Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 98
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nova mislija?

Dogovor Josipović - Hollande: Hrvatska vojska ide u Mali!

'jos_01_lukunic'
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
1/3
17.07.2013.
u 09:30


Poslali bi najviše pet vojnika u misiju, ali odluka će se donijeti tek na jesen

Hrvatska razmatra slanje svojih vojnika u afričku državu Mali, u kojoj bi sudjelovali u sklopu misije koju je tamo u ožujku pokrenula Europska unija, neslužbeno doznaje Večernji list. Riječ je o manjem broju časnika za obuku i instruktora, najviše njih pet, a razmišlja se i o mogućnosti slanja medicinskog tima. Hrvatski vojnici imaju dugogodišnje iskustvo u obuci i mentoriranju afganistanske vojske, za što su dobro ocijenjeni i više puta pohvaljeni, a isto se odnosi i na medicinske timove.

Državni vrh jedinstven

Misija službenog naziva “EUTM Mali” misija je za obuku koja se provodi na jugu zemlje, a cilj joj je pomoći u obuci i podizanju efikasnosti službenih oružanih snaga Malija kako bi vratile izgubljene dijelove na sjeveru zemlje te uspostavile teritorijalni integritet i mir u zemlji. Vojnici pod zastavom EU nemaju mandat ići na sjever i sudjelovati u borbama. O mogućem sudjelovanju Hrvatske počelo se govoriti čim se krenulo u organiziranje te misije, dijelom i zato što su se hrvatski vojnici pokazali toliko dobrima u Afganistanu upravo na polju obuke. U sklopu podrške misiji EU u travnju je Vlada donijela odluku o manjoj donaciji malijskoj vojsci, a bila je riječ o 50 pištolja i isto toliko minobacača te 10.000 granata za minobacače, ukupne vrijednosti oko milijun kuna.

U državnom vrhu, kako neslužbeno doznajemo, nema prijepora o slanju vojske u Mali i, kako nam je objasnio jedan sugovornik, u interesu je Hrvatske da se pokaže kao nova članica EU. U misiji EUTM Mali sudjeluje ukupno 500 vojnika, od čega je 200 instruktora, 150 pripadnika osiguranja te 150 logističara i medicinskog osoblja. Vodeća nacija misije je Francuska sa 207 vojnika, a znatniji broj vojnika poslale su Njemačka (71), Španjolska (54), Velika Britanija (40) i Češka (34). S obzirom na ulogu Francuske nije zanemarivo to što se hrvatski predsjednik Ivo Josipović za vikend u Parizu sastao s francuskim kolegom Francoisom Hollandeom s kojim je, među brojnim drugim temama, vjerojatno razgovarao i o situaciji u Maliju. Na svečanosti u povodu obilježavanja pada Bastilje među ešalonima francuskih vojnika Avenijom Champs Elysees marširali su i ešaloni Hrvatske i Malija, a predsjednik Josipović i njegov malijski kolega Dioncounda Traore bili su počasni gosti na svečanosti.

Odluku donosi Sabor

Nekoliko dana nakon povratka iz Francuske Josipović saziva sjednicu Vijeća za obranu, prvi put nakon dvije i pol godine, a na dnevnom redu je, osim Strateškog pregleda obrane, i razgovor o sudjelovanju u međunarodnim aktivnostima i operacijama, među ostalima i moguće sudjelovanje u misiji u Maliju. Ako se državni vrh odluči na to i pokrene postupak za slanje vojnika u Mali, o tome će se odluka moći donijeti tek nakon 15. rujna i prestanka ljetne stanke Sabora koji jedini ima ovlasti slanja vojnika u misije izvan teritorija RH. Hrvatska trenutačno sudjeluje u osam vojnih misija širom svijeta, a odlaskom u Mali taj bi se broj povećao na devet.

>>Avatari - Snažni vojnici visoki 186 cm koji imaju odličnu kondiciju

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije