Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 67
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
popularni Hrvati

Dodijeljene Večernjakove domovnice Hrvatima u iseljeništvu

Večernjakova nagrada za iseljenike (1)
Foto: VL
1/21
19.03.2012.
u 17:05

Prva generacija hrvatskih iseljenika ponosi se što domovina odaje priznanje njihovoj djeci

Šesta finalna večer Večernjakova izbora u subotu je u Bad Homburgu okupila više od petstotinjak domaćih i stranih gostiju i tako potvrdila status najvažnijeg i najvećeg događaja u hrvatskom iseljeništvu. Velika elegantna kongresna dvorana Lamdgraf-Friedrich i ove je godine okupila naše najpopularnije sportaše, glumce, glazbenike, manekene, voditelje, ali i predstavnike hrvatskih zajednica, udruga i klubova iz Njemačke, Austrije, Švicarske, Belgije, Francuske i Nizozemske i Hrvatske. Najviše razloga za slavlje imali su nominirani u kategorijama sporta, glazbe, glume i najpopularnije medijske osobe koji su svojim kućama otišli s nagradom u rukama Večernjakove domovnice. Najzadovoljniji među njima je bio mladi glumac Josip Čuljak, koji je osvojio prvu nagradu prema glasovima čitatelja i žirija za najpopularnijeg glumca u iseljeništvu.

Ćorluka razočarao žene

– Ne mogu vjerovati. Eto, još nedavno gledao sam kako drugi dobivaju ovu nagradu. Iskreno, mislio sam da će nagrada otići u ruke Miroslavu Nemcu jer je on stariji, a time i poznatiji od mene, ali jako mi je drago da sam pobijedio – iskren je bio mladi Čuljak. Ponosne su bile i mlade odbojkašice Ivana Vanjak i Ana Čačnar koje su osvojile isti broj glasova. Pripala im je prva nagrada u kategoriji mlade sportske nade.

– Drago mi je da sam dobila nagradu, ponosna sam i ova je nagrada poticaj da budem što upornija i bolja u onome što radim – rekla je mlada Ivana Vanjak.

Nagrada stručnog ocjenjivačkog žirija dodijeljena je mladoj klizačici Dori Hus iz Mannheimer ERC-a. Najpopularnijom sportskom momčadi prema glasovima čitatelja proglašena je SK CRO Wiena iz Beča, a glasove žirija osvojio je Košarkaški klub Dražen Petrović iz Essena. Čini se kako jednog od najatraktivnijih nogometnih reprezentativaca, kojeg suigrači zovu Charli, Vedrana Ćorluku žene vole ne samo u domovini nego i u iseljeništvu jer je najviše glasova stiglo baš za njega. Na finalnu večer nije stigao te je razočarao ženski dio publike.

Ali su zato došli hrvatski reprezentativci Ivan Perišić i Gordon Schildenfeld kojima su uručeni kristalni globusi za popularizaciju hrvatskog nogometa u Njemačkoj. Nogometašica Ana Marija Crnogorčević obradovala je dolaskom muški dio publike. Najljepšoj i ponajboljoj nogometašici momčadi FFC Frankfurt, koju njemački mediji proglašavaju najljepšom nogometašicom Bundeslige, čitatelji Večernjeg osigurali su nagradu najbolje sportašice u hrvatskom iseljeništvu u 2012. godini. Žiri je svoj glas dao također ljepotici Kristini Šundov, hrvatskoj reprezentativki koja brani boje FC-a Basela. Mlada pijanistica Željka Caparin iz Beča najpopularnija je pjevačica prema odluci čitatelja, a žiri je nagradu poslao u ruke sopranistici iz Berlina Evelin Novak. Najpopularniji glazbenik, prema odluci čitatelja, bio je mladi tenor iz Beča Luka Gudelj, dok je žiri nagradu dao pjevaču Vladi Bašiću. Najpopularniji glazbeni sastav prema odluci čitatelja su Dubrovački kavaljeri iz Beča koje je nagrada toliko obradovala da su i nakon službenog programa u dvorani nastavili slaviti i pjevati. Žiri je nagradio TS Alkare iz Zuricha.

Gabriela Spanić ponosna

– Žao mi je što večeras nisam u Njemačkoj, što nisam među Hrvatima. Bez obzira na nagradu, htjela sam doći i vidjeti hrvatsku večer o kojoj svi pričaju – rekla je Gabriela Spanić u telefonskom razgovoru nekoliko sati prije dodjele nagrada. Nekoliko sati poslije, nakon što smo joj javili kako su joj čitatelji velikim brojem glasova osigurali titulu najpopularnije hrvatske glumice u iseljeništvu, rekla je:

– I sretna sam i tužna. Ponosna sam i sretna zbog svog oca i zato što sam dobila nagradu, a tužna jer nisam bila tu da je primim.

Njezina konkurencija, mlada i talentirana glumica Ivanka Brekalo nagradu je odnijela prema odluci žirija. Vincentu Baniću pripala je titula najpopularnije medijske osobe prema odluci čitatelja i žirija. Banić je pri samom vrhu svjetskog top-muškog modelinga, a njegova agentica kaže kako je razlog njegova uspjeha to što je prelijep. Kad je čuo da je nominiran, rekao je:

– Pa to je super, još ako pobijedim, biti će ludnica.

I bila je. Banić je bio atrakcija večeri. Na dodjelu nagrada stigao je u pratnji djevojke, a zahvalio je majci:

– Hvala mojoj majci što je uhvatila Dalmatinca jer da nije, sada ne bih bio tu – rekao je Vincent. Snaga glazbe, glume, sporta i mode ove je večeri bila ujedinjena, četiri su se različita svijeta spojila. Iako se nije natjecala, lanjska pobjednica Davorka Tovilo je i ove je godine blistala na dodjeli. Kao i uvijek, svojom je pojavom privukla poglede na sebe, posebice kada su joj dodijelili priznanje za humanitarni rad.

– Nagradu za najpopularniju osobu lakše je dobiti nego priznanje za humanitarni rad. Doista mi je drago da sam je dobila – rekla je Davorka. Ni pjevač Mate Bulić nije se natjecao, ali je nagradu dobio. Obožavatelji su ga htjeli nagraditi i Mate je u ime hrvatske iseljeničke zajednice dobio priznanje za javni rad.

40 godina sporta

U ime hrvatske zajednice i sam je uručio priznanje i Domovnicu dr. Draganu Čoviću, predsjedniku Doma naroda Parlamenta BiH i predsjedniku Hrvatskog nogometnog sabora BiH, za napore koje HNS BiH ulaže za ravnopravnost Hrvata BiH. Klubovima NK Marsoniji Frickenhausen i NK Croatiji Sindelfingen koji su ove godine slavili 40 godina postojanja, inozemno izdanje Večernji list i Zajednica Hrvatskih nogometnih klubova Njemačke s Hrvatskim nogometnim savezom dodijelili su nagrade i zahvale za promociju hrvatskog nogometa u svijetu. Može se reći da je sport dominirao Domovnicom, kao što dominira i hrvatskim iseljeništvom.

Večernjakova domovnica mnogima nije donijela samo željene nagrade nego im je i omogućila vrijedne kontakte ne samo s domovinom nego i u drugim krugovima. Prva generacija hrvatskih iseljenika ponosna je što domovina odaje priznanje njihovoj djeci, ali i Nijemci itekako cijene talent brojnih hrvatskih zvijezda. To je potvrdio i gradonačelnik Bad Homburga Michael Korwisi koji rado ističe kako su Hrvati tih, ali marljivi narod.

– Večernjakova domovnica dokaz je uspjeha hrvatskog iseljeničkog naroda – rekao je Korwisi.

Stipe Puđa, urednik inozemnog izdanja Večernjeg lista i idejni tvorac Domovnice, pozdravio je na njemačkom, francuskom i hrvatskom sve goste Domovnice, ali i cijeli diplomatski kor koji je stigao na Domovnicu predvođen veleposlanikom dr. Mirom Kovačem.

Etnoglamur

Poseban glamur večeri dala je najpoznatija hrvatska etnodizajnerica Mina Petra koja je kratkim videom predstavila etnokuću Materina Priča u Zagrebu, te prvi put i etnokolekciju s kojom ide i u London gdje će je predstaviti za Olimpijskih igara. Zanimljivu kreaciju nosila je i poznata glumica Vanessa Radman.

– Želja nam je da gosti Domovnice tijekom posjeta Hrvatskoj i Zagrebu dođu u etnokuću Materina priča i upoznaju se s bogatstvom hrvatske kulture – rekla je Mina Petra.

Oduševljenje dolaskom i nastupom nisu krile ni sestre Ivana i Marija Husar kojima je ovo prvi dolazak na jednu ovako veliku iseljeničku večer.

– Uistinu je bilo dobro. Gosti su bili divna publika – kazale su. U programu koji su vodili poznati hrvatski voditelj Ivan Šarić i mlada voditeljica iz Bad Homburga Sandra Budimir nastupili su i Jacques Houdek, pjevačica Evelin Novak, Luka Gudelj, Ana Badrov, Jazz band “Ten laces”. čiji je nastup darovao grad Bad Homburg u znak desetogodišnjeg prijateljstva gradova Bad Homburga i Dubrovnika, Eto band i grupa Domino.

Gosti su uživali u vrhunskim specijalitetima koje je pripremio restoran Damiro Westsite iz Frankfurta te u vinima Dubrovačkih podruma.

Komentara 8

AG
Agramer198
19:46 19.03.2012.

Pa normalno, iseljenici su ti zastupaju našu zemlju, ne veleposlanici koji se dođu nažderati, podrignuti i vrate se doma bez da su ikaj obavili...

DU
Deleted user
22:44 19.03.2012.

Agramer ovo Ti je dobro-NAZDERATI SE I BJEZ NAZAD!

SW
swimm
17:36 19.03.2012.

a kada ce nagrada časopisa it\'s ok ;))

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije