Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 10
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PARKIRANJE Dubrovačka gradska uprava donijela nove mjere

Dubrovnik: Do stare gradske jezgre pješice ili lošim autobusima

05.03.2009.
u 16:00

DUBROVNIK – Svi stanovnici Dubrovnika koji ne žive na području od Ilijine glavice preko Zlatnog potoka do Boninova svoje će automobile, odlaze li u staru gradsku jezgru, morati ostaviti u nedavno otvorenoj garaži na Ilijinoj glavici. Isto se odnosi i na sve one koji odlaze u posjet nekome tko živi na spomenutom području jer je gradska uprava donijela odluku prema kojoj će automobile u tim dijelovima grada moći ostaviti samo njihovi stanovnici.

Udaljavanje prometa
– Elementarni cilj koji smo htjeli postići ovakvom odlukom jest udaljiti promet od zaštićene UNESCO-ove stare gradske jezgre, ali i to da se stanovnici ovoga dijela grada imaju gdje parkirati – istaknula je Dubravka Šuica prilikom objašnjavanja takve odluke.

Dogradonačelnik Antun Kisić dodao je kako su se puštanjem u promet garaže stekli uvjeti za provedbu takve odluke.

Odlukom Gradskog poglavarstva ni jedno vozilo čiji vlasnik ne živi u kontaktnoj zoni stare gradske jezgre i turisti koji u velikome broju svake godine posjećuju Dubrovnik neće više moći svoje automobile ostaviti na parkiralištima Tabor, Žičara i Gradac. Parkirališna mjesta na parkiralištima Tabor i Žičara rezervirana su za stanovnike stare gradske jezgre, a na Gradcu će se smjeti parkirati samo stanovnici Pila i okolnih ulica.

Svi oni će, kao i stanovnici Zagrebačke, Perićeve, Supilove i Ulice Petra Krešimira IV., trebati izdvojiti 100 kuna za mjesečnu pretplatnu kartu, odnosno 50 ako je riječ o stanovnicima stare gradske jezgre.

Eksperimentalni projekt
Dubrovčani koji žive u drugim dijelovima grada, a rade ili posjećuju ove dijelove svoje će automobile morati ostaviti u garaži na Ilijinoj glavici, gdje je cijena parkiranja 6 kuna po satu za prva tri sata, odnosno 3 kune za svaki sljedeći sat nakon trećega. Iznimka je devedesetak parkirališnih mjesta na Pilama i na potezu od Gimnazije do ulaza na parkirališta Tabor, gdje će se vozilo moći ostaviti maksimalno dva sata i to po cijeni od 5 i 15 kuna po satu.

– Trenutačno pregovaramo s javnim poduzećem Libertas o uvođenju autobusa od Pila do garaže kako bi se olakšao dolazak do Grada, dok se ne sagradi predviđeni pješački tunel – rekao je dogradonačelnik Kisić i nekoliko puta istaknuo da je riječ o eksperimentalnom projektu.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije