Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Dosta nam je da nas prikazuju kao priglupe mafijaše

jersey
mtv
30.12.2009.
u 15:32

Coppolino remek-djelo Kum baš kao i kultna televizijska serija Sopranosi izazvali su na svojim premijerama reakcije američkih Talijana, no način na koji italoameričku zajednicu prikazuje MTV-ova serija "Jersey Shore" naljutio je Italoamerikance.

Iako su već navikli na filmove i serije koji američke Talijane prikazuju kao mafijaše, razbojnike ili praznoglavce, američko-talijanska zajednica doživjela je šok, ni manje niti više nego od MTV-a koji je nedavno počeo prikazivati seriju Jersey Shore.

Žene praznoglave lutke

Radnja serije prati osam dvadesetogodišnjaka, mladića i djevojaka talijanskog podrijetla kojima se život vrti isključivo oko, kako kažu Talijani, “tučnjave, obitelji, sunčanja i gela za kosu”. Likovi u seriji stanuju u kućama obojenim u boje talijanske zastave, a zaplet prvih epizoda svodi se na opijanje i promiskuitet. Muški likovi kao svoje najveće vrijednosti cijene mišiće na rukama, a dijalog među djevojkama svodi se na razgovor o šminki, seksu i silikonskim umecima. Iako je serija došla tek do treće epizode, njezino prikazivanje izazvalo je lavinu zahtjeva italoameričkih organizacija i pojedinaca za prestankom emitiranja.
– Preživjeli smo Kuma, preživjeli smo Sopranose i nebrojene druge filmove i serije koji američke Talijane stereotipno prikazuju kao mafijaše, ali nova MTV-ova serija gora je od svega. Prema ovom uratku, Talijani u Americi predstavljeni su kao kriminalci i protuhe koji se vucaraju gradskim plažama, preživljavajući od preprodaje droge, a Italoamerikanke prikazane su kao praznoglave lutke koje će za novac sve učiniti, kažu u Nacionalnoj talijansko-američkoj zakladi, najvećem italoameričkom udruženju u SAD-u.


Oglašivači se povlače

Zbog negativnih reakcija oglašivači, među kojima su i Domino’s Pizza te America Family Insurance, povlače se iz projekta, no MTV još ne želi ukinuti seriju, već samo pristaje na ustupke, poput povlačenja izraza Guido koji je pogrdan naziv za Talijane. S druge strane, upravo zbog povika, gledanost serije drastično je skočila, pa je treću epizodu gledalo 1,4 milijuna gledatelja. Ipak, većina je ogorčena sadržajem.
– Da je riječ o Afroamerikancima ili Židovima, MTV se ne bi usudio emitirati ovakvu seriju. To je springerizacija američke kulture – kaže Sharon Wahman, urednica časopisa Wrap.

Ključne riječi

Komentara 4

IK
ime korisnicko
17:16 30.12.2009.

pa ovi na slici tako i izgledaju.

OB
-obrisani-
16:21 30.12.2009.

Treba ti novac?? Zaradi novac klikanjem na reklame! Nećeš zaraditi tisuće kuna (barem ne u početku), ali i 100 kuna (20$) je također vrlo dobra zarada -----> http://www.neobux.com/?rh=4E696B6F6C6131343038 P.S. Ja sam dosad zaradio 86.15$ (430.75 kuna) ---> probaj jer nemašaš što izgubiti osim 3 minute svojeg vremena! -----> http://www.neobux.com/?rh=4E696B6F6C6131343038

Avatar slash_pod_cenzurom
slash_pod_cenzurom
16:38 30.12.2009.

nisu to mafijasi to su GUIDOSi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije