Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Obrana:

"Dokazi kažu da je Gotovina nevin, tražimo oslobađanje"

'obzor zagreb ,15.12.2005,  luka misetic   snimio Patrik Macek'
'Patrik Macek'
28.07.2010.
u 18:05

Svjedoci obrane i tužiteljstva dokazuju da je Gotovina u vrijeme zločina ratovao u BiH.

Nakon što je haaško tužiteljstvo najavilo da će od suda zatražiti dugogodišnje kazne za trojicu hrvatskih generala, sa svojim završnim podneskom u javnost izlaze i obrane. Luka Mišetić, glavni branitelj Ante Gotovine, ukratko iznosi što obuhvaća 400 stranica podneska. 

– Kako nema nikakvih elemenata za bilo kakvu osudu generala Gotovine, tražimo oslobađajuću presudu po svim točkama optužnice. U dokazivanju nevinosti obrana kreće od bitne stvari, pitanja je li Hrvatska imala namjeru protjerati Srbe ili se znalo da su Srbi imali namjeru otići jer nisu željeli prihvatiti hrvatsku državu. Obrana dokazuje da su taj strah sijali Milošević i Martić. Razlog postojanja tzv. RSK bio je u principu da Srbi i Hrvati ne mogu zajedno živjeti. To je razlog postojanja krajine. Srpsko je vodstvo širilo propagandu da su Hrvati koljači, a svjedoci poput P. Galbraitha potvrdili su da se prije Oluje nikako nije moglo zaključiti da Hrvati planiraju protjerati Srbe, ali se i te kako dobro znalo da će Srbi otići.

"Hrvati gađali vojne ciljeve"

Detaljna analiza korištenja topništva idući je važan dio podneska obrane. Svjedoci su potvrdili, čak je dokazano da to piše i u izvještaju srpskih obavještajaca, da nije bilo neselektivnog granatiranja. Interna procjena srpskih obavještajaca bila je da “Hrvati gađaju vojne ciljeve" (4. kolovoza). Nikakve, dakle, nema osnove za optuživanje o prekomjernom granatiranju. Obrana donosi i iz sata u sat analizu događaja u Kninu 4. kolovoza 1995. Kronologija dokazuje zašto su Srbi donijeli odluku o potpunoj evakuaciji stanovništva. Jasno se vidi da su Srbi sve do poslijepodneva 4. kolovoza vjerovali da će izdržati. No, tada je 7. gardijska brigada probila liniju na Dinari, oko 14 sati. Kada su Mrkšić i Martić dobili dojavu da je Markač probio Velebit (oko 15.30 sati), da je mogao nesmetano ići sa specijalcima do Gračaca i Otrića, a Gotovina zaobilaziti sa 7. i 4. gardijskom i spojiti se na Otriću (jedina komunikacija), počinje evakuacija, a ne HV-ov progon. U dogovoru s M. Babićem u Beogradu Mrkšić dogovara – civilno stanovništvo treba evakuirati. Obrana objašnjava i da nije bilo zločinačkog pothvata.

Cijeli politički i vojni vrh RH, u dogovoru sa SAD-om, izdaje eksplicitan nalog da Oluju treba brzo završiti, maksimalno zaštititi civile i pripadnike UN-a. Gotovina je poduzeo sve potrebne mjere prije, u vrijeme i nakon Oluje da se zaštite civili i imovina.

Nije bilo kontakta

Nakon operacije Oluja Gotovina je ratovao u BiH. To je dokazano, a doslovce svi svjedoci iz Hrvatske i inozemstva rekli su da nitko nije imao kontakt s Gotovinom zbog događaja nakon Oluje, niti je netko spominjao da bi smatrali da u njegovu dužnost spada i rješavanje događaja nakon Oluje na oslobođenom području.

Komentara 148

RE
returnofTito
18:20 28.07.2010.

Luku Misetica treba zatvoriti zbog lazi! Pljuc!

GI
GIUSEPPE6464
18:32 28.07.2010.

Hrvatski će opet sin (Ante Gotovina) prolaziti kroz svoj Knin, dao dragi Bog još prije Božića 2010. A onda Ante okupi Hrvate i pometi ove političare

BU
burgos0308
19:44 28.07.2010.

Dobit će 30 godina , i to fiškal Mišetić dobro zna . Ma koga je on ( Mišetić ) uopće oslobodio ? Svi su dobili maximum . Mogli su to dobiti i bez fiškala . E moj Mišetiću , u u slučaju osuđujuće kazne , sigurno nećeš odbiti kraljevski honorar , dobiven od novaca poreznih obveznika . Hočeš odbiti ? Ajde , budi pošten pa odbij , ako imaš (nemaš) morala .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije