Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
vladin plan

Državne tvrtke i ustanove moraju otpustiti pet posto zaposlenih

vlada
Slavko Midzor/PIXSELL
VL
Autor
Nikola Sever Šeni
28.05.2010.
u 14:50

- Ne ukidamo nijedan kolektivni ugovor ni kolektivno pregovoranje, ali situacija nalaže nova pravila igre - rekao je Šuker.

Vlada je izmijenila članke 262 i 263 koji se odnose na kolektivne ugovore. Njima se mijenja, odnosno na šest mjeseci ograničava institut primjene kolektivnih ugovora. Taj je rok, smatraju u Vladi, dovoljan da se ispregovara novi kolektivni ugovor. Uvedena je i mogućnost da se svi kolektivni ugovori ubuduće mogu otkazati, i oni na određeno i na neodređeno vrijeme, s time da stranke određuju vrijeme otkaznog roka. Ako ne, vrijedit će zakonski rok od mjesec dana.

- Ovo je poticaj za sindikate da krenu u pregovore, da se dogovore najbolji uvjeti - rekao je ministar Božidar Kalmeta, inače i predsjednik GSV-a.

Šuker: Treba napraviti reda

- U ovoj državi konačno treba napraviti reda. Nitko ne ukida kolektivne ugovore, nitko ne ukida kolektivno pregovaranje. Samo smatramo da situacija u Hrvatskoj nalaže nova pravila igre. Nekome se to ne sviđa - kazao je nakon sjednice Vlade potpredsjednik Ivan Šuker.

Na pitanje boji li se najavljenih štrajkova i prosvjeda, Šuker odgovara protupitanjem:

- Zar vi stvarno smatrate da situacija u državi nije takva da svi moramo voditi brigu o tome kako da izađemo iz krize? Sjetite se mog prijedloga proračuna u studenome 2008. koji je predviđao da nema rasta plaća u 2009. godini. Tada sam jasno naznačio što će se događati u 2009. i onda smo na kraju, u travnju 2009., napravili ono što je trebalo napraviti.

- Sve što sindikati pričaju, to su jednostavno neistine - kazao je Šuker i na pitanje novinara komentirao uvrede koje su na njegov račun stigle iz sindikata:

- To što su izjavili najviše govori o onima koji su to izjavili. Ja se nikad ne bih spuštao na tu razinu da to komentiram. Ako nemate argumente, najlakše je vrijeđati.

Stupanjem na snagu ovih izmjena prestaje primjena svih kolektivnih ugovora kojima je istekao rok trajanja u javnom i privatnom sektoru.

Premijerka Jadranka Kosor pozvala je sindikate da nastave socijalni dijalog i rekla da je najbolje mjesto za to upravo GSV, iz kojeg su sindikati istupili.

Vladin plan za smanjenje broja zaposlenih

Vlada je donijela i plan smanjenja broja zaposlenih u tvrtkama u većinskom državnom vlasništvu i u javnim ustanovama. U šest mjeseci oni moraju napraviti analizu i program zbrinjavanja pet posto radnika koje moraju otpustiti.

- Ukupne obveze javnih poduzeća danas iznose 852 milijuna kuna, a smanjene su za 50 posto od kraja 2009 - kazala je premijerka te istaknula da najviše duguju HEP, HŽ i Hrvatske šume.

- Državne tvrtke nisu izvor nelikvidnosti i vrijeme je da i neki drugi izađu s listama dužnika. Od 29.306 insolventnih tvrtki njih 19.215 nema niti jednog zaposlenog, a njih 8838 ima do pet zaposlenih - kazao je potpredsjednik Šuker.

Šuker smatra da su tvrtke bez i jednog zaposlenog svoje poslovanje prenijele u drugu tvrtku kako bi izbjegli plaćanje dugova.

Donesena je i odluka da prvim razredom ili poslovnom klasom smiju, na račun države, putovati samo ministri, dok će ostali putovati drugim razredom ili ekonomskom klasom.

- Prije nego što potrošimo svaku lipu u proračunu, moramo pet puta promisliti - kazala je Kosor.

Premijerka Kosor na sjednici Vlade iznijela je i podatak o padu BDP-a u prvom tromjesečju za 2,5 posto te ustvrdila da je to "najmanje zabilježen pad otkako smo ušli u krizu":

- To nam daje za pravo tvrditi da ćemo imati rezultate do kraja godine, ali samo ako bez straha i zadrške provedemo mjere.

- Ništa neočekivano. Vidite da je manje od onoga što su mnogi ekonomski analitičari govorili. To je nešto što je u našim projekcijama zacrtano. Prema tome, ništa iznenađujuće, ali ohrabrujuće - zaključio je Šuker.

Komentara 44

ZD
Zdravek
15:18 28.05.2010.

28.05.2010. u 15:07h m_m je napisao/la: \"x otpuštenih u državnoj upravi = y više nezaposlenih na zavodima i sociali. Troškovi za državu isti!\" pa nije bas, jer inace naknade na burzi su uvijek manje nego placa ali i nemora daa ce ovi zavrsit na burzi kad se mora napravit \"plan zbrinjavanja\" di bi se moglo desit da ce smanjit 5% u drzavnim tvrtkama, ali ce ih zaposlit negdje drugdje di ce opet biti placani iz drzavnog proracuna

Avatar florenz
florenz
15:25 28.05.2010.

Dame i gospodo iz Vlade, Ako zaista želite smanjiti rast dugovanja u ekonomiji, poslužite propisima FINE što imate, a to je međusobno prebijanje dugova. No čini se, da Vam to ne odgovara jer bi na vidjelo izašle sve dubioze javnih poduzeća i sramotno upravljanje njima od strane Vaših poslušnika. I još nešto: zašto jednostavno ne ukinete Zakon o radu. kad već suspendirate odredbe koje radnicima garantiraju određena prava o kojima se imaju pravo dogovoriti s poslodavcem (dakle i s Vama).Time biste se riješili svih obveza prema radnicima, dezavuirali sve sindikate, GSV, odnosno njegovi poslodavci bi Vam bili zahvalni jer biste radnike pretvorili u oruđa koja govore, a poslodavci bi mogli raditi što žele i kako žele, odnosno što Vi želite. Ubrzo bi porasla kupovina skupih automobila i uvoznih jahti jer sahranjujete brodogradilišta ili od njih stvarate uvjete za dubljenje drvenih korita, ribari ne bi imai čime loviti ribu jer nam susjedi i tako prodaju većinu ribljih proizvoda jer smo se odrekli ZERP-a. Postali bismo idealno EU-tržište za robu \"žnj\"-kvalitete. Tako biste mogli svoje povlaštene mirovine podići na 100% iznosa zadnjih plaća , a naši radnici bez ikakvih prava imali bi samo obveze (suprotno Vama) i Hrvatska bi postala raj za investiranje stranih gulikoža. Odredbe o EU-trajanju godišnjeg odmora ionako su samo farsa jer ih većina mora koristi da zaradi za preživljavanje pa ne bi onečišćavali prirodu koju biste mogli prodavati strancima za devize. U razredne odjele nagurajte (po mogućnosti) najmanje 40-tak učenika, od učitelja i dalja stvarate prosjake kao dokaz koliko vrijedi znanje, a zaglupljenim se narodom najlakše manipulira.

Avatar m_m
m_m
15:07 28.05.2010.

x otpuštenih u državnoj upravi = y više nezaposlenih na zavodima i sociali. Troškovi za državu isti!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije