Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 35
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
odluka nadbiskupa

Don Grubišić: Ne napuštam Sabor i žalit ću se Vatikanu

IVAN GRUBIŠIĆ, DRAGO PILSEL (1)
Patrik Macek/PIXSELL
04.01.2012.
u 10:59

Glasovi iz crkve: Suspenzija je došla u najgore vrijeme jer je don Ivan Grubišić već u Saboru pa je sve ovo jako loše za imidž Crkve. Očito je da su ga htjeli staviti u situaciju ili-ili

Ono što se očekivalo, to se i dogodilo – nadbiskup splitsko-makarski objavio je i službeno suspenziju a divinis, po kojoj su don Ivanu Grubišiću zabranjene osnovne svećeničke dužnosti, služenje euharistije, propovijedanje i ispovijedanje. A u javnosti se, po naputku mons. Barišića, neće smjeti pojavljivati ni u svećeničkoj reverendi, tj. svećeničkom odijelu. Razlog je njegov politički angažman i osvojeno zastupničko mjesto u Saboru.

Dogovor na otoku

– Sve se to ne odnosi na mene jer ja nisam osnovao nikakvu političku stranku, nego građansku udrugu, koja nije politička stranka – s cinizmom nam je komentirao odluku o svojoj suspenziji don Ivan Grubišić.
 On kaže kako “neće reagirati na prvu loptu”, ali da će svakako odgovoriti splitsko-makarskom nadbiskupu mons. Marinu Barišiću.

– Ne može on procjenjivati što je politička stranka, a što nije. Ja se ne borim za vlast, nego sam zastupnik naroda u parlamentu – rekao nam je don Grubišić.
Najavio je da će se žaliti i nadležnim crkvenim institucijama u Vatikanu jer drži da je nepravedno kažnjen najstrožom kaznom.
Nakon što se pročulo da će biti kažnjen tim najstrožim crkvenim sankcijama, don Grubišić nam je rekao da ga to neće pokolebati da svoj saborski mandat odradi do kraja i da u Saboru provede sve četiri godine.

– Nisam se htio priključiti nijednom saborskom odboru zato što su rađeni po stranačkom ključu, a ja sam nadstranačka osoba i zastupam narod i čovjeka, a ne stranku – rekao nam je don Grubišić te dodao da obavijest o suspenziji nije ispravno sročena jer ne postoji rok od kada se primjenjuje i nema mogućnosti žalbe, a trebala bi, kako kaže, postojati.

– Ja sam ušao na teren, a drugi su ostali u publici. U tome je problem. Za mene je glas dalo 66.000 ljudi i oni su na ovaj način obezvrijeđeni – kaže nam don Grubišić. Njegova sudbina je, kako doznajemo, zapečaćena još početkom ljeta na jednom dalmatinskom otoku, gdje se sastalo nekoliko biskupa i utjecajnih svećenika, koji su već tada htjeli Grubišića kazniti najstrožom kaznom. Međutim, kako je sa svakim napadom na njega njemu rasla popularnost, odlučeno je da se sa suspenzijom pričeka. A kada je ušao u Sabor, onda je to razljutilo i neke biskupe na kontinentu, koji su tražili od mons. Barišića da crkvenom stegom primora Grubišića na povlačenje.

Svećenik dok je živ

– Čini se da je suspenzija došla u najgore vrijeme jer je on već u Saboru, pa je sve ovo jako loše za imidž Crkve. No, očito je da su ga odlučili staviti u situaciju ili-ili, tj. da se mora odlučiti za jednu opciju – kažu naši izvori u Crkvi.

Dakako, suspenzijom don Ivan Grubišić ne prestaje biti svećenikom jer mu sakrament svećeničkog reda vrijedi dok je živ, ali neće moći obavljati elementarno svećeničko poslanje, a to je susret s Kristom u sakramentu euharistije i sakramentu pomirbe, tj. ispovijedi, povezničke karike između ljudskog grijeha i transcendentnog oprosta te tumačenja Svetoga pisma.“Kaznu obustave (zije) čina vlasti Svetoga reda don Ivanu Grubišiću nadbiskup je bio prisiljen izreći budući da su ostali bez uspjeha svi pokušaji Ordinarija da ga, kako prije, tako i za vrijeme izborne kampanje, odvrati od kršenja crkvene discipline. Ideje, premda poželjne i nužne ovome društvu koje je, među ostalima i don Ivan Grubišić zastupao i na temelju kojih je postigao svoj izborni rezultat zajedno s ostalim sudionicima izbora, ne mogu biti opravdanjem njegovu aktivnom sudjelovanju u politici. Kao svećenik, pozvan je uvijek i prvenstveno poštovati norme svoje Crkve, a ne ih kršiti da bi ostvario neki svoj politički cilj”, piše u službenom priopćenju Ordinarijata Splitsko-makarske nadbiskupije. No, čini se da kazna don Grubišiću nije tako teško pala, ponajviše zato što ju je očekivao, no zato je oduševila njegove protivnike, kojih i te kako ima (posebice u dalmatinskom kleru), ali i ojadila mnoge njegove simpatizere i pristaše.

Komentara 447

LO
lojtra1
16:38 04.01.2012.

\"Tko tebe kamenom ti njega oniksom\", tvrđi je!

SC
scary
19:10 04.01.2012.

ne daj se, Grubišiću!

SM
Strina Mara
15:51 04.01.2012.

čovjek nadasve ...nadasve čovjek...ja nadasve... nadasve ja ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije