Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 85
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Što nas čeka?

Dolinu suza moramo proći svi u Hrvatskoj

Karamarko Milanović
Foto: Pixsell
1/2
18.05.2015.
u 09:00

Idući premijer mora računati na otpor i negodovanje birača! Ili će se odupirati prosvjedima i pritiscima skupina i provoditi reforme ili će morati potpisati bankrot države

Hrvatska mora proći kroz dolinu suza, rekao je nedavno predsjednik Hrvatske demokratske zajednice Tomislav Karamarko najavljujući da je spreman na suočavanje s realnom situacijom koja nije bajkovita. Stanje i probleme znamo: javni dug koji se bliži 300 milijardi kuna, dvostruko veće kamate nego u Njemačkoj, porezi koji građanima uzimaju više od 60 posto primanja, a gospodarstvu ograničavaju investicije te odmetnuta administracija koja ne radi svoj posao, od sudova do općina.

Tajnica puno, struke malo

Međutim, lako je identificirati probleme i o njima lamentirati, ali kad dođe do rješavanja, političari povuku kočnicu. Rješenje ekonomskog stanja u Hrvatskoj morat će donijeti iduća vlada, koja god ona bila, a uključivat će rezove na koje će reagirati mnoge interesne skupine glasne u javnosti. Ako želi biti uspješan i ne potpisati bankrot Hrvatske, idući premijer morat će ostati čvrst u odlukama kojima će umanjiti mnoga ‘stečena prava’ i morat će se suočiti s neizbježnim prosvjedima. Izgradili smo sustav u kojem je država bila odgovorna za sve, a sada ćemo ga morati preko noći srušiti jer za njega više nema novca. Javna uprava ima previše ljudi i, iako pojedinačne plaće nisu visoke, masa plaća je neizdrživa. Državni i javni službenici imaju više od 50 različitih dodataka na plaće, a na poslovima računovodstva radi 3000 ljudi, što je svaki osmi zaposlenik javnih i državnih službi. Tajnica, računovođa i pomoćnog osoblja morat će biti manje, a stručnog kadra više. Država ima udjele u više od 500 tvrtki i morat će većinu njih prodati. Još je uvijek vlasnica 11 toplica, ima i brojne hotele, a i tvrtke koje proizvode hranu.

Prazne škole u funkciju

Mirovine će biti teže isplaćivati pa bi dio skupina mogao izgubiti privilegije, a neće biti novca ni za jednaku količinu zdravstvenih usluga na koje smo navikli. Prazne škole morat će se dati u funkciju, a nastavnici bi mogli imati više učenika u razredu. Socijalna skrb morat će se usmjeriti samo prema najpotrebitijima jer za pomoć srednjem staležu, poput one kroz program besplatnih knjiga za sve učenike neovisno o ekonomskom statusu, novca nema ni bogata Švicarska, a kamoli zadužena Hrvatska.

>> Prije 3 godine malo je tko vjerovao u Karamarkov uspjeh. A sada?

Komentara 185

Avatar johny21
johny21
09:12 18.05.2015.

Mi svoju dolinu suza i kalvariju prolazimo sa Zoranom Milanovićom i ovom vladom!

Avatar Becarina
Becarina
09:17 18.05.2015.

Ne moraju ti rezovi "toliko boliti ". Izbaciti 5 -7 tisuća SDPovih uhljeba nije problem , jer uhljebljavanje je kriminal . Onda zaposliti stručne ljude ali samo 50% od sadašnjeg broja tako da moraju raditi "za dvojicu ", tako i tako ne rade puno . Ovo bi bila ogromna ušteda , podjeliti Hrvatsku na " regije je mrvica prema tome . Socijalno ugroženima treba povecati prihode a smanjiti onima na visokim pozicijama kakvih je puno i previše . Ima još pumo pravednih mogućnosti za rezove , bezbolnih mogućnosti, ne treba s tim plašiti narod. Kojekakve , bezkorisne, antidržavne udruge nisam ni spomenuo , one same koštaju milijarde godišnje, a po jednu "udrugu" ima već svaki "gost iz Bosne" .

DU
Deleted user
09:47 18.05.2015.

Sve samo izjave tipa trebamo, moramo, a nigdje se ne čuje mi ćemo dolaskom na vlas u prva tri mjeseca napraviti ovo, u druga tri ono itd. Imam duboki osjećaj da su svi u niskom startu da navale i oglođu još ovo nešto što je ostalo od Hrvatske, otjeraju njihove podobnike i namjeste svoje. To je bit hrvatske politike od samostalnosti do danas.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije