Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Spašavanje

Drama na stadionu u Mostaru: Dvije države spasile dječaka

helikopter
Foto: Stojan Lasić/Pixsell
1/6
Autori: Diana Glavina, Javorka Lemo, Ivana Mikulić, Marko Karačić
15.08.2010.
u 08:37

Nakon što se iznenada srušio, šesnaestogodišnjem Jozi Čuljaku u mostarskoj bolnici otkrili su na mozgu aneurizmu veličine 22 milimetra.

– Proljetos sam izgubila muža, srce ga je uhvatilo, a sad mi je i sin u bolnici... – potreseno nam je rekla Vera Čuljak, majka 16-godišnjeg Joze, radi čijeg se spašavanja na noge podigao državni vrh Hrvatske i BiH. U Zagreb je majka došla u nedjelju ujutro i pojurila k sinu na Rebro. Odsjela je u Ivanić Gradu, kod brata preminulog joj muža i njegove žene, u čijoj smo je kući jučer posjetili.

– Ne znam tko je sve sudjelovao u tome da mi se sin preveze u Zagreb, ali svima im od srca zahvaljujem. I dr. Anti Kvesiću, dr. Tomiću, medicinskim sestrama, cijelom osoblju mostarske bolnice te zagrebačke. Naravno, i predsjedniku Josipoviću. Od srca im hvala i svima im želim stisnuti ruku i upoznati ih jer su meni i mome sinu uistinu pomogli. Sada je sve u Božjim rukama... – zahvalila je Vera Čuljak, koja čeka da joj se sin probudi iz umjetne kome.

Mala pista

Nakon što se iznenada srušio, šesnaestogodišnjem Jozi Čuljku u mostarskoj bolnici otkrili su na mozgu aneurizmu veličine 22 milimetra. Morao je biti prevezen u Zagreb jer mu se samo tako mogao spasiti život.

– Sletjeli smo u Mostar. Marko Radoš i dr. Kordić te ekipa inženjera, koji su odmah došli, napravili su angiografiju, koja se prvi put radila u Mostaru. I našli smo veliku aneurizmu, promjera 22 milimetra, na mozgu. Nakon konzultacije s prof. Josipom Paladinom, jednoglasan je zaključak bio da bi operacija u Mostaru bila neizvediva, s obzirom na mjesto na kojem je aneurizma, pa je pala odluka da dijete ide u Zagreb. Ali nije se moglo automobilom. Drama je tada počela – prepričava nam dr. Ante Kvesić, ravnatelj SKB-a Mostar, što se događalo u subotu poslijepodne.

U idućih nekoliko sati Kvesić i Radoš obavili su oko 400 poziva. Tražio se način da se dječak što prije preveze u Zagreb.
– Mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić hitno je otvorio zračnu luku Mostar. Ali hrvatski predsjednički zrakoplov nije mogao sletjeti jer je pista mala. Mirko Grbešić nam je ponudio četiri zrakoplova svojih prijatelja, ali nisu imali opremu za noćno letenje. Trebao nam je helikopter. BiH nema helikopter koji može letjeti noću. Na kraju je hrvatski predsjednik Josipović dopustio uporabu hrvatskog vojnog helikoptera – kazao je dr. Kvesić.

Dozvola za ulazak helikoptera iz RH tražila se na sve strane. Ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj, ministar pravde Bariša Čolak, direktor Granične policije Mirko Dumančić dopustili su slijetanje helikoptera u Mostar.

Prekinuta utakmica

U rješavanje problema uključila se i hrvatska premijerka Jadranka Kosor.

– Helikopter je sletio u Mostar na stadion i prekinuo utakmicu Zrinjskog i Slavije. – U međuvremenu pogoršalo se vrijeme nad Zagrebom, pa je helikopter morao letjeti u Split, u kojem je dječaka čekao predsjednički zrakoplov. Oko 22.30 sati Jozo Čuljak bio je na Rebru. U ponoć je dovezen u operacijsku dvoranu. Operacija je prošla bez problema, dječak se probudio u nedjelju ujutro. Vjerujemo u uspješan oporavak – završio je dr. Kvesić. Dječak se nakon zahvata oporavlja u jedinici za intenzivnu njegu. Liječnici su hitnom intervencijom spasili jedan mladi život, no za prognoze je još rano.

– Stanje mu je stabilno. Na respiratoru je i dosad smo zadovoljni razvojem situacije – rekla nam je prim. Ines Adanić.

Prema bolničkim izvorima, dječak je imao aneurizmu u mozgu, koja je puknula, što je izazvalo izljev krvi u mozak. Oporavak će vjerojatno trajati nekoliko mjeseci. Vera Čuljak u Hercegovinu se ne vraća, kaže, sve dok se njezin Jozo ne oporavi. Za kraj je pitamo kakav je njezin sin.

– Fin je dečko. Trenira karate, a završio je prvi razred srednje škole – iskrile su se oči potresene majke dok je govorila o svojem sinu.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije