Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prodaja mlijeka

Farmeri bi 4,09 kn za mlijeko, a u trgovini stoji 3,79

Dukat ne želi pristati na veće cijene otkupa mlijeka
Kristina Štedul Fabac/ PIXSELL
01.02.2012.
u 15:37

Potrošnja u RH pala je 6%, a uvoz raste dvoznamenkasto, a poslovanje Dukata u 2011. godini bit će puno lošije nego u 2010.

Iako su iz Ministarstva poljoprivrede dan prije priopćili kako je uz posredovanje ministra Tihomira Jakovine dogovoren status quo u mliječnom ratu između mljekara i farmera, te da je i dalje na snazi promemorija o otkupnoj cijeni mlijeka na temelju prosjeka EU 25, iz Dukata su jučer opovrgnuli te navode.

Prijeti im kolaps

Na brifingu za novinare ustvrdili su kako oni od 1. veljače s kooperantima posluju na temelju tržišnog izračuna cijena, koji je u skladu s pravnim stečevinama EU i obvezama koje mljekarski sektor mora preuzeti u 2012. To znači da ne samo da nikako ne pristaju na traženih 4,09 kuna (na osnovi cijene od 3,50 kn/kg plus 0,59 kn/kg tvorničke premije), što bi u konačnici maloprodajnu cijenu mlijeka na policama trgovina povećalo i na 9 kuna, nego i sadašnju osnovnu cijenu isporučene litre mlijeka od 2,69 kuna smanjuju za 20-ak lipa koje će kompenzirati “pametnijim tvorničkim premijama proizvođačima na koje mogu računati i kojima proizvodnja raste”.

– Svaka druga cijena koja nije u skladu s tržištem, na kojemu mlijeko iz uvoza trgovci prodaju i za samo 3,79 kuna, podrazumijeva dalji pad prodaje, prerade i otkupa mlijeka te jačanje uvoznika i uvoza jeftinijih proizvoda od mlijeka koji prijete kolapsom domaće industrije – kazao je generalni direktor Dukata Alen Fontana, ističući kako je konzumacija mliječnih proizvoda u RH pala za još 6%, što će se treću godinu odraziti i na njihovo lošije poslovanje.

Mlijeko neisplativo

Umjesto fermenata (vrhnja, namaza, jogurta...) koji su mliječnim industrijama puno isplativiji, čak 70% hrvatske proizvodnje čini samo mlijeko kojim mljekare uspijevaju pokriti tek fiksne troškove, dok uvoz u zadnje dvije-tri godine dvoznamenkasto raste. – Što će se dogoditi 2013. – pita Fontana – kad uđemo u EU i kad carine na uvozni polutvrdi sir (poput gaude) budu 0%? On sada uz carinu od 25% u nas stoji samo 34,99 kn/kg, i to s PDV-om i maržom trgovaca. U RH za kilogram takvog sira treba čak 10 litara mlijeka, koje bi prema računici domaćih farmera trebalo platiti 40,9 kuna. Ulaskom u EU krahirala je i slovenska, mađarska i češka proizvodnja pa samo Slovenci trenutačno imaju 160 milijuna litara mlijeka viška, ističu u Dukatu, Kao posljedica visoke otkupne cijene te pada kupovne moći i njihove su trenutačne zalihe narasle na 9,5 milijuna litara, više od prosječnog jednomjesečnog otkupa, pa već, tvrde, razmišljaju i o najcrnjem scenariju privremenog prestanka otkupa od farmera te traženju interventnog otkupa od države.

Komentara 54

11
1111941
16:19 01.02.2012.

Politika mljekarske industrije je ucjenama seljaka izazvati povećanje državne potpore za mlijeko, pa na kraju seljacima će mlijeko plačati država a mlijekari će na kraju dobivati mlijeko besplatno. Dobit će odvlačiti u svoje matićne zemlje a nama će ostati \"sporazum sa EU\".

RE
rexx331
20:00 01.02.2012.

Ako se ne varam, objavljeno je da Hrvatska uvozi mlijeko. Da se višak mlijeka u RH možda nije pojavio usljed prevelikog uvoza,a uzgred mlijeko u Hrvatsku ne uvoze građani već mlijekarske tvrtke. Gospodo, ako ja proizvedem višak proizvoda sigurno da neću još i uvoziti i zatrpavati tržište, osim ako ga ne želim uništiti. Naravno to je kod nas dopušteno,neka to netko pokuša u EU,mogao bi ostati bez svega .Ovako će možda dobiti i poticaje od drugih država(izvoznika mlijeka ) koji potiču proizvodnju kod sebe a našu guše.

NE
neverane
21:32 01.02.2012.

Pijte vino.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije