Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 57
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
spojene optužnice

Dokaz protiv Sanadera i računi od 6000 kn za ručak s Hernadijem?

sanader (1)
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
1/7
10.11.2011.
u 08:16

Turudić: Sanaderu, ne obraćajte se tužiteljici s "ona"; Sanader: Ispričavam se!

11.45 sati Suđenje Ivi Sanaderu za danas je završilo. Nastavak rasprave zakazan je za 17. i 18. studenoga kada će svjedočiti Tomislav i Vladimir Kurelec u aferi Hypo. Nakon toga idući termini su 8., 9., 15. i 16. prosinca. Laptoš je u spis priložila i dopis Güntera Stridingera u kojem obrazlaže zašto neće moći doći na sud 17. studenoga, ali se sudu stavlja na raspolaganje nakon 20. studenoga.

>>Sloković: Razmišljamo o kaznenoj prijavi protiv vlasnika restorana

11.40 sati Laptoš: Da smatramo da nije u potpunosti zakonit, ne bismo ovaj dokaz danas ni predlagali. Kad sam predavala ovu snimku, predala sam i zahtjev USKOK-a koji je upućen Mariju Čerhaku (vlasniku Marcelina op. a) , a prema ZKP-u on je dužan predati i čuvati takve podatke. Sloković: Ne mogu se čuvati nikakvi podaci koji služe za identifikaciju osobe i oni moraju biti uništeni u određenom roku. Sudac će naknadno odlučiti hoće li snimka iz restorana ući u dokazni spis.

11.30 sati Odvjetnica Sloković smatra da je snimka iz restorana nezakonit dokaz. Prema Zakonu o zaštiti podataka, rekla je da se snimka morala uništiti. Sloković: Prema Zakonu o zaštiti osobnih podataka, snimanje je prekršilo odredbe ovih zakona. Svrha snimanja je zaštita imovine i u druge se svrhe ne može koristiti. Vlasnik je navedene podatke bio dužan uništiti u roku od dvije godine, a u suprotnosti se izlaže prekršajnoj i kaznenoj odgovornosti, rekla je Sloković.

11.15 sati Tužiteljstvo predlaže da se u sudski spis dokaza uvrste i dva računa iz restorana Marcelino, na iznose od 4923 i oko 1536 kuna. Što znači da su u jednoj noći Sanader i Hernadi pojeli i popili za iznos od skoro pet tisuća kuna

11.00 sati Tužitelji su zatražili uvođenje novog svjedoka Drage Vidakovića koji navodno ima nekih saznanja u slučaju Hypo. Laptoš navodi dokumente koje želi čitati pred sudom, a koji su dokazi optužbe.

10.50 sati Tužiteljica Laptoš rekla je da su o svim predloženim dokazima izvijestili obranu, ali ne i proslijedili jer, kako kaže, obrana to nije ni tražila. Odvjetnica Sloković rekla je da su tražili dokaze, na što je sudac Turudić uskočio i rekao obrani da će ih oni kopirati o vlastitom trošku. USKOK je u spis priložio dokaze i o vlasničkoj strukturi tvrtki s Britanskih djevičanskih otoka te tvrtki s Cipra preko kojih su išle isplate.

10.45 sati Laptoš iznosi dokazne prijedloge. Predlaže da se, između ostalog, u sudski spis kao dokaz uvrsti i snimka iz restorana Marcelino. Riječ je o videozapisu, zapravo snimci zajedničkog ručka Sanadera i Zsolta Hernadija, koju je USKOK pribavio nakon završetka istrage. U spis dokaza priložen je i iskaz vlasnika spomenutog restorana. Zamjenica ravnatelja USKOK-a u potpunosti je odbacila navode obrane da je USKOK bio selektivan u pribavljanju dokaza. Rekla je da su pokušali ispitati Hernadija i da su u tome tražili pomoć od Mađarske, ali da tu pomoć nisu dobili. No, Hernadi, prema USKOK-u, i dalje ima status optuženika. Prodanović: Nismo znali da se protiv njega i dalje vodi istraga.

10.40 sati Sanader se obraća sucu: Želim reći da su mi konzultacije dobro došle, odvjetnici su mi rekli o čemu se radi jer me nisu dosad imali vremena izvijestiti i nisam želio dovoditi autoritet u pitanje i neću više govoriti. Shvatio sam da obranu mogu govoriti nakon uvodnih riječi, obratio se sucu.

Turudić Sanaderu: Rekao sam vam da možete birati kad ćete iznositi obranu. Vjerujem da je i vama i vašoj obrani u interesu da se postupak ubrza

Obrana: Molimo da nam se dopusti da naše dokazne prijedloge iznesemo na sljedećoj raspravi, s obzirom na kratkoću vremena od optužnog vijeća do današnje rasprave. Sudac je to uvažio. Turudić je u jednom trenutku opet opomenuo Sanadera. Rekao mu je da se prema tužiteljici Laptoš ne obraća s ona, već sa zamjenica ravnatelja USKOK-a. Laptoš odgovara: Hvala Vam na tome. Sanader se ispričao.

10.35 sati Završila je pauza koja je određena kako bi se Sanader mogao konzultirati sa svojim odvjetnicima.

10.30 sati Posljednjih 15-ak minuta prije pauze obilježilo je prepucavanje suca Turudića i Sanadera. Nakon što je Sanader htio iznijeti obranu za drugu točku optužnice, sudac Turudić više puta ga je opomenuo da sada za to nije vrijeme i kako će za to imati priliku tijekom procesa.

– Vi niste ovdje da pitate nego da odgovarate – dodao je sudac. Sanader se potom požalio da njegov odnos nije ravnopravan s obzirom da je tužiteljica pročitala optužnice.

10.25 sati Prethodno je Sanader rekao da su iznesene teške optužbe na njegov račun. Rekao je da se DORH nije potrudio pribaviti iskaze svjedoka koji ga oslobađaju, već je pribavio samo iskaze koji ga terete. Za Roberta Ježića rekao je da očito želi olakšati situaciju tako što tereti njega. Sudac ga je prvi put prekinuo kada je počeo govoriti o Vladi. Sanader je dodao da je sinoć razgovarao s odvjetnicom Sloković koja mu je rekla da danas neće biti svjedoka ni rasprave pa da se nije pripremio na ono što slijedi. Sudac Turudić rekao mu je da ga ne zanima što se on dogovorio s odvjetnikom.

– Neću dopustiti da razgovor ide u tom smjeru – rekao je sudac Sanaderu.

10.15 sati Nije dokazano da su ugovori doista štetni za Inu, točnije RH. Tužitelji žele provući tezu da je Sanader imao takav autoritet da su ostali sudionici, članovi Vlade, glasovali za ugovor ne znajući da su štetni za Hrvatsku. Sve oko realizacije obavio je Damir Polančec, danas svjedok, a tada okrivljeni koji danas tvrdi da ugovori nisu bili štetni – rekao je Prodanović.

10 sati Sanaderov odvjetnik Čedo Prodanović počeo je govorom i u cijelosti odbacio optužnicu. S obzirom na to, kako je rekao, već su se očitovali oko slučaja Hypo i uložio je prigovor na drugu točku optužnice u slučaju Ina – MOL. Ističe da je optužnica podnesena bez provođenja istrage na kompletan način i da se Sanadera tereti za primanje mita samo na temelju jednog iskaza Roberta Ježića.

9.55 sati S obzirom na to da nije održano pripremno ročište, Turudić je pozvao Sanaderove branitelje da se očituju o optužnici.

9.53 sati Sudac Turudić pita Sanadera: Jeste li razumjeli optužnice? Za optužnicu broj 1. već ste se izjasnili da niste krivi, a za optužnicu za broj 2?

Sanader je rekao da razumije optužnice, no da se ne osjeća krivim.

9.45 sati Tužiteljica Laptoš čita optužnice pod točkom broj 1. objedinjene optužnice i točkom 2., kojima se Sanader tereti za slučaj Hypo i slučaj Ina – MOL

Laptoš: Ivo Sanader je od kraja 1994. do 22. ožujka 1995. u Zagrebu i Austriji, za vrijeme rata, dok je Hrvatska bila u teškom stanju i teško pronalazila kredite, kao zamjenik MVP-a s ciljem pribavljanja imovinske koristi za sebe, s Hypo bankom dogovorio da mu za sudjelovanje u pregovorima i protuuslugu na hrvatsko tržište, isplati proviziju od 3,6 milijuna kuna.

Laptoš: Optužujemo Sanadera da je uzeo 10 milijuna eura mita kako bi pogodovao MOL-u, odnosno kako bi MOL preuzeo upravljačka prava nad Inom, iako na to nije imao pravo.

9.40 sati Počelo je suđenje. Sudac Ivan Turudić napomenuo je da rasprava počinje ispočetka i to čitanjem USKOK-ove optužnice.

9.35 sati Ivo Sanader i sudsko vijeće ušli su u sudnicu. Fotoreporteri su snimili Sanadera.

9.25 sati U sudnicu je ušla tužiteljica Tamara Laptoš. U međuvremenu su stigli i drugi Sanaderovi odvjetnici Jadranka Sloković i Čedo Prodanović

9.15 sati Zanimanje medija malo je splasnulo u odnosu na početak suđenja Sanaderu od prije dva tjedna, no i dalje se traži stolac više.

9 sati Ivo Sanader stigao je na Županijski sud u Zagrebu. Stigao je i jedan od njegovih odvjetnika Goran Suić.

Bivšem premijeru i bivšem predsjedniku HDZ-a Ivi Sanaderu danas počinje suđenje za zloporabu položaja, ratno profiterstvo i primanje mita. S obzirom na to da je optužnica za Hypo spojena s optužnicom za slučaj Ina – MOL, Sanader će se za početak morati očitovati o optužbama da je uzeo 10 milijuna eura mita kako bi pogodovao MOL-u, odnosno kako bi MOL preuzeo upravljačka prava nad Inom, iako na to nije imao pravo.

Budući da je odluka o spajanju optužnica donesena nakon optužnog vijeća za slučaj Ina – MOL, to zapravo znači da neće biti ni pripremnog ročišta u tom slučaju, na kojem su USKOK i Sanaderov odvjetnički tim trebali predložiti svoje dokaze.

Na glavnoj raspravi trebalo bi biti odlučeno i hoće li u sudski spis kao dokaz biti uvrštena snimka iz restorana "Marcelino". Riječ je o videozapisu, zapravo snimci zajedničkog ručka Sanadera i Zsolta Hernadija, koju je USKOK pribavio nakon završetka istrage. Zbog toga Sanaderova obrana smatra da je riječ o nezakonitom dokazu, dok USKOK, razumljivo, ima suprotan stav.

>>Slučaj Ina – MOL: Najveća bitka vodit će se oko snimke ručka

>>Ivo Sanader: Dvadeset sam godina služio Hrvatskoj!

Komentara 138

KN
knjga
00:17 11.11.2011.

MONTAŽA

MD
mara-danda
17:32 11.11.2011.

zivo zivo brate ivo... uskoro ce ti se pridruziti i ostali clanovi hdz-olosa

OB
-obrisani-
17:14 10.11.2011.

drot - kaj ste vi doma sitnozubi pa žderete samo sirovu kuruzu ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije