Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 86
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stajićevo i Begejci

DORH-u poslani spisi, slijede optužnice za Stajićevo i Begejce

stajićevo
Arhiv VL-a
14.01.2011.
u 13:45

U logorima je bilo zatočeno tisuće vojnih zarobljenika i civila, među kojima i žene i djeca

OSIJEK - Nakon pune dvije i pol godine završena je istraga protiv generalmajora bivše JNA Aleksandra Vasiljevića (72) i Miroslava Živanovića (61) zbog ratnog zločina protiv civila i ratnih zarobljenika u logorima Begejci i Stajićevo te onima osnovanima u dijelovima kaznionica u Sremskoj Mitrovici, Nišu i Staroj Gradišci. Znali su, a nisu učinili ništa kako bi spriječili zlostavljanja, torture, silovanja i ubijanja. Logori su osnovani od rujna 1991. pa nadalje odlukom Uprave bezbednosti SSNO bivše JNA, gdje je Vasiljević bio načelnik. Živanović je, pak, bio potpukovnik organa bezbednosti SSNO.

U logorima je bilo zatočeno tisuće vojnih zarobljenika i civila, među kojima i žene i djeca.

Spis od 36 dijelova i prilozi istražni je sudac Županijskog suda u Osijeku Miroslav Rožac jučer dostavio Državnom odvjetništvu, koje će odlučivati o podizanju optužnice. Ispitano je stotinjak svjedoka, među kojima i jedan zaštićeni. Utvrđeno je da je najmanje 21 identificirani logoraš ubijen kao žrtva zlostavljanja u logorima. Zlostavljanja su bila sustavna i danonoćna, a činili su ih najčešće pripadnici Vojne policije - čuvari u logorima, a dijelom i Civilne milicije.

Komentara 7

IS
istima
15:38 14.01.2011.

Ujkane...... nemoj tako. Pa ako će se istražiti i pokažnjavati baš svaki šamar ili premlaćivanje...... kako reče srpski ministar policije.... Ta tko će nam ostati na slobodi.....

OB
-obrisani-
14:09 14.01.2011.

Ma bravo!!! Nije prošlo niti 20g. Bravo! Prije će svi pomrijet prirodnom smrću nego da ih dohvati ruka pravde ako se nastavi ovom brzinom.

KO
kolovoz
15:32 15.01.2011.

od koga li virusa boluje ovaj kurcula -da mu ima lijeka

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije