Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 108
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prvi put u hrvatskoj

Đurek skrivio bankrot: Tri godine zatvora i mora vratiti 23,7 mil. kn

'11.12.2009., Hrvatska, Zagreb-  Privodjenje bivseg gradonacelnika Zlatara Marijana Djureka na ispitivanje u USKOK.  Photo: Jurica Galoic/PIXSELL'
'Jurica Galoic/PIXSELL'
11.06.2013.
u 10:00

Đureka se teretilo da je prekomjerno zadužio Zlatar i to mimo procedure

Marijan Đurek, bivši gradonačelnik Zlatara, prvi je gradonačelnik u Hrvatskoj koji je osuđen jer je svojim djelima doveo – Grad do bankrota. Presuda, koju mu je jučer izreklo Vijeće zagrebačkog Županijskog suda, pod presjedanjem sutkinje Tanje Pavelin Borzić, zasad nije pravomoćna. Đurek, koji se na objavi presude nije pojavio (a prema zakonu na objavi i ne mora biti, op. a.) nepravomoćno je osuđen na jedinstvenu kaznu od tri godine zatvora zbog zlouporabe položaja i ovlasti, krivotvorenja isprava te nesavjesnog vođenja poslovnih knjiga.

Osam uhićenih

No, vjerojatno je za Đureka gore od zatvorske kazne to što, prema presudi, Gradu Zlataru mora vratiti 23,7 milijuna kuna, za koliko je prema optužnici svojim djelima oštetio Zlatar tijekom četiri godine gradonačelnikovanja. Uz to, Đurek mora platiti 3000 kuna sudskih troškova. Rezime je to akcije Carevo ruho, koja je počela uhićenjem Đureka te još sedam osoba krajem 2009. godine.

U međuvremenu Đurek je ostao osamljen na optuženičkoj klupi zagrebačkog Županijskog suda.

Postupak je protiv petero njegovih suoptuženika – Mate Crnca, Marijana Posarića, Željka Šutine, Alojza Kokoleka i Marice Duktaj – razdvojen te se njima sudi na Općinskom sudu u Zlataru. Još dvojica Đurekovih suoptuženika, Zoran Zeba i Vlado Kavać, priznali su krivnji prije početka suđenja te su uvjetno osuđeni.

Prema optužnici, USKOK je teretio Đureka da je od travnja 2005. do 27. svibnja 2009. godine, kao gradonačelnik Zlatara, prekomjerno zadužio Grad, podižući više kredita u poslovnim bankama, a sve kako bi tim novcem asfaltirao ceste u gradu, financirao građevinske radove, sagradio pješačke staze...

Nijekao krivnju

Đurek je sve to učinio, navodi se u optužnici, iako je znao da u gradskom proračunu nije osiguran novac za te radove kao ni za povrat kredita. Osim toga povrat kredita jamčio je cjelokupnom gradskom imovinom, što je na kraju dovelo do bankrota Grada jer su mu bili blokirani računi i imovina.

Uz to, Đureku se stavljalo na teret i da je sve kredite digao mimo svake procedure.

Za njih nije imao suglasnost ni Gradskog vijeća Zlatara ni Vlade RH, što je prema zakonu morao imati. Nadalje, poduzeća kojima su nakon dobivenih kredita dodijeljeni građevinski poslovi uređivanja grada dobili su ih mimo svake zakonom propisane procedure, tvrdila je optužba.

U svojoj obrani Đurek je zanijekao krivnju, ustvrdivši kako je sve što je radio, radio za dobrobit grada. Iskazivao je da mu nije bila namjera oštetiti Grad Zlatar niti pribaviti sebi korist, nego je namjeravao poboljšati infrastrukturu grada.

>> Đureka se tereti da je gradu Zlataru prouzročio štetu od 26,8 mil. kuna

Ključne riječi

Komentara 1

MD
mdjure29
20:14 20.06.2021.

Vrhovni sud Republike Hrvatske potvrdio je 11. 02. 2021, oslobađajuću Presudu Županijskog suda u Zagrebu gradonačelniku Marijanu Đureku povodom optužnice USKOK-a za štetu velikih razmjera u iznosu 8.029.489,79 kuna. (USKOK je u tijeku suđenja smanjio štetu sa 23.738.116,57 kuna na 8.029.489,79 kuna). Oslobađajuća presuda u odnosu na djelo je u svemu zakonita i pravilna. Utvrđeno je da je cjelokupan iznos kreditnih zaduženja iskorišten za potrebe i korist Grada zlatara. (Presuda VSRH br. I Kž-Us 146/2017-6 od 11. 02. 2021.).

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije