Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 162
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Neprodano 13.000 stanova, bankari razmišljaju o otpisu dugova

RBA priprema rasprodaju stanova

stan
Arhiv VL
16.12.2009.
u 16:36

Banke su prve priznale svoje pogreške u financiranju svakojakih projekata i za razliku od građevinskih investitora, koji se i dalje vode samo dobiti, spremne su za to platiti cijenu.

Hrvatsko tržište nekretnina potpuno je zamrlo, a bankari su se prvi pomirili s tim da na neprodanim stanovima više ne mogu profitirati te razmišljaju o otpisu dugova i njihovoj prodaji po bilo kojoj cijeni da bi barem malo smanjili gubitke. Čulo se to jučer na okruglom stolu o stanju na tržištu nekretnina koji je organizirala konzultantska kuća Colliers International u Zagrebu.

Predsjednik Uprave Raiffeisen Consultinga Dražen Nikolić rekao je da su banke prve priznale svoje pogreške u financiranju svakojakih projekata, i za razliku od investitora, koji se i dalje vode samo profitom, spremne su za to platiti cijenu.

– Banke su spremne sto posto otpustiti gubitke s neprodanih stanova i krenuti u financiranje novih, kvalitetnih projekata kojima će pokriti te gubitke. Spremni smo platiti pogreške iz prošlosti i bit ćemo zadovoljni ako na neprodanim stanovima smanjimo gubitke i za samo 10 posto. Tu se više ne radi o dobiti nego o minimaliziranju gubitaka, a građevinari pokušavaju spasiti nešto što se više spasiti ne da – kazao je Nikolić i dodao da se to neće dogoditi iduće godine, jer će učiniti “sve pa opet sve” prije nego što se odluče na rasprodaju stanova.

Nitko ne zna kolika je zapravo količina neprodanih stanova, a sudionici rasprave barataju brojkom od osam do 13 tisuća. To je potencijal koji bi se uskoro mogao naći na rasprodaji. Glavni problem tih stanova jest što su građeni neplanski, bez istraživanja tržišta i potreba kupaca, tako da ni niska cijena nije dovoljan razlog da se prodaju.

Direktorica Colliersa Vedrana Likan strahuje pak da bi većina loših stanova mogla ostati neprodana. – Kupci priželjkuju cijenu kvadrata od 1000 eura, a kad dođu, uvjere se da to ne vrijedi ni 100 eura – rekao je Nikolić.

Dodao je da novac kupcima nije najveći problem, jer je od 204 stana koje su ove godine prodali na akciji njih “čak 80 posto plaćeno gotovinom, a samo 20 posto na kredit”. Dubravko Ranilović iz Kastel nekretnina smatra da se domaće tržište neće oporaviti globalnim oporavkom tržišta nekretnina te da RH treba stambenu politiku.

– Naša je Vlada u zabludi da će se to dogoditi, ali kod nas je problem puno dublji. Kod nas se već duže događa silovanje tržišta, ne shvaća se dubina problema i potrebne su krupne strukturne promjene – istaknuo je Ranilović. Tomislav Perović iz King Sturgea smatra da se dio naših građevinara trebao prekvalificirati na adaptacije starih stanova u gradovima, jer će za te energetski učinkovite projekte dobivati novac iz fondova EU.

– Tu imaju posla za idućih 20 godina – zaključio je Perović. U Colliersu procjenjuju da će se u iduće dvije do tri godine u Zagrebu realizirati samo 20–25 posto najavljenih projekata trgovačkih centara.

– Za neke je i bolje da se ne pojave jer bi unijeli dodatni nered na tržištu – zaključila je Vedrana Likan.

Komentara 6

PI
Pita
17:28 16.12.2009.

Hrvatska vese nije u banani nego u k...u! Pljackaski mentalitet je ostao iz vremena raznih oluja i bljeskova....Srbi otisli sada sami sebe pljackate!

MA
maraton
17:46 16.12.2009.

Za svaku cijenu iz troškovnika triba napravit analizu cijena, sa prikazon manipulativnog faktora, i te cijene usporediti sa cijenama rađenim po normama i važećin tržnim cijenama materijala.Virujen da bi razlika u cijeni bila i do 30% niža.A učešće zemljišta može biti max.20% od ukupne jedinićne cijene m2 i to sa cilon infrastrukturon a ne nabildavat cijene samo radi enormne dobiti.

OB
-obrisani-
19:01 16.12.2009.

Bake su ovlašteni kamatari od države i mogu radit šta hoće,dobro je šta će hrvatska ući u eu pa više neće moći krasti građane!Pogledajte koje su cijene stanova po njemaćkoj i italiji i pogledajte standard u tim zemljama i koje su kamate pa če vam sve bit jasno!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije