Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
afganistan

Djevojku pustili iz zatvora, ali mora se udati za svog silovatelja

afganistanke
Reuters
02.12.2011.
u 18:17

Gulnaz je u zatvoru rodila i djevojčicu koja je zajedno s njom služila kaznu. Silovatelj, koji će joj biti muž, može je uvijek ubiti

Sreća devetnaestogodišnje Afganistanke Gulnaz kada su joj zatvorski čuvari najavili da je puštaju iz zatvora u koji je dospjela nakon što je silovana kratko je trajala. Točnije, samo nekoliko sekundi, dok nije doznala da je uvjet za njezinu slobodu udaja za svog silovatelja.

Zabranjeni film EU

Slučaj ove Afganistanke postao je poznat diljem svijeta nakon što je Europska unija prvo financirala pa zabranila prikazivanje filma o mladoj djevojci koja se nalazi u zatvoru u Kabulu, a jedina joj je krivnja što je silovana. Nakon što je dokumentarac snimljen, njegovo je prikazivanje već bilo dogovoreno s nekoliko njemačkih televizijskih postaja, no odluka o njegovu emitiranju naglo je povučena.

– Kao vlasnici komisije odlučili smo da je u interesu Gulnaz da se film ne prikaže javnosti. Dobili smo saznanja da bi djevojka jednostavno mogla biti ubijena u zatvoru ako javnost dozna za njezin slučaj i pogleda film – izjavili su prije desetak dana predstavnici Europske komisije koja je financirala dokumentarac sa 50.000 eura. Ipak, bura se zbog ovog slučaja podigla diljem svijeta te je vlada u Kabulu odlučila, radi “očuvanja humanog imidža zemlje”, pustiti Gulnaz na slobodu. Naravno, pod uvjetom da se uda za muškarca koji ju je prošle godine silovao.

– Ovo je šok, ovo je još gore od zatvora u Kabulu. Ne samo da je ova nesretnica sada primorana udati se za svoga silovatelja, već je situacija puno složenija.

Legalno je može ubiti


Ako se njezin mučitelj ne bude slagao s brakom, ako se bude osjećao “poniženim”, najjednostavnije mu je rješenje da se oženi Gulnaz, ponovno je siluje te potom jednostavno ubije. I nitko mu ništa ne bi rekao. To je u Afganistanu njegovo potpuno legalno pravo – kaže Samira Hamidi, direktorica Afganistanske ženske mreže, organizacije za zaštitu ljudskih prava žena sa sjedištem u Kabulu.

Ključne riječi

Komentara 47

OB
-obrisani-
19:20 02.12.2011.

>>>>>>> Uzas !!! A ja naivan vjerovao kako su Ameri uveli demokraciju u Afganistan

TO
Toni50
19:43 02.12.2011.

Lijepo je da je Amerika i EU uvela red tamo konačno ! Djevojku pustili iz zatvora, ali mora se udati za svog silovatelj . Konačno da su shvatili da se običaji jedne zemlje nemogu ni beskrajnim ubijanjem mjenjati !

OB
-obrisani-
23:11 02.12.2011.

nekrofilko !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije