Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 119
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ubojstvo PUKANIĆA

Đurović: Pet sam godina zatočenik hrvatskog pravosuđa

slobodan durovic
Anto Magzan/PIXSELL
14.01.2013.
u 17:53

Vrhovni sud raspravljao o drugoj žalbi Roberta Matanića, Slobodana Đurovića, Bojana Gudurića i Željka Milovanovića

 – Poštovano sudsko vijeće, ja sam već pet godina zatočenik i talac hrvatskog pravosuđa. Nemam mentalni sklop da počinim djela za koja me se tereti, a ovom presudom osuđen sam na doživotni zatvor i tihu smrt – kazao je u ponedjeljak Slobodan Đurović obraćajući se vijeću Vrhovnog suda, koje je raspravljalo o njegovoj žalbi na presudu koja mu je izrečena zbog sudjelovanja u likvidaciji Ive Pukanića i Nike Franjića u listopadu 2008. 

Riječ je o drugoj žalbi, na koju Đurović kao osuđenik na dugogodišnju kaznu zatvora ima pravo. Nepravomoćno je bio osuđen na 15 godina zatvora, no Vrhovni sud kaznu mu je povisio za 10 godina. Osim o njegovoj žalbi, u ponedjeljak se raspravljalo i o žalbama Roberta Matanića (osuđen na 35 godina), Bojana Gudurića (osuđen na 33 godine) i Željka Milovanovića (osuđen na 40 godina). Od svih njih, samo je Đurović tražio da bude nazočan sjednici Vrhovnog suda, a Đurović je istaknuo i da nije točno kako nije iznio svoj alibi u prethodnim fazama postupka. 

– Tvrdio sam da sam cijelo vrijeme bio u Srbiji, a tužiteljstvo je uništilo moj alibi jer je zabranilo istražnoj sutkinji da pribavi izlist mojih telefonskih kontakata, što je uporno tražila moja obrana. Ispis su dobili tek tijekom suđenja, kada je mobilni operater već izbrisao neke od mojih kontakata – kazao je Đurović. Njegovi odvjetnici Rajko Mlinarić, Krešimir Vilajtović i Željko Žganjer ponovno su se osvrnuli na iskaz krunskog svjedoka Tomislava Marjanovića, kojeg su nazvali – krunskim lažovom. Prema odvjetnicima, Marjanović je lagao u svom iskazu kada je tvrdio da je Đurović tijekom proljeća i ljeta 2008. bio u Zagrebu, gdje je u stanu Roberta Matanića razgovarao s Matanićem te mu kazao da Sreten Jocić nudi 1,5 milijuna eura za likvidaciju Ive Pukanića. 

– Da to nije bilo tako, vidljivo je iz telekomunikacijskog vještačenja u kojem tih poziva nema. Osim toga, Jocić kojem se u Beogradu sudi za isto djelo, pušten je iz pritvora. Stoga mislimo da je ovo posljednja prigoda da Đurović ima pošteno suđenje te tražimo da se ova presuda ukine – kazali su odvjetnici obraćajući se sucima Vrhovnog suda. 

Branitelji Roberta Matanića i Bojana Gudurića, u svojim su se žalbama pozvali na novi dokaz – pravomoćnu presudu Općinskog suda u Sisku, prema kojoj je Matanić osuđen na godinu dana zatvora jer je kod prijatelja u garaži u Donjem Vukojevcu početkom listopada sklonio pušku, koja je tamo i nađena nakon njegova uhićenja 30. listopada 2008. Riječ je o pušci na kojoj je nađen Gudurićev DNK i koja je trebala biti alternativno rješenje za ubojstvo, ako ne eksplodira paklena naprava koju je na motor, parkiran pored Pukanićeva automobila postavio Milovanović. Branitelji tvrde da puška nije mogla biti tog 23. listopada 2008. u Gudurićevim rukama, koji je prema optužnici bio na krovu zgrade u Palmotićevoj 3, ako je bila spremljena u garaži. Tužiteljstvo pak tvrdi da se u tom slučaju radi o podmetanjima Roberta Matanića, koji je tijekom suđenja prvo tvrdio da je u garažu pušku spremio neutvrđenog dana u listopadu 2008., da bi kasnije kazao da je bila riječ o početku listopada 2008.

Zbog likvidacije Pukanića i Franjića pravomoćno su već osuđeni Luka Matanić i Amir Mafalani i to na po 16 godina svaki. Milovanoviću se pak sudi u Beogradu, a s njim su još optuženi Sreten Jocić i Milenko Kuzmanović.

>>Do kraja siječnja konačna presuda za likvidaciju Ive Pukanića

Komentara 4

SE
sestrićna
20:53 14.01.2013.

kazna do smrti--

TO
Toni50
19:36 14.01.2013.

Njegovi odvjetnici ponovno su se osvrnuli na iskaz "krunskog svjedoka Tomislava Marjanovića, kojeg su nazvali – pravim imenom - krunskim lažovom" Ovo je najbolji sistem kada želite nekoga spremiti debelo na robiju uzmete krunskog svjedoka a ne dokaze odbrane ...... Takav sistem vidimo da se prakticira i kod suđenja suđenju Dr. Sanaderu ali rulju to ne dira ( plačeni novinari su ih ubjediuli da je lopina uostalom kao večina - Hrvata!) a politika zna svoje da se naređenja iz EU ili Amerike moraju sprovoditi te svjedoku sa oprosnicama naravno vjerovati ( Kada ne postoji nikakav drugi realni dokaz !!!) . Tako da je sistem isti kao u Hagu možeš zraditi 24 godine robije ili slobodu ovisi kako politika iza suca - odlući !!!

TO
Toni50
20:36 14.01.2013.

Koliko su osuđeni oni koji su imali nalog da ga čuvaju Pukanića od likvidacije ? Nešto se nesječam,,,

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije