Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Haag: Nova kazna za dokumente iz Oluje

Tihomir Krampelj do presude nije ni znao da skriva topničke dnevnike

oluja
VL arhiva
25.10.2009.
u 22:00

Branitelj Tihomir Krampelj uvjetno je osuđen na šest mjeseci zatvora jer je “prikrio arhivsku građu”

Tihomir Krampelj (49) na Općinskom sudu u Đakovu nepravomoćno je uvjetno osuđen na šest mjeseci zatvora uz rok kušnje od godinu dana zbog uništavanja ili prikrivanja arhivske građe. Neslužbeno, riječ je o građi koja bi mogla pripadati topničkim dnevnicima jer se Krampelja teretilo da je otuđio tri dokumenta iz akcije Oluja.

– Riječ je o kaznenom djelu prikrivanja arhivske građe, službene dokumentacije MORH-a – rekao je đakovački sudac Ronald Tomaković. Tihomir Krampelj donedavno je bio aktivna vojna osoba, nedavno je umirovljen.

U vrijeme vojno-redarstvene akcije Oluja, kao pripadnik 5. gardijske brigade, iz Đakova je bio premješten na livanjsko bojište. Krampelj je bio vezist u vodu raketnih bacača i sudjelovao je u vojnim operacijama na glamočkom i bojištu prema Grahovu.

Odredi vojne policije
Uvjetna osuda pokazuje da je u međuvremenu netko uvidio da Krampelj ipak posjeduje dokumente koji bi trebali biti u Središnjem državnom arhivu, ali “da toga nije bio svjestan”.Optužni prijedlog podnesen je 21. rujna, a presuda 23. listopada ove godine. Prema priopćenju DORH-a, Krampelja se teretilo da je od 2002. do lipnja 2009. kao aktivna vojna osoba, protivno Pravilniku o zaštiti i korištenju arhivskog i registaturnog gradiva MORH-a, bez znanja i odobrenja nadređenih časnika na točno neutvrđeni način pribavio nekoliko dokumenata iz vojne arhive te ih je držao u svojoj kući.

Neslužbeno doznajemo da ih je donio kući još 1995. godine ne znajući da je riječ o arhivskoj građi s određenim stupnjem tajnosti. Tu građu u posljednjih 15 godina nitko od njega nije tražio, a može se reći i da ju je dobrovoljno predao policiji. Potraga u kojoj sudjeluju cijeli odredi Vojne policije i VSOA-e traje više od godinu dana, otkad je glavni haaški tužitelj Serge Brammertz obavijestio sud da RH skriva tzv. topničke dnevnike.

Teretili ga za karte
Nakon toga je pet zemalja EU blokiralo 23. poglavlje (pravosuđe). Zanimljivo, ovo je druga takva presuda koja je donesena u posljednjih mjesec dana, a prva je bila u Varaždinu. Tada je osuđen Jurica Šare, u vrijeme Oluje zapovjednik voda topničke bitnice 7. gardijske brigade. Teretilo ga se da je protupravno zadržao kodirane karte te dnevnike s podacima o utrošku streljiva.

Ključne riječi

Komentara 15

Avatar Idler 3
Idler 3
01:49 26.10.2009.

Uf, sad mi je odmah lakše....a i onaj tužitelj Belotelebremeretz bu konačno uspio dokazati kak je Knin zapravo sravnjen sa zemljom i pritom pobijene tisuće civila !!!

RO
romictea
09:25 26.10.2009.

Koje li su to gluposti \"pravne drzave\"

OB
-obrisani-
00:43 26.10.2009.

...sad će Brammertz sigurno biti zadovoljan a ako neće eee pa ima nas-koliko treba,samo neka zaželi, pljesne rukama i carica će pozatvarati sve nas,osuditi ili poslati za hagg...a mi ćemo šutke spustiti gaće-kao i do sada i čuditti se šta nan se događa.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije