Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Štetne tablete

DNK test 
otkriva za koga su kontraceptivi opasni

'za unu.....12. 12. 2008. planinska 1/tvrtka genos/prezentacija otkrivanja ocinstva dnk metodom/ Photo: Zeljko Hladika/Vecernji list'
Željko Hladika/PIXSELL
04.02.2013.
u 16:16

Uzimanje određenih oralnih kontraceptiva dovodi do krvnog ugruška i moždanog udara, ali se takvo što može spriječiti prethodnim testiranjem koje kod nas rade u DNK laboratoriju tvrtka Genos i KBC Rebro.

Ovih dana zabranjeno je u Francuskoj korištenje Bayerovih kontraceptiva Diane 35 zbog sumnjive smrti četiri djevojke, a nedavno je slična priča bila s Yasminom. Naime, uzimanje određenih oralnih kontraceptiva dovodi do krvnog ugruška i moždanog udara, ali se takvo što može spriječiti prethodnim testiranjem koje kod nas rade u DNK laboratoriju tvrtka Genos i KBC Rebro.

Recept bez pretraga

Ginekolozi najčešće daju preporuku odnosno recept, ali bez ikakvih ili nedovoljnih pretraga kojima bi se selektiralo tko može, a tko ne smije piti kontraceptive. Uz DNK test koagulacije sasvim se pouzdano utvrđuje ima li netko predispoziciju za poremećaj koagulacije, a samim time i rizik od konzumacije oralnih kontraceptiva. U praksi se to gotovo ne obavlja. Kako nam objašnjavaju u Genosu, uzimanje hormonske kontracepcije do pet puta povećava rizik stvaranja krvnih ugrušaka. Postoji li genska predispozicija za poremećaj koagulacije, žena bi trebala izbjegavati oralne kontraceptive. Za žene s genskom predispozicijom taj je rizik povećan oko 32 puta. To znači da ako kod osobe već postoji genska predispozicija za poremećaj zgrušavanja krvi, upotreba kontraceptiva mogla bi biti okidač nastanka krvnog ugruška koji uzrokuje začepljenje krvnih žila. Potreban je oprez i pri korištenju svih drugih vrsta hormonske terapije.

Oprez je potreban i u vrijeme trudnoće, kada se nastanak krvnog ugruška povećava do četiri puta te može doći do brojnih komplikacija kao što su zastoj u rastu i razvoju djeteta, rođenje nerazvijenog djeteta pa čak i do smrti majke i/ili djeteta. Zato ako postoji predispozicija, žena bi tijekom trudnoće trebala biti pod stalnim liječničkim nadzorom te prema potrebi uzimati lijekove protiv zgrušavanja krvi.

Povećano zgrušavanje krvi

Test se preporučuje i ženama koje su imale spontani pobačaj, jer je kod čak 50% žena koje su imale spontani pobačaj uočen poremećaj koagulacije. Testiranjem se, naime, može otkriti jesu li mutacije u genima za zgrušavanje krvi mogle biti uzrok gubitka djeteta. Hormonska terapija koja se koristi pri postupku pomognute oplodnje može prouzročiti povećano zgrušavanje krvi i nastanak ugruška, pa je zato i kod liječenja neplodnosti vrlo važna prokrvljenost kako bi došlo do uspješnog začeća.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije