

Zelena akcija: Nemoguće je da se u potpunosti sanira zagađenost
U istoj emisiji svoje mišljenje dao je i Toni Vidan iz Zelene akcije:
- Na žalost ne iznenađuje me da službene institucije govore da nema opasnosti i da nema zagađanje. Bojim se da je već pravilo da službene institucije pokušavaju minorizirati opasnost. Nije mi jasno ako nešto što sadrži teške metale i radioaktivno je, a izlilo se u velikoj količini od milijun kubika, kako je moguće to sanirati tako učinkovito da ne dođe baš do nikakvog zagađenja.

Pronađene prve uginule ribe
Kako doznajemo, danas je tijekom dana u rijeku Rabu ubačeno više od 120 tona gipsa i octene kiseline kako bi se sanirale posljedice eko- katastrofe. Prema podacima s mađarske strane kod ušća Rabe u Dunav pronađene su i prve uginule ribe, a pH vrijednost vode popela se na 9,1.

Stručnjaci također upozoravaju kako se zagađenje ukoliko dođe Dunavom u Hrvatsku neće moći vidjeti prostim okom, te kako bi moglo potrajati tri do četiri dana.

Državna uprava za zaštitu i spašavanje obaviještena je od strane Monitoring and Information centra EU Mehanizma za suradnju u civilnoj zaštiti kako mađarske vlasti drže situaciju pod kontrolom te kako za sada nisu zatražili međunarodnu pomoć.

Komentara 43

Avatar Baroudeur
Baroudeur
10:22 08.10.2010.

Sigurno je da su ti toxisini baš zaustavili na rubu Dunava. A vi spavajte!!! Isto je to tako bilo sa onom nuklearnom centralom u Ukrajini. Radijacia se zausavila kako su svojevremeno Francuzi govorili baš na njihovoj granici!

KA
karocagre
00:52 08.10.2010.

Ma kakvi, nije se izlilo. VIDI KOJE KRASNE RIBICE. A one što prežive, imat će najmanje dvije glave...

KA
karocagre
00:55 08.10.2010.

KURČULA, nema nam druge nego čekati da nas srbija počne spašavati. Baš vam hvala. Neobično ste ljubazni susjedi i toliko ste dragi da ne znam od koga mi se više kosa na glavi ježi - od ovih ribetina ili vaše DOBROTE...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije