Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 171
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
potužio se vandorenu

Dobio otkaz jer je Vandorenu napisao da tvrtka nije dala plaće

\'gradska...zgb...28.02.2003. porezna uprava-zadnji dan poreznih prijava snimio:boris scitar\'
Boris Ščitar/VLM/PIXSELL
21.03.2012.
u 18:15

Udruga Zviždač osudila je odluku dnevnika Business.hr da uruči izvanredan otkaz novinaru Anti Paviću

Novinar Business.hr-a Ante Pavić dobio je izvanredni otkaz zbog, kako je navedeno "kaljanja ugleda tvrtke", nakon što je napisao otvoreno pismo povjereniku Europske komisije u Hrvatskoj, Paulu Vandorenu u kojem ga upozorava da zaposlenici Businessa nisu mjesecima dobili plaće, piše Nacional.hr.

Pavić: Imam podršku kolega

Pavić je Vandorena upoznao i s činjenicom da radnicima obvezni doprinosi za mirovinsko i zdravstveno osiguranje nisu uplaćeni od studenoga 2010. godine, javlja T-portal. Otkaz mu je uručio direktor Amir Šibić, a zbog cijelog slučaja oglasio se i Sindikat novinara Hrvatske koji upozorava da je u ovom slučaju prekršen Zakon o radu.

– Imam podršku kolega, istupio sam kao sindikalni povjerenik. Plaća nam kasni redovito – rekao je Pavić za Nacional.hr.

Pavić je istaknuo kako već dugo od Uprave traži da se isplata plaća regulira. Ispričao je kako je Vandoren bio u posjetu Businessu gdje su mu članovi uprave prezentirali plan za širenje tvrtke u regiju. No, do novinara ga nisu pustili. Stoga je on, uz podršku kolega, napisao pismo Vandorenu u kojem ga upozorava na stanje u Businessu. Smatra da je njegov otkaz nezakonit i da je davanje otkaza sindikalnom povjereniku "zastrašivanje ostalih zaposlenika".

Udruga Zviždač osudila odluku Business.hr-a

Vesna Balenović, predsjednica udruge Zviždač, također se oglasila oko slučaja te osudila odluku dnevnika Business.hr da uruči izvanredan otkaz novinaru Anti Paviću "zato što je govorio istinu, a ne laži." Pozvala je upravu i Nadzorni odbor da preispitaju odluku o izvanrednom otkazu i vrate na posao novinara i sindikalnog povjerenika Antu Pavića.

 – Ako u dnevniku Business.hr otkaz dobivaju novinari koji u javnost iznose istinu, pitamo se što govore i pišu preostali novinari, koji otkaz još nisu dobili? Tko će nakon ovakvog otkaza vjerovati jednoj jedinoj pisanoj riječi objavljenoj u Business.hr-u? – pita se Balenović.

Ističe da je neplaćanje doprinosa na plaće radnika varanje države, a višemjesečno kašnjenje isplate plaća izrabljivanje radnika.

Porezna uprava Vjesniku blokirala račun

Inače, porezna uprava blokirala je račun Vjesnika zbog neplaćenih doprinosa na plaće, potvrdio je za Novi list direktor Vjesnika Bojan Divjak.

– Za porez nismo dužni ni lipe, riječ je isključivo o dugu za doprinose. Porez je plaćen čak i na doprinose s kojima je bilo problema – kazao je u srijedu Divjak za Novi list.

Podsjetimo, u utorak je 38-godišnji poduzetnik iz Ivankova kazneno prijavljen Općinskom državnom odvjetništvu u Vinkovcima jer za 72 zaposlene osobe nije uplaćivao doprinose za zdravstveno i mirovinsko osiguranje, čime je oštetio državu za više od milijun i pol kuna.

Na posljednjoj sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća predstavljena je uredba po kojoj od 1. travnja neće biti moguće isplatiti plaću bez uplaćenih doprinosa.

Komentara 13

Avatar 69bobo
69bobo
18:48 21.03.2012.

naravno da znamo da ne pišete istinu nego naručene sastavke, jer treba od nečeg živjeti (čast iznimkama)

TO
Toni50
19:18 21.03.2012.

potužio se pa ostao bez posla Dobio otkaz jer je Vandorenu rekao da tvrtka ne plaća doprinose. Sasavim opravdano. Zaposlim te dam ti kruh i hraniš familiju i onda si izdajica . sada neka te sud zaposli ili policija neka te hrane jel su te željni -izdajicu ...

SI
sinaj
19:06 21.03.2012.

Ništa čudno s obzirom da se uopće ne zna tko je sve u vlasništvu Businessa.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije