Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kune na kapaljku

Do novca s dječje štednje jedino uz potvrdu da ste uzoran roditelj!

'stednja_zra_sla_030810'
''
03.08.2010.
u 17:20

Bez potvrde Centra za socijalnu skrb zakoniti zastupnici mogu mjesečno podići sa štedne knjižice 902,87 kuna

Želite li podići novac s dječje štednje na koju ste godinama uplaćivali novac, u banku morate donijeti potvrdu Centra za socijalnu skrb da ste uzoran roditelj! – upozorio nas je Osječanin koji je prije nekoliko dana na šalteru Hypo banke dobio informaciju da mjesečno s djetetova računa može podići samo 900 kuna! Objasnili su mu da je riječ o odluci donesenoj u skladu sa stavom Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi, a kako bi se zaštitila djeca.

Neshvatljiva logika

– Ne znam koga se tu štiti. Djecu sigurno ne – kazao nam je ogorčeni otac koji je jedan od tisuće Osječana s dječjom štednjom u Hypo banci. Naime, Grad Osijek, koji novoorođene građane daruje sa 4000 kuna, ima ugovor s tom bankom pa se navedeni iznos, s 500 županijskih i 50 bančinih kuna, djetetu uplaćuje na automatizmom otvorenu štednu knjižicu.

– Ljutita sam strašno! Trebala sam te novce podići prije jer ću ih sad dobivati na kapaljku. Što ako želim djetetu kupiti bicikl za Božić, da sad počnem podizati novac?! – kazala je majka Marina. U šoku je i Dubravka Jovičić, majka dvojice sinova, koja je jedina hrabro stala pred našu kameru.

– Ne shvaćam logiku. Zar bi roditelji svaki mjesec uplaćivali na djetetov račun da su taj novac mislili potrošiti na sebe?! Tko će više uopće štedjeti? – pita se mlada majka.

Privremena odgoda

Iz banke nam je, pak, stigao odgovor da su privremeno odgodili primjenu odluke o raspolaganju sredstvima maloljetnih osoba. Do 1. rujna, kažu, raspolaganje novcima po štednim knjižnicama moguće je do iznosa koji zatraži zakoniti zastupnik. Nakon tog razdoblja, bez potvrde Centra za socijalnu skrb, za dijete do 6 godina mjesečno se može podići 902,87 kuna, za dijete od 7 do 12 godina 1062,20 kuna i za dijete od 13 do 18 godina 1168,42.

Odlukom koja je donesena na prijedlog pravobraniteljice za djecu te uz izmjene u Obiteljskom zakonu šokirani su i u osječkoj gradskoj upravi te će, kaže nam dogradonačelnik Ivan Vrdoljak, pronaći način kako omogućiti roditeljima da dođu do novca. Iz Ministarstva zdravstva, Ministarstva obitelji te Ureda Mile Jelavić do zaključenja teksta nismo dobili odgovor zašto takva odluka.

Komentara 16

FR
franel
21:11 03.08.2010.

Treba biti zahvalan za uplacen iznos. Moze se desiti da odluce da vise ne uplacuju i sto onda? Roditelji koji zure da skinu novac sa djetetovog racuna kako bi mu nesto kupili treba prvo da se upitaju sto su sami ucinili da tom djetetu pruze ugodno djetinjstvo i uslove. Tko nije u mogucnosti da nadje posao ili da ga zadrzi i da svom djetetu time osigura bolu buducnost ne treba da ima djecu. Lakse i za njega/nju i za djete.

BA
Bandit
21:37 03.08.2010.

Ti si totalni bolesnik,zar to nespada pod ljudska prava,i tko to iz czsr je kompetentan da odlucuje o tome tko je uzoran roditelj a tko ne , sramota,na svu srecu moji 4 klinaca imaju svoje racune jako dugo al nana svu srecu netaknute i vjerujem da ce im to puno znaciti kad budu punoljetni... Nitko bas nitko nema prava da odlucuje o tome dali je roditelj uzoran ili ne,zna se tko nije roditelj uzoran... Odakle banci i czsr pravo da odlucuju o novicima za djete uzasavam se toga.Najpametnije je dragi roditelji otvoriti klincim racun u svici i mozes kako hoses i kad hoces a sve iz udobnosti svoga doma u Hrvatskoj...

Avatar Golum
Golum
23:47 03.08.2010.

franel ne kužim te

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije