Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 115
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
09.03.2014. u 12:00

Hoće li i ovdje dobrim savjetima uskočiti predsjednik Josipović i iskazati barem jednaku brigu za svoj SDP kao što čini za HDZ

Zvučalo je zabrinjavajuće za HDZ. U Dublinu, na summitu europučana, izgledalo je da HDZ neće moći opet u koaliciju s HSP AS-om Ruže Tomašić. Doduše, to je tako izgledalo u Dnevniku na javnom HTV-u, koji je u Dublinu imao svojeg reportera Dragana Nikolića. Gledatelji Nove TV dobili su pak suprotnu informaciju, da je sve u redu i da HDZ i Ruža idu zajedno na euroizbore.

HTV-ovac je ustvrdio da “R. Tomašić zbog svojih stavova i toga što ne pripada istoj političkoj grupaciji ne može ponovno biti na listi”. Nikolić je dodao da prema njegovim izvorima u EPP-u “neće biti ni milimetra odstupanja od tih principa”. Dvadesetak minuta prije toga Nova TV pred kameru je dobila Tomislava Karamarka, Andreja Plenkovića pa Doris Pack. HDZ-ovci su objasnili da je to s Ružom bio napuhan problem, da je “to netko izmislio u Hrvatskoj i plasirao”. Njemačka EPP-ovka D. Pack zaključila je priču izjavom: “Ako su ljudi s obiju strana okupljeni oko istih vrijednosti, ako Ruža prihvaća te vrijednosti, zašto ne bismo na to pristali”. Pametnom dosta. To je samo još jedan, zadnji primjer intenzivne skrbi političkih protivnika o dobrobiti HDZ-a.

Taj trend “prisilnog reformiranja HDZ-a” počeo je prije 11 mjeseci, kada su održani izbori za Europski parlament. I uslijedio veliki šok koji je potresao hrvatsko političko tržište. HDZ je ušao u koaliciju s Ružinim pravašima iz HSP-AS-a te s umirovljenicima iz BUZ-a. I na opće čuđenje pobijedio (32,86% glasova). Odmah nakon dokazane sinergije s Ružinim pravašima raste broj analitičara i političara koji lansiraju tezu da se HDZ mora pomaknuti više prema centru, a ne pokazivati sklonost nadesno.

HDZ četiri mjeseca poslije potpisuje koalicijski ugovor s HSS-om, strankom koja je ljevije, no napadi na ugovor s HSP AS-om postaju još jači. Kreće se i s problematiziranjem Ruže Tomašić. Ona je proglašena ekstremnom i protivnicom EU, a iz činjenice da nije u klubu EPP-a ispletena je poruka da HDZ s njom ne smije koalirati. U protivnom bi HDZ mogao biti izbačen iz kluba EPP-a.

Priča je, međutim, lansirana kada je već sve s EPP-om bilo uglavljeno i poručeno da će Ruža glasati za EPP-ovu listu. Ta poruka, međutim, do EPP-a nije stigla jer je, otkrilo se, “zakočena” u HDZ-u... U tom trenutku svi, uključujući analitičare lijeve provenijencije, sve do predsjednika RH Ive Josipovića, iskazuju veliku brigu za opstanak HDZ-a, savjetujući, naravno, da hitno odbace “desnicu” Ružu. Da je HDZ tada poslušao, danas bi njegova predizborna koalicija bila oslabljena, što i jest bio cilj “savjetnika”. Oni bi se mogli preusmjeriti na uistinu zabrinjavajuće stanje u SDP-u. Izađu li na izbore s nepopularnim Zoranom Milanovićem na čelu, ovako razjedinjeni unutarfrakcijskim sukobima, bit će slabi. Za euroizbore jest kasno, no do parlamentarnih bi SDP trebao raditi na povratku socijaldemokratske legitimacije, a ne žele li katastrofalno proći na izborima, valjalo bi promijeniti i nepopularnog lidera.

Zasad, čini se, za taj neophodan korak u SDP-u još nema snage. Valja li očekivati da će i ovdje svojim dobrim namjerama i savjetima uskočiti predsjednik Josipović i time iskazati barem jednaku brigu za svoj SDP kao što čini za HDZ, kada je ustvrdio da mu je “žao zbog svih onih poštenih članova i simpatizera HDZ-a što na čelu stranke kojoj su vjerovali imaju ovakvu družinu”?

Komentara 24

ĆA
ćaćaća
12:29 09.03.2014.

na srpskoj tv zvanoj od milja hrt samo mogu izvještavati nikolići stanković šprajcevi i sl...

AB
abendblatt
12:39 09.03.2014.

HTV nije neovisna TV, naprotiv, HTV je daleko od realnosti i objektivnog izvjestavanja, nije javna nego Partijski servis SDP-a.

NZ
NAĐI-zaZAGREBbezkumova
15:30 09.03.2014.

Dnevnik HTV-a se pretvorio u najjeftiniji servis za lik i djelo dragog vođe i njegove stranke. Budući da sam nema nikakvih političkih talenata, svakodnevno se plasiraju "ankete" o dragom vođi. Ostale emisije ionako sliče na studentsku praksu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije