Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
raspisana tjeralica

Dubrovački sud: Novinarku Vicdan Özerdem izručit ćemo Turskoj!

Turska prosvjed (1)
AFP/PIXSELL
14.09.2012.
u 16:55

Za turskom novinarkom i aktivisticom Turska je raspisala tjeralicu zbog terorizma

Županijski sud u Dubrovniku odlučio je kako nema zapreka izručenju novinarke Vicdan Özerdem Turskoj koja je za njom raspisala tjeralicu zbog terorizma, prenosi portal dubrovacki.hr. Odluka o ekstradiciji šokirala je građanske aktiviste koji su vjerovali kako će turska novinarka do okončanja postupka biti puštena iz zagrebačke bolnice za osobe lišene slobode.

Sandra Benčić iz Centra za mirovne studije potvrdila je kako će na presudu Županijskog suda još danas uputiti žalbu Vrhovskom sudu RH, a o neočekivanom raspletu izvijestit će i Europsku komisiju, UNHCR i njemačko veleposlanstvo u Zagrebu, piše portal.

>>Ekstradicijski pritvor turskoj aktivistici trajat će 40 dana

Odvjetnici Vicdan Özerdem nedavno su podnijeli zahtjev za ukidanje pritvora njihovoj klijentici zbog lošeg zdravstvenog stanja. Podsjetimo, Özerdem je uhićena 25. srpnja na graničnom prijelazu Metković kada je sa suprugom i sinom ulazila u Hrvatsku, gdje su kanili ljetovati. Na dubrovačkom sudu kazala je da se protivi izručenju Turskoj, čiji je Interpol za njom raspisao tjeralicu zbog terorizma.

Tvrdi da su je tijekom izdržavanja kazne u tamošnjem zatvoru brutalno premlaćivali. Özerdem je u Njemačkoj dobila azil, no unatoč izbjegličkoj putovnici koju je imala, hrvatska policija ju je uhitila. 

>>Tursku aktivisticu od naše policije nije spasio ni azil u Njemačkoj

Komentara 15

OG
Oger
18:57 14.09.2012.

14.09.2012. u 17:46h lojtra1 je napisao/la: I ja se čudim da SDP nekog tko je bolestan od batina izručuje stranoj, djelomično demokratskoj zemlji pod optužbom "da je novinarka"!! ------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Daj ne lupetaj tope. Kakve veze ima SDP s odlukom neznalica u Dubrovniku?

JO
joso
19:11 14.09.2012.

SRAMOTA pljunimo svi na ovako pravosuđe

DU
Deleted user
18:56 14.09.2012.

Po int.zakonu i zakonu azila Hrvatska moze samo doticnu osobu isporuciti u zemlju odakle je dobila AZIL a to je SR.Njemacka. Budite sigurni da Njemacka nece isporuciti osobu u Tursku jer joj tamo prijeti smrtna kazna. Moguce je da Vrh.sud RH, oslobodi doticnu osobu. Vrlo me cudi odluka suda u Dubrovniku.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije