Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kraj agonije?

Dunju Gotovinu SDP vraća na posao

\'general ante gotovina, dunja zloic gotovina  \'
Arhiva VL
04.01.2012.
u 23:00

Dunja je bila žrtva političke igre. Provest ću odluke suda kad završi proces koji nepotrebno traje već sedam godina, kaže ministar obraneotromanović.

U listopadu 2004. Dunja Gotovina, supruga tada još odbjeglog hrvatskog generala Ante Gotovine i prva pukovnica u HV-u, već je imala status "supruge državnog neprijatelja broj 1". Vlast Ive Sanadera, premda HDZ-ova i premda je upravo Sanader, na krilima domoljubnog bunta protiv vlade Ivice Račana, dobio izbore s imenom Gotovine na usnama, postala je najogorčeniji protivnik Gotovine i njegovih "jataka". U izravnim pregovorima s Carlom del Ponte, startao je tzv. Akcijski plan kojim će, nakon godinu i pol dana, u prosincu 2005. uhvatiti odbjeglog generala na Tenerifeu. Dunja Gotovina bila je već godinama "neraspoređena" časnica, no i taj umrtvljeni status bio je previše za Sanaderovu vladu. U listopadu 2004. ministar obrane Berislav Rončević poslušno odlučuje prognati ju iz MORH-a. Imala je tada 41 godinu, a Rončević joj šalje rješenje o umirovljenju. S obrazloženjem da je "utvrđena njezina neperspektivnost po kriteriju godina u činu, odnosno da nije promicana, te je umirovljena s obzirom na njezinu životnu dob i uz sagledavanje ukupnog kadrovskog potencijala". Iz MORH-a tada još dodaju: "Njeno je pravo da nas tuži ako smatra da je zakinuta. No, da nije neperspektivna, ne bi joj bilo uručeno rješenje o neperspektivnosti." D. Gotovina je, naravno, odmah zatražila zaštitu svojih prava, pogotovu što je i Mirovinski dao do znanja da jednostavno nema zakonito pravo na umirovljenje. Nije imala ni političku pomoć, i tada joj, u lice, Andrija Hebrang govori: "Tvoj posao u MORH-u prepreka je ulasku Hrvatske u EU"!?

Pukovnica bez plaće

Dunja je tužila MORH zbog nezakonitog otkaza, a presuda Upravnog suda dolazi relativno brzo. Upravni sud pozitivno je riješio njezinu tužbu 2006. te je MORH-u naređeno da je vrati na posao. Otad je prošlo još pet godina, no nije se promijenilo ništa, D. Gotovina je i dalje bez posla. Naprotiv, u proteklih sedam godina, koliko već traje pravosudni spor, D. Gotovina nije od države dobila ni kune i živi od mirovine generala Ante Gotovine, koja iznosi oko 6000 kn. Prema procjenama, MORH joj već duguje između 600.000 i 700.000 kuna. No nagodbe nema. Ne dogovore li se, uslijedit će nova, privatna tužba, koja može problem oduljiti za još dvije-tri godine. Izvor spora bio je u tome što je Dunja uporno zahtijevala da bude vraćena na posao, odbijajući samo novčanu naknadu za neisplaćene plaće pukovnice HV-a (koja iznosi od 8000 do 9000 kn). Svi sljedeći ministri obrane, upitani za pravosudni spor s D. Gotovinom, imali su isti odgovor, da će postupati po zakonu, a Davor Božinović, bivši ministar, rekao je: "Dok sam ja na čelu ovog ministarstva, ono će dati sve od sebe da nikome ne ostane dužno." I ništa. Spor je sada dočekao i novog ministra, Antu Kotromanovića, koji jest u specifičnoj, "neugodno-ugodnoj" situaciji. A. Kotromanović, stožerni brigadir, dugogodišnji je, prvo ratni pa obiteljski najbliži prijatelj Ante i Dunje Gotovine. Jedan od onih koji su redovito, više puta godišnje odlazili u posjet uhićenom Anti Gotovini u haaški pritvor u Scheveningenu. Sada je postao ministar obrane i premda je i Jadranka Kosor kao ministrica braniteljstva bila posjetila Gotovinu u Haagu, Kotromanović sada kao ministar to vjerojatno više neće moći činiti jer Gotovina je u međuvremenu prvostupanjski osuđen za ratni zločin.

I HHO na njezinoj strani

– Bit ću maksimalno kooperativan, raspitat ću se i vidjeti kako da zaključimo ovaj proces, nagodbe još nema, no ako pravna država zaključi da se Dunja vraća na posao u MORH, tako će i biti – kaže ministar Kotromanović. – Žao mi je što 2004. nisu poštovali temeljna prava D. Gotovine. Dunja je bila žrtva političke igre oko njezina muža. Nepotrebno se ušlo u proces koji traje već sedam godina – dodaje. Ministar obrane (Rončević) nezakonito je udaljio D. Gotovinu s posla, ministar (Kotromanović) zakonito je može vratiti. Brže složi li se u nagodbi s takvim rješenjem DORH, koji ovdje zastupa interese države. Zasad i DORH i obrana zastupaju očito maksimalističke zahtjeve. Ne smanje li apetite, spor će biti nastavljen. Odluka HDZ-ove vlade o micanju supruge generala bila je nedvojbeno politička. Dunja Gotovina i njezin sin žrtve su političkog progona.

Rijetka institucija koja je stala u njezinu obranu bio je, prije nekoliko godina, HHO, a tadašnji predsjednik Žarko Puhovski izjavljuje: "Nedopustivo je da cijela obitelj pati i da je se kažnjava jer je Ante Gotovina optužen pred Haaškim sudom. Čak i da je osuđen, bilo bi apsolutno neprihvatljivo da obitelj pati zbog toga i da se na ovakav način dijeli pravda." Na potezu je nova vlada. Hoće li SDP-ov ministar obrane, k tomu još prijatelj obitelji i suborac Gotovine, pomoći da se zaključi ovaj, za hrvatsku državu, već sramotni spor s obitelji koja je već dovoljno stradala?

Komentara 259

OB
-obrisani-
03:13 05.01.2012.

lojtra, donji komentar!

OB
-obrisani-
09:03 05.01.2012.

Na ovom portalu ima puno bedaka, ali August je NAJVEĆI, ha, ha, ha

MA
marras85
23:43 04.01.2012.

Trebaju vratit da radi ali sto?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije