Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 38
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nova afera

Doministar plaćao teti starački dom iz gradskog proračuna

Zdenko Antešić (1)
Kristina Štedul Fabac/Pixsell
24.09.2012.
u 10:21

Grad Rab platio je 112.570,09 kuna za pokojnu Antešićevu tetu, sestru njegove majke

Grad Rab, dok je na njegovu čelu bio sadašnji zamjenik ministra prometa Zdenko Antešić, plaćao je njegovoj teti, sad pokojnoj Mariji Halilović smještaj u Domu umirovljenika, i to od 2001. godine do njene smrti. Ukupno je, prema podacima koje smo dobili iz Grada, za smještaj pokojne Antešićeve tete, koja je bila sestra njegove majke, u domu plaćeno 112.570,09 gradskih kuna.

Teta u dom, a kuća Gradu

Grad Rab je zauzvrat trebao dobiti nekretnine M. Halilović, no ni 11 godina poslije nekretnine nisu postale gradsko vlasništvu, nego su u vlasništvu nasljednika Marije Halilović, odnosno Antešićevih rođakinja. Marija Halilović je 2001. godine podnijela molbu Gradskom poglavarstvu, čiji je predsjednik bio nećak joj Antešić, da joj Grad plaća dom jer je bolesna i nesposobna sama ga plaćati. Ponudila je zauzvrat svoje zemljište.

Poglavarstvo je u lipnju prihvatilo molbu Marije Halilović da joj se doživotno plaćaju troškovi smještaja u Domu umirovljenika “Kantrida” u Rijeci u zamjenu za nekretnine. Ured poglavarstva zadužen je da s M. Halilović sklopi ugovore. No oni nikad nikad sklopljeni. Istovremeno, Grad je – prema zaključka Poglavarstva – uredno plaćao gradonačelnikovoj teti smještaj u domu.

Ovakav način plaćanja smještaja u domu za one koji si to ne mogu priuštiti nije ništa sporno, no ovom je slučaju sporna rodbinska povezanost Antešića i Marije Halilović te još više činjenica da Grad nije dobio obećane nekretnine.

Zbog slučaja “teta” Antešić je zaradio i anonimnu kaznenu prijavu podnesenu Županijskom državnom odvjetništvu u Rijeci.

U njoj stoji da Grad nikad nije sklopio ugovor o doživotnom uzdržavanju s M. Halilović te da nisu poduzeli ništa da se upišu na njene nekretnine. M. Halilović imala je dvije kćeri koje nisu bile socijalno ugrožene te su mogle i same plaćati majci smještaj u domu.

U prijavi stoji i to kako je na sjednici na kojoj je prihvaćena molba M. Halilović utvrđeno da je suvlasnički omjer na nekretnini M. Halilović koja treba pripasti Gradu promijenjen. M. Halilović je polovicu svog dijela dala kćeri, a drugu polovicu prenijela na drugu kćer, i to u vrijeme kada joj je Grad već počeo plaćati smještaj u domu.

Nekretnine nisu tetine

Antešić priznaje rodbinsku vezu s tetom Marijom, no rodbinska veza nije sporna u odluci da joj Grad Rab plaćao dom dok je on, njen nećak, bio gradonačelnik.

– Gradsko poglavarstvo odlučilo je Mariji Halilović plaćati smještaj na temelju zahtjeva socijalne službe – tvrdi Antešić.

No Večernji je list u posjedu faksimila molbe Marije Halilović prema kojem ona traži da joj Grad plaća dom, a to ne traži socijalna služba, kako tvrdi njen nećak, bivši gradonačelnik tog grada. Antešić kaže da je obvezao stručne službe da provedu zaključke Poglavarstva te da je on u međuvremenu prestao biti gradonačelnik. U dva je navrata bio gradonačelnik Raba – od 2000. do 2005. i od 2009. do 2012. godine.

No, ipak krivi gradske službe što nisu provele zaključke koje je on potpisao. Osim toga, krivnju zašto Rab još uvijek nije preuzeo nekretnine M. Halilović svaljuje i na neraščišćene imovinsko-pravne odnose.

U Gradu Rabu su nam pak potvrdili da je utvrđeno da M. Halilović nije jedina vlasnica nekretnina ponuđenih u zamjenu te da su predmetne nekretnine opterećene mnogim neriješenim postupcima zabilježenim u zemljišnim knjigama Općinskog suda u Rabu.

>> Zamjenik ministra prvi u mirovini na samo jedan dan

Ključne riječi

Komentara 128

RA
rasplinjač
13:07 24.09.2012.

pardon, večernji......))

DU
Deleted user
10:24 24.09.2012.

Svaki grad mora pomagat svoje starije građane.

PL
plavatrava
10:07 25.09.2012.

robinzone ne možete svoj stav iznositi u množini, ima nas koji to zasigurno ne bismo napravili, hoću reći, veći dio hrvata živi u skladu sa zakonom

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije