Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LEGALIZACIJA

Do legalnog stana ako imate izjave četiriju stručnjaka

'27.08.2009., Jelkovec-Sopnica, Sesvete - Stanovi izgradjeni u zagrebackom naselju Sopnica-Jelkovec prema zagrebackom modelu stanogradnje. Photo: Zarko Basic/Poslovni dnevnik/PIXSELL'
'Zarko Basic/PD/PIXSELL'
20.06.2012.
u 08:00

Za zgrade veće od 400 m² stručnjaci trebaju jamčiti da su sigurne, u suprotnom, nema ozakonjenja

Zakon o legalizaciji bespravne gradnje, koji ulazi u saborsku proceduru, manjkav je i nepošten prema većini građana, vlasnicima malih stanova, upozoravaju arhitekti (podaci poznati redakciji). Kako objašnjavaju, prema članku 11. u Nacrtu prijedloga zakona o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama iznad bruto površine od 400 četvornih metara dodan je stavak prema kojem je za donošenje rješenja o izvedenom stanju potrebno priložiti izjavu ovlaštenog arhitekta te inženjera građevinarstva, elektrotehnike i strojarstva da nezakonito izgrađena zgrada ispunjava zahtjev sigurnosti u korištenju i zahtjev zaštite od požara prema propisima koji su vrijedili u vrijeme kada je zgrada građena. Ili prema vrijedećim propisima ako je riječ o završenoj zgradi, odnosno njezinu dijelu.

No, budući da 95 posto zgrada ne zadovoljava propise, takve izjave ne mogu se izdati. Znači, ozakonjenje se ne može provesti! Dodatno, uz izjave je potrebno priložiti niz provedenih skupih atesta koje vlasnici stanova moraju platiti, a da nisu sigurni da će svoje stanove moći legalizirati.

– Kako si autor Zakona može uzeti pravo da teret ozakonjenja prebacuje na ovlaštene inženjere kojima struka brani davanje lažnih izjava, kao i preuzimanje odgovornosti u slučaju eventualnog požara ili potresa? Ponovno će socijalno najosjetljivija kategorija stanovnika biti zakinuta: ili neće uopće moći provesti ozakonjenje ili će to jako skupo platiti – upozoravaju. Zakon, smatraju, treba pojednostavniti tako da se legalizacija obavi u skladu s propisima za zgrade sagrađene prije 15. veljače 1968., uz bitnu razliku da se sada plaća komunalni i vodni doprinos te naknada za zadržavanje nezakonito sagrađene zgrade, a na osnovi geodetske i arhitektonske snimke izvedenog stanja. Glasnogovornica Ministarstva graditeljstva Đurđica Čočić uzvraća da je zakon pogrešno protumačen.

– Ministarstvo ne prebacuje odgovornost ni na koga. Arhitekti participiraju izjavom samo za najsloženije građevine jer one trebaju udovoljavati i protupožarnim uvjetima, i to onima koji su vrijedili u vrijeme gradnje građevine. Pogrešno se tumači da će za legalizaciju zgrada iznad 400 metara četvornih trebati udovoljiti protupožarnim uvjetima koji danas vrijede – zaključuje ona.

Komentara 34

DO
doktorica
08:02 20.06.2012.

No, budući da 95 posto zgrada ne zadovoljava propise, takve izjave ne mogu se izdati. Znači, ozakonjenje se ne može provesti! .......opet će cvasti mito i korupcija....

LA
Lavica7
08:05 20.06.2012.

Glup tko kupuje stanove gradjene nakon 90-te. Sjetite se tko je sve mogao gradit? Pranje love, a za sve drugo tko te pita.

ZG
zorbas.grk
09:46 20.06.2012.

ovo je otimanje novca na nelegalan način ovo nema veze sa strukom

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije