Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 98
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hrvatski član Predsjedništva

Dragan Čović: Da nije bilo Herceg Bosne Hrvati bi u BiH stradali kao u Vukovaru i Škabrnji

Dragan Čović
Foto: Žarko Bašić/Pixsell
17.11.2016.
u 23:50

Rekao je kako se raznim projektima nastoji BiH podijeliti na dva dijela, bošnjački i srpski, u kojima neće biti Hrvata.

Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović izjavio je danas da bi Hrvati u BiH doživjeli sudbinu Vukovara i Škabrnje da nisu organizirali Hrvatsku zajednicu Herceg Bosnu te je pozvao Hrvatsku da pomogne sunarodnjacima ostvariti jednakopravnost i ubrzati put zemlje u Europsku uniju.

"Svijeće večeras ovdje upaljene su za Vukovar, Škabrnju, za svaku hrvatsku žrtvu i Hrvatskoj i BiH. Da nije bilo Herceg Bosne doživjeli bismo sudbinu Vukovara i ne bi bilo ni Hrvata u BiH. Zato smo je i utemeljili prije 25 godina“, rekao je Čović na akademiji u prepunoj dvorani Hrvatskoga doma hercega Stjepana Kosače u Mostaru.

Rekao je kako se raznim projektima nastoji BiH podijeliti na dva dijela, bošnjački i srpski, u kojima neće biti Hrvata. To po njegovim riječima nije uspjelo te je ocijenio da će Hrvati u BiH ostvariti jednakopravnost unatoč pokušajima političara Srba i Bošnjaka da to zaustave kao i put zemlje prema EU i NATO-u. "Pitanje Bosne i Hercegovine i njezinog opstanka je pitanja Hrvata“, rekao je Čović.

Čović je s govornice pozdravio i Zdravku Bušić, zamjenicu ministra vanjskih i europskih poslova koja je sjednici nazočila kao izaslanica hrvatske vlade te je pozvao vlasti u Zagrebu da podrže Hrvate u BiH.

"Hrvati su danas jedini istinski zagovornici Europske Unije i NATO-a. Stojte danas uz svoj narod u BiH koji je stvarao i hrvatsku državu“, poručio je Čović. On je kritizirao i pristrane pravosudne procese protiv Hrvata navodeći da se u Den Haagu u slučaju šestorice bivših dužnosnika Hrvata iz BiH nastoji presuditi Herceg Bosni, Republici Hrvatskoj i Hrvatima u BiH kako ne bi ostvarili svoju jednakopravnost.

Brzojav potpore povodom obilježavanja dana utemeljenja Hrvatske zajednice Herceg Bosne, uspostavljene u Grudama 18. studenog 1991. istoga dana kada je pao Vukovara, uputio je hrvatski premijer Andrej Plenković, ministar branitelja Tomo Medved i general Ante Gotovina. Izaslanstvo hrvatskih dužnosnika iz BiH prije održavanja svečane akademije položili su vijence i upalili svijeće za sve žrtve Domovinskog rata.

Komentara 19

GA
gardist91
07:52 18.11.2016.

Napravio si ti i takvi Vukovar od bosanske Posavine. Tamo nisu bili Hrvati?!

Avatar messerschmidt
messerschmidt
08:36 18.11.2016.

Upišite na google - Dragan Čović, imovina, kuća, i vidjet ćete svašta. Još jedan koji koristi i stvara psihozu ugroženosti i podijeljenosti kako bi neometano širio privatno carstvo.

R1
R1971D
10:09 18.11.2016.

Ne mogu više ni na slici vidit ovakvog lika...ovo je hrvatski Pupovac, pogledajte njegovu viletinu dole u Hercegovini, što je Hrvatima gore, njemu je osobno bolje, pravi etnobiznismen...šta je s Hrvatima iz Bos.Posavine, ovaj lik je bio kod Dodika na feštama, a di je bio kada su zbog srpskih lažnih optužbi odvodili legendu Orašja Đuru Matuzovića i ostale...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije