Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 68
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
suđenje horvatinčiću

DORH: Zašto ste promijenili iskaz, je li vas tko zvao iz Hrvatske?

Tomislav Horvatinčić (1)
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
1/8
06.05.2013.
u 10:17

Njemački nautičar prvi je došao na mjesto tragedije i pokraj potpuno uništene jedrilice vidio u moru tijela talijanskih supružnika

Svjedočenjem krunskog svjedoka, njemačkog nautičara Klausa Fuchsa, na sudu u Šibeniku nastavljeno je suđenje Tomislavu Horvatinčiću za izazivanje pomorske tragedije u primoštenskom akvatoriju u kolovozu 2011. godine. Horvatinčić je glisirajući brzinom od čak 26 čvorova svojim gliserom naletio na jedrilicu, prilikom čega su živote izgubili Francesco Salpietro i Mariella Patelli.

Fuchs je, prema tvrdnji DORH-a, promijenio i iskaz o nasukavanju broda kada je danas rekao da su on i Horvatinčić zajedno nasukali brod. Naime, kod istražnog suca Fuchs je rekao da je Horvatinčić sam nasukao brod.

– I tu je riječ o pogrešnom prijevodu mog iskaza. Približavao sam se gliseru svojim gumenjakom i vidio sam da je Horvatinčić bio u šoku, tresao se i stalno se šetao gore i dolje. Vidio sam da se brod može potopiti i da može nastati šteta pa smo zajedno išli nasukati brod. Uspeo sam se na njegov brod i ja sam bacio sidro. Sjećam se da me je tada pitao, ne znam je li na njemačkom ili na engleskom, može li pomoći i uzeti moj gumenjak i otići tamo – rekao je Fuchs u nastavku suđenja Tomislavu Horvatinčiću u Šibeniku.

– Je li netko iz Hrvatske, s obzirom na to da ste potpuno promijenili iskaz, kontaktirao s vama zbog svjedočenja – upitala ga je državna odvjetnica, a Nijemac je zanijekao.

Zastupnica optužbe na ročištu je njemačkog nautičara Klausa Fuchsa upitala zašto je promijenio iskaz.

– Bila sam dva puta na ispitivanju i svjedok je dva puta rekao da ga Horvatinčić, kada je došao do njih, ništa nije pitao o nesreći, a sada spominje da ga je pitao može li im pomoći u više navrata. Molim da mi objasnite. U dva navrata svjedok je tvrdio upravo suprotno od ovoga što tvrdi danas na sudu – rekla je državna odvjetnica.

'Pogreška u prijevodu, iskazi su identični'

Fuchs je na to odgovorio kako je vjerojatno došlo do pogreške u prijevodu.

– Kad sam došao do broda, odmah sam rekao da ima mrtvih, a gospodin me pitao može li se gumenjakom otići do broda da bi im se pomgolo jer on nema gumenjak – rekao je Fuchs. 

Njemački nautičar prvi je došao na mjesto tragedije i pokraj potpuno uništene jedrilice vidio u moru tijela talijanskih supružnika.

– Ja nisam vidio nego sam samo čuo zvukove u trenutku kad se dogodila pomorska nesreća. Moja obitelj i ja tada smo bili na povišenom dijelu broda, a ne na krmi. Gumenjakom sam krenuo prema jedrilici.

Najprije sam u moru vidio žensko tijelo, a potom i muško tijelo i odmah mi je bilo jasno da im više nema pomoći i rekao sam to muškarcu i ženi koje sam zatekao u gliseru nedaleko od mjesta nesreće – svjedočio je o stravičnom prizoru i potom o razgovoru s Tomislavom Horvatinčićem i Anicom Dilber njemački nautičar Klaus Fuchs.

Na upit jednog od trojice Horvatinčićevih odvjetnika je li zamijetio još koje plovilo u blizini koje bi pokušalo pomoći, Nijemac je rekao kako je vidio jednog ribara, ali da se taj ribar, iako ih je vidio, nije odazvao njegovu pozivu u pomoć.

Odvjetnik Tomislava Horvatinčića Veljko Miljević nakon suđenja novinarima je demantirao da je Fuchs promijenio iskaz. 

– Usporedite ovaj iskaz s iskazom koji je svjedok prvog dana dao policiji i vidjet ćete da je identičan – rekao je Miljević.

S Horvatinčićem je na gliseru bila njegova nevjenčana supruga Anica Dilber, no ona je u svome svjedočenju uglavnom navodila da ne zna gotovo ništa i da je Horvatinčiću pozlilo prije nego što je gliserom prepolovio jedrilicu talijanskih državljana.

>>'Kad su pali u more, Francesco i Mariella već su bili mrtvi'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije