Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 168
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
premijer kaže:

'Država koja je prepuštena slučaju je slučajna država'

zoran milanović
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
1/9
Autori: mf/VLM, kh/VLM, vb/VLM
21.08.2012.
u 11:56

Apeliramo na jedinice lokalne samouprave i županije koje imaju prihod od zakupa da slijede primjere Vlade i odreknu se svog dijela za ovu godinu. To je 150 milijuna kuna pomoći poljoprivrednicima, kaže Jakovina

– Bio sam na terenu, pogledao sam situaciju u Brodsko-posavskoj županiji i bio sam i u nekim drugim krajevima. Nažalost, situacija je svuda jednaka kada govorimo o razini štete koja je od 30 do čak 100 posto. Situacija nije dobra. U iduća tri tjedna isplatit ćemo oko 400 milijuna kuna za pomoć poljoprivrednicima, radimo na pripremi sustava za obradu zahtjeva za plaćanje poticaja za 2012. godinu i u pripremi plaćanja odmah u siječnju iduće godine, što dosad nikad nismo imali. Treća mjera koja će ići idući tjedan u proceduru jest oslobođenje plaćanja zakupa i koncesije za korištenje za ovu godinu. Apeliramo i na jedinice lokalne samouprave i županije koje imaju prihod iz toga dijela da slijede primjere Vlade i odreknu se svog dijela za ovu godinu. To je nekih 150 milijuna kuna pomoći poljoprivrednicima – rekao je ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina danas u obilasku sušom pogođene Vukovarsko-srijemske županije. S njim je bio i premijer Zoran Milanović, a obišli su polja u Babinoj Gredi, Garčinu i Garešnici.

– Dogovaramo termin sastanka s osiguravajućim kućama i pokušat ćemo naći paket osiguranja po uzoru na većinu europskih zemalja. U Austriji je, primjerice, 70 posto površina osigurano, austrijskim poljoprivrednicima mnogo je lakše sanirati ovakve štete, a kod nas je, nažalost, samo četiri posto osigurano i to se mora promijeniti. Sada u proračunu imamo 27 milijuna kuna za sufinanciranje osiguranja. Pokušat ćemo napraviti neku vrstu osiguravajućeg fonda za nepogode gdje ćemo napraviti sredstvo rizika proizvođača, ministarstva i osiguravajućih kuća i imati jedan sustav koji će puno kvalitetnije osiguravati od elementarnih nepogoda – rekao je ministar.

Komentirao je i gašenje projekta za navodnjavanje Kapinci-Vaška.   

– Ne bih rekao da je novac za projekt Kapinci-Vaška uzalud bačen. Bilo je projekata koji su napravljeni, a imamo samo dva, tri, pet korisnika. Ubuduće ćemo morati raditi na navodnjavanju površina gdje je to potrebno s obzirom na to da smo ograničeni sredstvima. Rekli smo da bismo 100.000 hektara trebali staviti u funkciju navodnjavanih zemljišta do 2020. godine. Ali trebamo raditi tamo gdje će ih ljudi koristiti, a ne da trošimo sredstva za projekte koji se neće koristiti – smatra Jakovina.  

Poljoprivrednik iz Babine Grede je rekao premijeru i ministru kako babogredski kraj već treću godinu zaredom pogađaju elementarne nepogode, prvo poplava pa suša, na što je premijer Milanović rekao kako će zbog toga sigurno poskupjeti hrana.

– Na kraju će posljedice suše najteže osjetiti potrošači – rekao je Milanović pred okupljenim novinarima u polju kukuruza, ali nije želio dati izjavu već će to učiniti na kraju posjeta i Brodsko-posavskoj županiji. U razgovoru s poljoprivrednikom Milanović je rekao kako su bolje prošli oni koji su sijali pšenicu, a lošije oni s kukuruzom.

– Izgleda da smo prepušteni slučaju, a država koja je prepuštena slučaju je slučajna država. Reda mora biti, ali zbog složenosti, problemi u poljoprivredi neće se moći riješiti u povoj godini – prokomentirao je Milanović. Načelnik općine Babina Greda, Josip Krnić upoznao je visoke goste s planovima navodnjavanja pa im je pokazao kanal koji se gradi na trasi budućeg kanala Dunav-Sava.

– Za spajanje kanala sa Savom nedostaje još 170 milijuna kuna kako bi se mogao ostvariti pilot-projekt navodnjavanja 510 hektara poljoprivrednih površina kod Babine Grede. Navodnjavanje bi omogućilo promjenu kultura koju bi ratari sijali – rekao je načelnik Krnić.

– Od 1,5 milijuna hektara, pod navodnjavanjem je 18 000 hektara. Po završetku ovog projekta navodnjavanja kod Babine Grede, omogućit će se navodnjavanje 4.000 hektara u Vukovarsko-srijemskoj i Brodsko-posavskoj županiji i u ovoj godini je osigurano za taj posao 30 milijuna, a do sada je uloženo 270 milijuna kuna. Inače, ovdje postoje uvjeti za navodnjavanje 500.000 hektara – rekao je ministar Jakovina.

Premijer Milanović i ministar Jakovina nakon Vukovarsko-srijemske posjetili su i Brodsko-posavsku županiju. Bili su u poljima i na voćnjacima Impuls Commercea u Trnjanima kod Slavonskog Broda, a premijer je ondje razgovarao s predsjednikom uprave Impuls Commercea Ivicom Blaškićem. Kada je Blaškić na njegov upit odgovorio kako je u cijeli kompleks voćnjaka te u navodnjavanje uloženo oko 20 milijuna eura, a planiraju još desetak, premijer je rekao: – Eto vidite, vrijednost takvog kompleksa jednaka je jednom europskom nogometnom transferu, a ovdje kada se dođe, stvarno se ima što vidjeti. Milanović je kušao jabuke sorte santana, istaknuvši kako jedino na njih nije alergičan.

Komentara 104

Avatar Jorge
Jorge
19:55 21.08.2012.

Slučajni Premijer.

KA
kaktuscar
12:24 21.08.2012.

a nije samo u slavoniji, i kod nas u moslavini isto; ove godine sam u vjetar bacio pare šta sam sijao kukuruz :(

SJ
Sve je uzalud
13:43 21.08.2012.

................Ovo je uzaludna država, Lepi Cane......................

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije