Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
slavko linić

S. Linić: Umjesto da štiti građane, policija lažno prijavljuje SDP-ovce

slavko linic
Foto: Patrik Macek/Pixsell
1/3
Autori: Ivanka Toma, Tamara Opačak-Klobučar
25.11.2011.
u 19:00

Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku odbacilo je kaznenu prijavu Policijske uprave primorsko-goranske u slučaju riječkih Tržnica

Protiv SDP-a više nema ni jedne kaznene prijave za kriminal. Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku odbacilo je kaznenu prijavu Policijske uprave primorsko-goranske u slučaju riječkih Tržnica prema kojoj su gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel i njegovi suradnici bili osumnjičeni za pogodovanje Tržnicama na štetu gradskog proračuna u iznosu od 80, 7 milijuna kuna.

Obersnel zadovoljan

- Što da kažem? Ovakvu sam odluku očekivao i najavljivao još onoga dana kad sam saznao za kaznenu prijavu protiv mene i mojih suradnika. Drago mi je da je priča konačno završila, na jedini način na koji je i mogla završiti što sam govorio od prvoga dana. Drago mi je i zbog onih koji su sumnjali i godinu i pol manipulirali s činjenicama, da su dobili ovakav odgovor - kazao je riječki gradonačelnik Vojko Obersnel. Dodao je da je zadovoljan i zbog svih onih koji su se godinu i pol dana pitali kad će biti gotovo i sumnjali u ishod.

- Sad su dobili odgovor, a iluzorno bi bilo očekivati da ću od njih dobiti ispriku - kazao je Obersnel priznajući da je nakon vijesti o odbacivanju kaznene prijave protiv sebe i svojih suradnika "ispunjen nekim pozitivnim emocijama".

Linić: Podnošenje lažnih kaznenih prijava je kazneno djelo

- Podnošenje lažnih kaznenih prijava je kazneno djelo, glasila je reakcija bivšeg riječkog gradonačelnika Slavka Linića. On je podsjetio na svojedobnu izjavu Damira Polančeca koji je rekao da mu je ravnatelj policije Oliver Grbić došao s prijedlogom da se protiv političkih protivnika podnesu lažne prijave.

- Sve to sada dolazi na vidjelo i evidentno je da je upravo Grbić autor kaznenih prijava koje su bile podnesene protiv Zvonimira Mršića i Tonina Picule - kaže Linić. Nastavlja da je policija kreator tih podvala, a da bi upravo ona trebala štititi građane i institucije Hrvatske. Linić zaključuje i da se Grbić ne bi mogao tako ponašati da nema zaštitu Jadranke Kosor.

- HDZ-u za njihovu vladavinu nisu dovoljne samo crne torbe, nego im trebaju i pokvareni policajci. Sramota je za Grbića i za Jadranku Kosor što je on ravnatelj policije - oštar je Linić, te tvrdi da je ministar policije Tomislav Karamarko čak uspio smijeniti državnog odvjentika u Rijeci jer u slučaju Tržnice Rijeka nije želio popustiti Oliveru Grbiću.

D. Milinović bez komentara

U HDZ-u koji je obilato koristio slučaj Tržnice Rijeke da bi pokazao da ni u SDP-u nisu svi čisti teško je bilo pronaći reakciju. Darko Milinović je samo rekao da nema komentara. Na primjedbu da on, i njegova predsjednica Jadranka Kosor i drugi prvaci HDZ-a često koriste "slučaj Riječke tržnice" kao dokaz da su i oporbenjaci upleteni u korupcijske afere, usljedio je isti odgovor: Ponavljam, nemam komentara. Neka pravna država radi svoj posao.

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel bio je osumnjičen zbog zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju i sklapanja štetnog ugovora, drugoosumnjičena Irena Miličević, pročelnica za komunalni sustav, i Vladimir Bizjak, prethodnik na tom mjestu, bili su osumnjičeni za zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju i pomaganje u sklapanju štetnog ugovora, dok je četvrtoosumnjičenog Zorana Luštica, bivšeg direktora Tržnica, policija sumnjičila zbog poticanja na sklapanje štetnog ugovora.

Odbačena prijava i protiv Z. Luštice

Istodobno, Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku odbacilo je kaznenu prijavu koju je Grad Rijeka podnio protiv Zorana Luštice i Tržnica. Sumnjičilo ga se da je dostavio neistinite podatke o površinama prostora centralne i tržnice Brajda pa su zbog toga i naplaćivani manji iznosi komunalnih naknda i spomeničke rente.

U kaznenoj je prijavi policija tvrdila da je riječka gradska blagajna u razdoblju od 2000. do 2010.godine oštećena za milijunski iznos, odnosno 80,7 milijuna kuna, koji su ostali na računu Tržnica, inače u vlasništvu Ivana Franolića, istaknutog esdepeovca. Milijuni su ostali na računu Tržnica zbog nepravilno naplaćivane koncesijske naknade: ubirala se samo za glavnu i tržnicu Brajda, ali ne i za još šest kvartovskih tržnica, a i ondje gdje je ubirana, ubirana je samo za paviljone, dok otvoreni dio sa štandovima nije ni bio u ugovoru. Zarada je ostala Tržnicama koje su do isteka koncesije 2007. godine tako stekle 69,4 milijuna kuna.

Usto, navodilo se u kaznenoj prijavi, komunalna naknada i spomenička renta naplaćivane su za površine manje od stvarnih pa je na zaboravljenim metrima četvornim izgubljeno više od pola milijuna kuna, a sve naknade s tržnica u kvartovima ostajale su Tržnicama pa je Grad tu izgubio 9,5 milijuna kuna. No nakon godinu i pol obrade kaznene prijave u Županijskom državnom odvjetništvu u Osijeku, provedenih dokaznih radnji i izvida, utvrđeno je da ne postoje osnove sumnji da su gradonačelnik Obersnel i njegovi suradnici svojim postupanjem oštetili riječki proračun i omogućili zaradu Tržnicama.

Komentara 555

VI
vidimškoj
00:26 26.11.2011.

evo ga na ,Stipica ispa pošten.....a šta sad......

MA
MarkoPavko
08:25 26.11.2011.

Glas za zločinačku organizaciju je glas protiv zdravog razuma

FI
fIok
19:53 25.11.2011.

vidimškoj Ti si jako naivan.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije