Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
liječnički nemar

Dubrovkinja ostala bez bubrega jer su je zamijenili s imenjakinjom

Branko Bazdan
Foto: Grgo Jelavić/PIXSELL
1/3
Autor
Sonja Hoffman
25.10.2011.
u 21:16

Pacijentica je za 24sata rekla da ne želi izlaziti u javnost i dodala kako se uspjela nagoditi s bolnicom za odštetu.

Koliko bi novca bilo dovoljno da se nadoknadi šteta učinjena liječničkim nemarom zbog kojeg je 56-godišnjakinja iz šire okolice Dubrovnika ostala bez zdravog bubrega? Šokantnu priču o Dubrovkinji koja je zabunom u bolnici ostala bez bubrega ekskluzivno su otkrila 24sata. Može li odšteta oko koje se pacijentica dogovorila s bolnicom uopće biti zamjena za život s jednim bubregom? Pitanja su to koja ostaju visiti u zraku nakon tragične i nesvakidašnje zabune koja se prije otprilike mjesec dana dogodila u dubrovačkoj Općoj bolnici, a o kojoj je izvijestio portal 24sata.

Kako Večernji list neslužbeno doznaje iz krugova bliskih bolnici, u obje imenjakinje sumnjalo se na tumor bubrega, a ultrazvučni nalaz obje pacijentice pokazivao je anomalije na tom organu. Zabuna je uslijedila jer je netko zamijenio jedan od ključnih nalaza koji potvrđuje ili isključuje sumnju na tumor bubrega – CT-snimku.

– Tek nakon što su liječnici operirali pacijenticu, otkriveno je da nije riječ o tumoru – tvrdi naš izvor i dodaje da nema ni govora o tome kako je pacijentici koja je čekala operaciju kralježnice zabunom odstranjen zdrav bubreg, kako kruže glasine. Usto doznajemo kako je razlika u imenima dviju pacijentica bila u samo jednom slovu te da, kada su je iznenada, na temelju CT-nalaza, liječnici pozvali na operaciju, nije bila iznenađena, niti ih je upozorila da nije bila na CT-snimanju, niti se raspitivala zbog čega su liječnici odjednom njezinu kroničnu bubrežnu anomaliju odlučili liječiti operativno.

– To je kao da vas netko odjednom s hodnika pozove na operaciju za koju ranije nikada niste čuli – objašnjava naš izvor i dodaje da je riječ o osobi koja otežano komunicira. Ministar zdravstva Darko Milinović kazao je pak kako je vijest o zabuni koja bi se lako mogla svrstati pod rubriku "vjerovali ili ne" do njega došla prije dva tjedna.

– Čim smo dobili prijavu, sukladno Zakonu o zdravstvenoj zaštiti zatražili smo od bolnice svu dokumentaciju. Proslijedili smo je Hrvatskoj liječničkoj komori koja sada razmatra slučaj i odlučit će o eventualnim disciplinskim mjerama. Prije bilo kakvih daljnjih mjera čekamo odluku Komore. Dodao je da mu je sve to kao u nekom filmu, dvije žene istog imena i zamjena sa strašnim posljedicama.

– Ne sjećam se sličnog slučaja u hrvatskoj medicini. Ovim putem pacijentici i njezinoj obitelji želim izraziti žaljenje zbog ovog nesvakidašnjeg i nemilog događaja – rekao je Milinović.

Komentara 71

EL
elfenomeno77
09:37 26.10.2011.

@oger ti si definitivno lud čovjek,izađi sa iblerova trga na svježi zrak..

VE
velikazmija
09:41 26.10.2011.

imenjakinje - pa sumnja na tumor - pa valjda je isti livi --obima ili desni -- pa valjda se utvrdi stanje -- tumor -- strašno--

BA
bandido
01:27 26.10.2011.

jedini uzrok sto doktori imaju poteskoca pri licenciranju u prekomorskim zemljama je umjetna zastita profesije od onih koji su u njoj (veliku lovu okrecu). Malo je doktora iz Hrvatske koji idu tako daleko jer ako im je stalo da odu radit van bliza im je Europa. Medjutim doktori su vjerojatno profesionalna kategorija koja najmanje emigrira zbog toga sto su davno naucili prodavat drustveni proizvod kao privatni i pritom ostvarivati daleko bolji zivot od svojih kolega na tzv. zapadu. To se inace zove korupcija al to je realnost zivota a i smrti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije