Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SAVJETOVANJE

Na crkveni tečaj nikome nije teško, samo kako bi napravili predstavu od vjenčanja

Azra i Danko Damjanov
Foto: Privatni album
1/3
22.09.2016.
u 23:30

– Ustavna je obveza države da promiče brak, obitelj je pod osobitom zaštitom države, a ta se zaštita provodi kroz formu braka – kaže D. Hrabar

Najava obveznog predbračnog savjetovanja izazvala je nevjericu i lavinu kritika, koje redom imaju nazivnik prevelikog upletanja države u privatni život. Mnogi prstom upiru u savjetovalište koje je vodila ministrica u čijem je resoru Obiteljski zakon, ukazujući da bi takva zakonska izmjena osigurala siguran posao takvim savjetovalištima, baš kao i odvjetničkim uredima. No, Bernardica Juretić zakonske je izmjene prepustila radnoj skupini u kojoj glavnu riječ vode stručnjaci s pravnih fakulteta.

Hoće li biti novca

– Ustavna je obveza države da promiče brak, obitelj je pod osobitom zaštitom države, a ta se zaštita provodi kroz formu braka – iznosi prof. dr. sc. Dubravka Hrabar s Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, članica užeg sastava Radne skupine za izradu nacrta Obiteljskog zakona (ObZ).

Hoće li se u novi Obiteljski zakon uvesti obvezno predbračno pravno savjetovanje, kako stoji u tezama radne skupine, ovisi o tome odluči li država da za to ima novca. I 2003. godine kad se donosio ObZ bilo je takvih inicijativa, ali ne i novca za njihovo provođenje.

– Za tu se provedbu trebaju angažirati prostori i ljudi, dakle moramo dobiti odgovor ima li novca za to. No to može sve biti i navedeno u brošuri koju matičari jednostavno mogu uručiti ljudima kad zatraže dokumente za sklapanje braka, premda i za to treba novca – govori prof. Hrabar. Smatra da se oko svega diže prevelika fama.

– Za informacije koje trebaju znati svi koji stupaju u brak dovoljno je sat vremena. Svi bi samo prava, a ne i odgovornost! Kad se vjenčaju u crkvi, obavezan je zaručnički tečaj i svi se potrude proći ga kako bi mogli napraviti veliku predstavu od crkvenog vjenčanja. Sad obveza prema državi ispada bauk, a kad dođe do rastave, svi traže pomoć od države i kritiziraju je – kaže.

Zakon iz Jugoslavije

A obveza predbračnog savjetovanja već je postojala u Zakonu o braku i porodičnim odnosima iz 1978. godine, do kada se na ta savjetovanja išlo u centre za socijalnu skrb, podsjeća prof. Hrabar. Ukinuta je 1998. godine.

>> 'Obiteljski zakon izazvao je kaos u struci, još mnogo socijalističkog mentaliteta imamo u glavama'

Komentara 45

GO
goga12
06:42 23.09.2016.

Moje je mišljenje da se država treba miješati u brak i pobrinuti se da brak uspije.Pa makar i samo zbog djece.Mi nismo neka država, naša država je država nas Hrvata pa se o Hrvatima država treba brinuti.

DU
Deleted user
09:14 23.09.2016.

Kaže Azra vjenčati će se nakon četiri godine vanbračne zajednice koja je sada već izjednačena sa bračnom jer je rođeno dijete. Za mene su ovakve predstave sprdanje sa svime, ona bi se u toj situaciji trebala zvati mladenka, on mladoženja, ona u bijelom, boji nedužnosti i nevinosti itd. Samo parada da se skupi nešto love od rodbine i prijatelja. Djever će joj biti vjerojatno sin ili će on nositi prstenje. Malograđanština do daske.

BO
Bongos
16:43 23.09.2016.

@fijolica, upravo si argumentirao moj komentar.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije