Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 168
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nova studija

Dupini nisu pametni, manje su sofisticirani od kokoši?

dupin
Arhiva PP Telašćica
09.09.2013.
u 08:25

U novoj knjizi koju temelji na dugogodišnjim istraživanjima tim stručnjaka smatra da je pokušaj propisivanja ljudskih, visoko moralnih kvaliteta dupinima manjkav.

Dupini nisu pametni i ''dobri'' koliko im se desetljećima propisuje. Štoviše, njihova razina sofisticiranosti u mnogočemu je manja negoli kod kokoši, smatraju znanstvenici koji godinama proučavaju ponašanje morskih sisavaca, piše Daily Mail.

U novoj knjizi koju temelji na dugogodišnjim istraživanjima tim stručnjaka sa sveučilišta St. Andrews smatra da je pokušaj propisivanja ljudskih, visoko moralnih kvaliteta dupinima manjkav.

Sklonost agresiji

Zabavni i prijateljski dupini nisu bezazleni, njihova razigranost krije tamniju, agresivniju stranu karaktera jer su, tvrde znanstvenici, ti morski sisavci itekako spremni upustiti se u bezobzirna djela nasilja. Jedno od njih je izolacija i ubojstva pliskavica bez namjere da ih pojedu.

Do sličnih zaključaka došli su i istraživači iz Australije. Oni su nakon šest godina istraživanja zaključili kako skupine muških pripadnika vrste često nastoje nasilno nametnuti autoritet nad slabijima što nerijetko rezultira krvavim borbama.

Nisu ljudi

Svi ti nalazi kose se s kampanjom stručnjaka koji tvrde da dupini zaslužuju ista prava kao i ljudi zbog svoje prividno visoke razine moralne sofisticiranosti. Tako je prošle godine pokrenuta globalna inicijativa da se dupini klasificiraju ''osobama'' iako nisu ljudi. Inicijativu je nedavno prihvatila Indija, no zoolog Justin Gregg s Američkog komunikacijskog projekta za dupine smatra kako je cijeli taj koncept promašen.

- Dupini su fascinantne životinje, ali u smislu inteligencije oni nisu ni izbliza posebni kao što ih prikazuju. Da, oni imaju jedinstveni zvižduk, ali nemaju niti pozive na alarm ili za hranu. U tom su pogledu manje sofisticirani od kokoši - tvrdi Gregg te dodaje da ''kad bismo ih prestali gledati kroz objektiv našeg ljudskog stanja, onda bismo naše umove mogli otvoriti za ideju da i druge vrste imaju jednako čudesan život''.

>>Fantastičan prizor: Ispred Pirana fotografirali jato od 60 delfina!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije