Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 21
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
vrijedi 200 milijuna eura

Doznajemo: Hrvatska zatražila od Ukrajine dodatne informacije o jahti

Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL
1/3
26.01.2024.
u 23:37

"Sud je istim rješenjem povjerio plovilo na čuvanje Nacionalnoj agenciji Ukrajine za upravljanje imovinom stečenom korupcijom i drugim zločinima", kažu iz MVEP-a

Sud u Hrvatskoj donio je odluku da se megajahta Royal Romance u najkraćem roku vrati Ukrajini, kazala je danas voditeljica ukrajinske Agencije za povrat i upravljanje imovinom (ARMA) Elena Duma. Kako je rekla, o tome ju je obavijestio državni tajnik u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Frano Matušić.

Vrijedi 200 milijuna eura

Matušić, voditelj Međuresorne stalne skupine za primjenu i praćenje provedbe međunarodnih mjera ograničenja koja je za potrebe provođenja sankcija protiv Rusije osnovana pri MVEP-u, izvijestio je Ukrajince o odluci Županijskog suda u Splitu da se jahta Royal Romance, u vlasništvu proruskog ukrajinskog oligarha Viktora Medvedčuka, ustupi Ukrajini na temelju zahtjeva za međunarodnu pravnu pomoć, pojasnila je Elena Duma. Iz hrvatskog Ministarstva vanjskih i europskih poslova poručuju pak kako je "Županijski sud u Splitu, nastavno na zamolnicu za međunarodnu pravnu pomoć ureda glavnog tužitelja Ukrajine, rješenjem oduzeo plovilo Royal Romance i odredio zabranu obavljanja radnje registracije navedenog plovila".

1/10

VEZANI ČLANCI:

– Sud je istim rješenjem povjerio plovilo na čuvanje Nacionalnoj agenciji Ukrajine za otkrivanje, istraživanje i upravljanje imovinom stečenom korupcijom i drugim zločinima u svrhu provedbe mjera za upravljanje imovinom i njezinu prodaju na način i pod uvjetima propisanim ukrajinskim zakonima – dodaju. Iz Ministarstva pravosuđa, pak, kažu da se postupak međunarodne pravne pomoći i dalje vodi. Nije riječ, kako doznajemo, o novom događanju iako može izgledati da ga Ukrajina tako predstavlja, ali u Ukrajini taj brod, očito, očekuju vrlo skoro. – Ukrajina očekuje tu jahtu što prije, a Hrvatska sad smatra da nema zakonskih prepreka da se to i izvrši – istaknula je Elena Duma.

Kako neslužbeno doznajemo, Republika Hrvatska od Ukrajine je zatražila dodatne informacije u vezi s postupkom. Riječ je, naime, o vrlo složenom postupku koji mora biti usklađen s međunarodnim pravom. Odluka vjerojatno neće biti tako skoro jer je postupak dug i složen. Na megajahtu Royal Romance, dugu 92 metra, koja je 101. na popisu svjetskih superjahti i vrijedna više od 200 milijuna eura, 2022. godine stavljena je plomba dok je bila usidrena u Rijeci te je potom odvezena i privezana na vez u trogirskom brodogradilištu, i to po zahtjevu ukrajinskih vlasti zbog sumnje da je vlasništvo proruskog ukrajinskog oligarha, bivšeg zastupnika i navodno kuma Putinove kćeri Viktora Medvedčuka, u Ukrajini optuženog za veleizdaju, koji je i na listi sankcioniranih osoba na Zapadu.

Hrvatska je jahtu zaplijenila na temelju zamolnice glavnog tužitelja Ukrajine u sklopu pružanja međunarodne pravne pomoći, a ukrajinska agencija ARMA zahtijeva povrat imovine u vlasništvo ukrajinske države, nakon čega bi bila prodana. Odvjetničko društvo iz Zagreba Gajski, Grlić i Prka, koje nastoji dokazati da pravi vlasnik megajahte nije Medvedčuk, koji je stavljen i pod sankcije Zapada, točnije njegova supruga, već da je godinama prije pokrenuo prodaju jahte tvrtki Lanelia Holding te da je ona stvarni vlasnik jahte. Oni također nastoje skinuti plombu s jahte. Nakon što iscrpe sva pravna sredstva u Hrvatskoj, spremni su ići na međunarodna sudišta protiv Hrvatske, preciznije na arbitražu za oko 200 milijuna eura.

Uzbunila ih probna plovidba

Ta je jahta, inače, danas išla na probnu plovidbu zbog redovnog održavanja neophodnog kako plovilo ne bi propalo i za to je dobivena dozvola Županijskog suda u Splitu. Taj manevar je, očito, uzbudio duhove u Ukrajini, iako je u medijskim izvještajima jasno bilo naznačeno da je riječ o održavanju te da se plovidba odvija po strogom režimu, uz pripadnika policije i Lučke kapetanije te s uključenim lokatorom broda pa je to ukrajinskoj javnosti još jednom ponovila Elena Duma.

– Ukrajina očekuje tu jahtu što prije, a Hrvatska sad smatra da nema zakonskih prepreka da se to i izvrši – dodala je. Šefica ukrajinske agencije također je istaknula da je ARMA dobila odobrenje za preispitivanje ove imovine. Nakon što se izvrši procjena zaplijenjene imovine, ARMA je planira prodati, što će biti prvi primjer prodaje oduzete imovine koja se nalazi u inozemstvu.

VIDEO Trogir: Jahta Royal Romance

 

 

Komentara 10

XM
Xman
00:19 27.01.2024.

Evo sta politicari mogu da urade i legalno nekome otmu imovinu.Hrvatska nije samostalna jer sprovodi ono sto joj gazde narede.Sutra ce nam napakovati kao sto su i Todoricu i istjerat ce nas iz nase vlastite kuce .Ovakva praksa je jako zbrinjavajuca .

AK
Aka
05:27 27.01.2024.

Zabrinjavajuča je ova poplava stranaca po HRvatskoj svakakvih profila a svi bez dokumenata i na našoj grbači? Muvaju e u javnosti unose nesigurnost među građane, Zagreb je neprepoznatljivog stanovništva čiji sastav nikada nije bio ovako ukrajinsko-azijatski. Pa mi smo nekada svi padali u nesvjest kad bi u Zg vidjeli jednog crnog čovjeka i bilo nam je dobro, a ovo sve skupa ne miriši na dobro, nego na probleme koje nam je vlada smjestila.

Avatar comandante
comandante
05:56 27.01.2024.

postali smo mafijaško-koruptivno utočište... bez ikakve kontrole

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije