Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Procedura izbora

Dok HDZ gura Ivana Vrkića, SDP istura Duška Radića

hrt (1)
Patrik Macek/Pixsell
26.06.2011.
u 21:14

Popovac ostao po strani, Radić bi mogao dobiti osam glasova, a Vrkića navodno podržava i predsjednica NO-a Silvija Luks

Uoči današnjeg izbora predsjednika uprave HRT-a, prvog izbora za tu novu funkciju koju javnoj televiziji propisuje novi Zakon o HRT-u, minulih se dana oko Prisavlja lobiralo na sve strane. Iako je do prije nekoliko dana za apsolutnog favorita slovio sadašnji privremeni glavni ravnatelj Josip Popovac, karte su se u posljednji trenutak pod utjecajem politike opet promiješale, pa su od pet kandidata čije su prijave bile valjane (Mate Pavković, Ivan Vrkić, Branko Debeljak, Josip Popovac i Duško Radić) isplivala dva imena koja „guraju“ dvije najjače političke stranke, HDZ i SDP.

Iz mirovine na HRT

To su negdašnji direktor HRT-a Ivan Vrkić, 64-godišnji umirovljeni Osječanin koji je Prisavljem vrlo kratko ravnao u razdoblju od 1998. do 2000. godine, a kojeg se vladajuća stranka sjetila (unatoč njegovoj dobi i činjenici da na Prisavlju nije uspio odraditi ni cijeli mandat) kao mogućeg protuigrača mladom Popovcu, koji je pak kao privremeni glavni ravnatelj u vrlo turbulentnim okolnostima uspio poprilično stabilizirati poslovanje HRT-a i pokrenuti neke procese ususret restrukturiranju kuće te se održati na toj funkciji gotovo dvije godine.

Tako iz pouzdanih izvora doznajemo da je HDZ, unatoč tome što se premijerka Kosor nije željela u to miješati, svojim vijećnicima prije nekoliko dana „naredio“ da ipak glasuju za Vrkića, a izbor Vrkića navodno podržava i predsjednica Nadzornog odbora HRT-a Silvija Luks.

Drugo je ime Duško Radić, sadašnji vršitelj dužnosti glavnog urednika Hrvatskog radija i kandidat koji se dosad javljao na sve natječaje za glavnog šefa Prisavlja, a za kojeg se smatra da bi, uz oporbene vijećnike, u finalu mogao dobiti čak osam glasova, kažu pak izvori bliski SDP-u.

Podijeljeni glasovi

Međutim, kako za izbor predsjednika uprave HRT-a treba dvotrećinska većina, odnosno čak 11 glasova (od ukupno 16 glasača koje čine 11 članova Programskog vijeća i 5 Nadzornog odbora HRT-a), velika je šansa da se i ovaj put „podijele glasovi“ tako da ni na ovom izboru ne bude nitko izabran. U tom bi se slučaju natječaj morao ponoviti, a to pak znači novih još najmanje mjesec dana agonije za privremenog ravnatelja Josipa Popovca, ali i za domaću javnost kojoj je neriješenih prisavskih izbora već preko glave. No u toj je varijanti sve moguće, pa i da se zbog godišnjih odmora ta priča razvuče i do početka rujna, kada su već trebala biti izabrana i dva nova člana uprave i trajna urednička garnitura koja bi trebala odraditi iduće parlamentarne izbore.

Ključne riječi

Komentara 5

LO
lojtra1
22:15 26.06.2011.

Čine sve što mogu da ne bi učinili - ništa!

FE
Felicijen
23:29 26.06.2011.

Ovi će se nagurati! I jednog i drugog je jako teško ugurati.....

OB
-obrisani-
23:56 26.06.2011.

Treba toga mastodonta dovesti u red,a sudeći po članku,sve će ostati po starom. Digitalni prijem katastrofa,a pretplatu uredno otimaju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije