Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nadzor u HCR-u

Đurđi Adlešič na korištenje bespravno dali citroen C5

Đurđa Adlešić (1)
Foto: Anto Magzan/Pixsell
1/5
30.04.2012.
u 09:00

Dodatak za staž pirotehničara davali zaposlenima u upravi. Inspekcija naložila da se nepravilnosti isprave u što kraćem roku.

Već dulje vrijeme od pirotehničara i vlasnika tvrtki koje se bave razminiranjem u Hrvatskoj mogu se čuti pritužbe na nepravilnosti u Hrvatskom centru za razminiranje. Da to nisu bile isprazne priče ljudi čiji posao ovisi o čelnicima HCR-a potvrđuje i zapisnik o upravnom nadzoru HCR-a koji je obavio Sektor za inspekcijske poslove MUP-a Hrvatske u razdoblju od 21. ožujka do 6. travnja 2012. godine. U tom se zapisniku navodi kako je zadnji upravni nadzor u HCR-u obavljen prije gotovo osam godina, točnije 2004. godine.

Dug popis nepravilnosti

Češljajući opsežnu dokumentaciju, inspekcija za humanitarno razminiranje utvrdila je niz nepravilnosti u radu Hrvatskog centra za razminiranje i naložila da se sve te nepravilnosti isprave u što kraćem roku. Naš izvor iz HCR-a rekao nam je da je za takvo stanje najodgovorniji ravnatelj Zdravko Modrušan, koji je svojim postupcima doveo HCR u tešku situaciju. Formirao je upravu od četiri sektora, tako da na 150 djelatnika, koliko ih je zaposleno u HCR-u, ima dva zamjenika i još šest pomoćnika ravnatelja. A da su za neke izmišljena mjesta, tvrdi naš izvor, vidi se po tome kako su zapošljavani i kako su dolazili na tako visoka mjesta.

Inspekcija je u zapisniku iznijela pregršt nepravilnosti koje su se događale proteklih godina u HCR-u. Tako je utvrdila da podružnice HCR-a Karlovac, Osijek i Zadar nisu upisane u sudski registar ustanova sukladno zakonu, da načelnik Odjela za izvid i operativno planiranje podružnice u Zadru Igor Rebac nije pirotehničar i ne posjeduje iskaznicu za humanitarno razminiranje te zbog toga ne može obavljati poslove tehničkog izvida. Za pomoćnika ravnatelja HCR-a Davora Lauru, koji je zadužen za Sektor za operativne poslove, inspekcija je utvrdila da je za njega poslodavac zatražio promjenu staža osiguranja u staž s povećanim trajanjem za radno mjesto pirotehničkog nadzora iako se nikada nije bavio tim poslom i poslom pirotehničara. Nije on bio usamljen slučaj jer je inspekcija utvrdila da su se tim povlasticama koristili i neki drugi zaposlenici koji na to nisu imali pravo.

Traljava kontrola

Posebnu pozornost inspekcija je posvetila obavljanju poslova stručnog nadzora nad razminiranim područjem. Utvrđeno je iz nepravilnosti, a najviše joj je za oko zapelo što nijedan zaposlenik HCR-a koji je uključen u proces rješavanja prava i obveza stranaka u postupku nema položen državni ispit. Utvrđeno je da i nadzornici HCR-a koji su dužni izrađivati zapisnike nemaju položen državni stručni ispit.

Poslovi nadzora, kontrole kvalitete i obavljanja općeg i tehničkog izvida prostora koji je razminiran u pojedinim je slučajevima obavljan traljavo. Na to upozorava inspekcija tvrdeći da je na “području kanjona Velike Paklenice u Zadarskoj županiji HCR naložio ponavljanje radova na razminiranju tvrtki “Heksogen” samo na manjem dijelu razminirane površine, a ne za cijelu površinu, za koju je ta tvrtka izdala izjavu da je sve očistila od mina. Još je dugi niz nepravilnosti koje su uočene u Hrvatskom centru za razminiranje, a posebice bode oči što je HCR svoje vozilo citroen C5 dao na korištenje Đurđi Adlešič odnosno Zakladi “Hrvatska bez mina”. Ta zaklada dobila je na korištenje auto bez naknade, a sve troškove korištenja vozila u vrijednosti 50 tisuća kuna plaća HCR.

Komentara 55

RO
robizg
23:47 30.04.2012.

E,a onaj Čehok priča za sebe!

OB
-obrisani-
09:06 30.04.2012.

Pa ne bi valjda besplatno dizala ruku za HDZ.

MI
Mirel
11:04 30.04.2012.

Djurdja trebas auto sa svojim novcima platit, a ne da ti jadni gradjani od gladnih usta otkidaju pa tebi kupuju auto. U Svicarskoj politicari sami od svojih placa kupe sebi auto pa se voze, il ako nemaju idu biciklima ili tranvajima na posao, a HR. gosp. lopov politicar ima i sofera, a sam taj politicar nije vrijedan nit za platu od 1000 kuna.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije