Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 182
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pozadina smrti

Dotcom: Swartz se ubio jer je postao politička meta

aaron swartz
Reuters/PIXSELL
24.01.2013.
u 10:25

Ne postoji razuman razlog za progon mladog genija poput njega na taj način, rekao je Dotcom

Aaron Swartz je postao politička meta, što je dovelo do njegove tragične smrti, rekao je Kim Dotcom u intervjuu za RT. Swartz, američki računalni programer i aktivist za slobodu interneta, ubio se prije dva tjedna u 26. godini života, a Dotcom smatra da je za to kriv politički motiviran progon.

– Ne postoji razuman razlog za progon mladog genija poput njega na taj način – rekao je Dotcom.

Swartz je radio na softveru koji bi internet učinio otvorenim za sve te je suosnivač stranica Reddit.com i Demand Progress, neprofitne udruge koja se bori protiv cenzure na internetu. Američki federalni tužitelji 2011. godine optužili su ga za niz kaznenih djela iz zakona o računalnoj prijevari zbog čega je mogao dobiti i do 35 godina zatvora. Swartz je prema optužnici ušao u zgradu Tehnološkog instituta u Massachusettsu i skinuo milijune znanstvenih radova s namjerom besplatne distribucije.

Swartzova obitelj vjeruje da ga je upravo taj slučaj uveo u svijet teške depresije koja je naposljetku dovela i do njegova samoubojstva. Kao krivca za Swartzovu smrt stoga navode upravo američku vladu.

U međuvremeno je otkriveno da je Swartz možda imao veze s WikiLeaksom, stranicom koja se proslavila otkrivanjem povjerljivih dokumenata na internetu.

Dotcom i sam ima problema sa zakonom. Osnivač stranice za pohranu podataka Megaupload, koju je u siječnju prošle godine blokirao FBI zbog kršenja autorskih prava. Nedavno je pokrenuo novi servis Mega, koji se od Megauploada razlikuje po jačoj enkripciji koja osigurava veću zaštitu privatnosti korisnika. Još uvijek se bori protiv američkog zahtjeva za izručenjem.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije