Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 20
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ISTRAGA PROTIV HDZ-a

HDZ-u sud blokirao zgradu, Kosor: To nas neće obeshrabriti za izbore

kosor, hdz (1)
Foto: Anto Magzan/PIXSELL
1/16
Autor
Ivanka Toma
30.10.2011.
u 17:17

- Nemam službenih informacija o blokadi - poručila je predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor večeras izlazeći iz središnjice stranke. Dodala je da to neće obeshrabriti HDZ u predizbornoj kampanji.

Županijski sud u Zagrebu je, i to na zahtjev USKOK-a koji je podnesen još u četvrtak, blokirao zgradu središnjice HDZ-a kako bi osigurao sredstva kojima bi ova politička stranka obeštetila državu ako bude proglašena krivom u kaznenom postupku.

HDZ može koristiti zgradu središnjice svoje stranke na Trgu žrtava fašizma u Zagrebu, ali je ne može prodavati, davati je u zalog, niti na bilo koji drugi način njome raspolagati.

Kosor: Blokada neće obeshrabriti HDZ
- Nemam službenih informacija o blokadi - poručila je predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor večeras izlazeći iz središnjice stranke. Dodala je da to neće obeshrabriti HDZ u predizbornoj kampanji.

Radi se o slučaju proširenja istrage Fimi medija na HDZ kao političku stranku. USKOK je prošloga tjedna donio rješenje da se istraga o sustavnom izvlačenju novca iz državnih poduzeća posredstvom marketinške tvrtke Fimi medije proširi i na HDZ kao pravnu osobu.

Večernji list je prvi pisao o istrazi HDZ-ovih crnih fondova otkrivajući priču o HDZ-ovoj bivšoj blagajnici Branki Pavošević, a prije nekoliko dana i službeno je postalo poznato da DORH provodi istragu protiv HDZ-a.

USKOK optužuje HDZ da je šest godina, od 2003. do 2. srpnja 2009. godine koristio crne fondove i iz njih financirao kampanje, plaćao usluge za poslove koji su se obavljali za stranku, dodatke na plaću, božićnice, uskrsnice, regrese... Time je, tvrde tužitelji, vladajuća stranka oštetitla državu za oko 32 milijuna kuna.

Večernji je još prošloga tjedna objavio da je izvjesno kako će USKOK tražiti da se upravo nekretninom u središtu Zagreba osigura vraćanje duga državi za pokradenu svotu. Pritom smo, što je uostalom potvrdilo i Državno izborno povjerenstvo, pretpostavljali da se neće tražiti blokada računa stranke.

Posebno se pritom misli na posebni račun koji su stranke dužne otvoriti prema Zakonu o financiranju predizbornih kampanja. Naime, blokadom računa, HDZ bi mogao tvrditi da je usred kampanje doveden u neravnopravnu situaciju u odnosu na ostale stranke, te da su mu zbog toga smanjene šanse na izborima.

Postavljalo se i pitanje može li se blokirati zgrada središnjice HDZ-a budući da se stranka nije upisala kao vlasnik u gruntovnici, no podatak o neupisanom vlasništvu nije prepreka za blokadu imovine. Blokirati se, naime, može i vanknjižno vlasništvo.

Komentara 1250

Avatar comparator
comparator
18:50 30.10.2011.

Hrvati se ipk ne boje poturica i minornih skupina mrzitelja svega Hrvatskog. Hrvati če ipak preživjeti pritisak i organizirati se za obranu interesa.

VE
velikazmija
19:08 30.10.2011.

dejavu di nabavljaš -hleb-

BA
bandido
17:24 30.10.2011.

pa kak ce ic na izbore bez kuna

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije