Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
slučaj marije šole

DORH istražuje vezu Rohatinskog i Karlovačke banke

'04.06.2012., Zagreb - Guverner Zeljko Rohatinski odlazi s mjesta celnog covjeka Hrvatske narodne banke, ilustracija. Photo: Davor Visnjic/PIXSELL'
Foto: 'Davor Visnjic/PIXSELL'
1/3
23.04.2013.
u 11:27

Propust: Hrvatska narodna banka znala je za nepravilnosti u Kabi još 2006., ali nije reagirala

Istraga DORH-a u slučaju Karlovačke banke proširila se na bivšeg guvernera Željka Rohatinskog, odnosno povezanost kredita Kabe i tvrtke Romah, u vlasništvu Marije Rohatinski, supruge Rohatinskog. Istodobno, prema nepotvrđenim informacijama, tužbu prema HNB-u podnijet će i neki od malih dioničara Kabe, jer je središnja banka još 2006. godine znala za situaciju u banci, a nije poduzimala potrebne mjere.

Što se otkrilo 2006.

Marija Rohatinski navodno je dobila kredit od Karlovačke banke koji je ubrzo prebila. Banka je navodno i plaćala radove za uređenje kuće obitelji Rohatinski na Gornjem Bukovcu, gdje je i bila registrirana tvrtka Romah. Dio kredita za te radove navodno je banka, odnosno Marija Šola, otpisala. Komentar smo pokušali dobiti i od Željka Rohatinskog, no cijeli dan se nije javljao na telefon. Da su Marija Šola i Rohatinski bili dobri prijatelji bilo je poznato u bankarskim krugovima, ali se tome nije pridavala prevelika važnost, jer su zajedno išli u školu, a na malom tržištu ionako se većina financijaša međusobno druži. No česte hvale u krugu prijatelja njezina sina Sandija Šole da su njegova majka i guverner prijatelji te da se stoga ne boji nadzora u banci, zatim da ih guverner upućuje kome uplatiti donacije, bile su neobične. Tim više što je bila javna tajna da nepravilnosti u banci postoje, a nikada prema banci nisu poduzimane jače mjere.

Uostalom, te nepravilnosti, koje su danas i predmet istrage, HNB je objavio u svom izvješću supervizije 2006. godine, a taj dokument posjeduje i Večernji list. Takva izvješća su inače tajna i ne predstavljaju se javno, no ako se uoče nepravilnosti očekuje se da HNB kao supervizor nešto i poduzme. Godinu kasnije tadašnja vijećnica u Gradskom vijeću Karlovca Jasna Plevnik osobno je HNB upozorila na malverzacije, no ni tada HNB nije reagirao. Tek prije dvije godine Sandi Šola smijenjen je s čelne pozicije banke, a tada je otprilike i HNB stavio banku pod jače povećalo. Rohatinski je sredinom prošle godine otišao iz HNB-a u Agrokor, tvrtku koja je prije dvije godine kupila tvrtku Romah, što je bilo neobično jer je godinama ta mala špediterska tvrtka poslovala s gubitkom. Nedavno je Goran Marić, bivši član Savjeta HNB-a, rekao kako je na jednoj sjednici Savjeta zatražio da se povuče pitanje o stanju u Kabi, nakon čega ga je Rohatinski prekinuo. Tada nam je bivši guverner rekao da to nije točno, te da uostalom postoje tonski zapisi sa svih sjednica.

Povoljni krediti

I dio dioničara Karlovačke banke nije zadovoljan ulogom HNB-a i navodno priprema tužbu, jer je HNB još 2006. godine znao što se u Kabi događa. Primjerice, u izvješću supervizije HNB-a navodi se da banka odobrava kredite kojima pogoduje određenim klijentima i da kredite ne osigurava na zadovoljavajući način. Riječ je o članovima obitelji i dobrim prijateljima, te velikom broju kredita povezanim osobama.

Upozorila je tada supervizija HNB-a i na nepostojeće kredite za likvidnost. Nadalje, banka je svojim klijentima izvršavala naloge za kupnju dionica iako u trenutku realizacije naloga nije bilo dovoljno sredstava na računu nalogodavatelja, a neki to nisu učinili ni u trenutku namire kupnje dionica.

>>Tko je Marija Šola – U zatvor nakon punih 38 godina u elitnom krugu

>>Otkrivamo: Kako i kome je Šola dijelio kredite Karlovačke banke

>>Rohatinski: Još 2010. postavili smo privremenu upravu u banku

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije