Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Veliki obrat

Ljubljanski gradonačelnik Janković porazio favorita Janšu

zoran jankovic
Foto: AFP/Pixsell
1/3
04.12.2011.
u 10:11

Pozitivna Slovenija osvojila je 29 mandata, SDS Janeza Janše 26, a SD Boruta Pahora 10 mandata

- Imali smo Pahorovo doba, Janšino doba, a sad ćemo imati demokratsku i učinkovitu Sloveniju - bio je prvi komentar Zorana Jankovića, lidera stranke Pozitivna Slovenija, dok su večeras u 20 sati objavljivali prve rezultate izlaznih anketa. I sam je djelovao iznenađeno velikim obratom: upravo je njegova stranka pobijedila na  parlamentarnim izborima, pretekavši favoriziranu Slovensku demokratsku stranku Janeza Janše. Dobrano prije nego što su malo prije ponoći iz Državnog izbornog povjerenstva izbrojili gotovo sve listiće, njih 1,105.123, te objavili kako je ljubljanski gradonačelnik - neslužbeno - dobio 28,53 posto (28 mandata), a Janša 26,26 posto (26 mandata) glasova (dijelilo ih je 25 tisuća glasova), u stožer novog mandatara ušla je njegova mama Ivanka, a unesena je i velika bijela torta s Jankovićevim likom.

Dva Zorana

Ispred stožera se slavilo: uz "Simply the Best" (Jednostavno najbolji) Tine Turner, treštalo je i "Ide mi, u životu, ide mi" Danijele Martinović, skandiralo se "Zoki! Zoki! Zoki!". U Hrvatskoj je u isto vrijeme pobjeđivao Jankovićev imenjak - Zoran Milanović.

Janša je kiselo izjavio kako "ovi rezultati nisu ono zbog čega se išlo na prijevremene izbore".

- Ne zbog poretka, već zbog razdrobljenosti rezultata. Mandataru će biti teško sastaviti vladu i ostaje mogućnost novih izbora. Mi i dalje radimo za dobrobit države, bilo u vladi, bilo u opoziciji - dodao je, ne propustivši Jankovićeva predizborna obećanja o rezovima u državnom aparatu, ali bez velikih otpuštanja, te stopu rasta BDP-a od 4 posto nazvati - nerealnima.

U jednom je u pravu - slovenski izborni sustav favorizira manje stranke, što pak dovodi do nestabilnih koalicija, kao one koja je stajala mandata Boruta Pahora. Baš tu vladu i njezine reforme podržavao je Janković.

Teško do koalicije

- Rezultati su bolji nego što smo očekivali. Na početku kampanje bojali smo se da uopće nećemo ući u parlament. Mandataru neće biti lako, morat će formirati reformsku vladu. SD jest stranka za reforme, no ostaje pitanje hoće li Jankoviću uspjeti pridobiti Gregora Viranta (osam mandata) ili umirovljenike, stranke DeSUS (šest mandata). Bez njih nema koalicije - kazao je Pahor, čija se stranka ipak izvukla iz katastrofe i sa 10 posto glasova zasjela na treće mjesto. Jedini incident jučer je bio nestanak neispunjenih 100 listića u općini Tržič.

Komentara 30

MA
mališa
22:37 04.12.2011.

Zoran Janković je Srbin iz Smedereva. Znaju Slovenci ko najbolje upravlja ovim prostorima.

DZ
dzukaficuka
23:31 04.12.2011.

malisa naj bolje upravljaju ovim prostorima kao na Kosovu Tadic i Seselj ha ha ha.To su Zslo dobro od radili on je iznimno dobar za Ekonomiju i podoban dok je Jansa kao i nas Kradimir Cacic kako je reko ja sam podpresijednik Vlade to znaci nemora u Cuzu i ode INA Madarima.Samo je se zajebo kao i Sanader REMETINAC ceka sve pa tako i KUKURIKU

PI
PIDOČA
11:44 05.12.2011.

interesantno, Srbija,Hrvatska i Slovenija su izabrale ZORANA, :-))

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije