Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Opet nasilje u školi

Djevojčica naručila premlaćivanje kolegice u OŠ Gripe

nasilje
Ivica Galović/PIXSELL
12.10.2011.
u 12:53

Napadnutoj učenici nagnječena je desna strana lica, a ima i hematome po glavi.

Spirala nasilja među djevojčicama nezaustavljivo se širi. Najnoviji slučaj stiže iz Dalmacije: u vrijeme velikog odmora, u poslijepodnevnim satima u ponedjeljak, brutalno je pretučena 14-godišnja učenica splitske Osnovne škole Gripe. Ozljede joj je nanijela vršnjakinja, zapravo dvije. Jedna je premlaćivanje "naručila", druga je izvela. Uspješno. Djevojčica je zadobila nagnječenje desne strane lica i hematome po glavi.

Napadačica je učenica Osnovne škole Pojišan, a djevojčica koja je naručila premlaćivanje pohađa isti razred kao i žrtva. Koja joj je, na žalost, stala na žulj. Detalje ove mučne priče portalu Dalmacija News ispričala je majka pretučene djevojke.

Napad na odmoru

– Povod je to što je moja kći, koja je fino i dobro odgojeno dijete, htjela toj šinjorini, koja se bahati i maltretira djecu, na satu se reže šestarom, puši travu oko škole i tako dalje, stati na kraj. Valjda ju je krivo pogledala ili što li već i ova je odlučila angažirati tu "razbijačicu" iz škole Pojišan. Nje se svi boje jer trenira kik-boks, inače jako "ženstvena" djevojka i, koliko sam shvatila, nju "unajmljuju" kad žele nekog pretući – rekla je majka i potom otkrila kako se odvijao okršaj.

– Moja je kći tijekom velikog odmora išla kupiti marendu, a ta šinjorina, koja ide s njom u razred, dočekala ju je s tom razbijačicom ispred dućana. Moja je mala rekla da ne želi nikakve probleme i riječima je pokušala sve riješiti. Misleći da ih je odgovorila od nasilja, okrenula se, a ta ju je razbijačica uhvatila za kosu i povukla, okrenula je k sebi i udarila koljenom u oko – ispričala je majka najavljujući da će zadovoljštinu zbog napada potražiti i na sudu.

Ovaj najnoviji, splitski, tek je jedan u nizu mučnih slučajeva zbog kojih se u posljednje vrijeme zgraža hrvatska javnost, a roditelje školaraca tjeraju u očaj. Zabrinutost vlada i među stručnjacima.

Agresija na Facebooku

Doc. dr. sc. Gordana Buljan-Flander, ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba, kaže:

– Ne čudim se ovom što se događa. Sve što smo dosad štedjeli na djeci, dolazi na naplatu. To će nasilje biti sve okrutnije. Ponekad imam dojam da u posljednjih deset-petnaest godina samo ponavljam isto, a ništa se ne mijenja.

Navodi potom i primjer iz prakse – učenice sedmog razreda kladile u 50-100 kuna koja će od njih spavati s više muškaraca. Novac u džep pobjednica je uredno spremila.

Dr. sc. Buljan Flander kaže da je velik dio krivnje na obitelji jer roditelji svojim ponašanjem djeci pokazuju da valja biti nasilan:

– Problem je i što za nasilnike nema sankcija, a djecu se uči da su popularniji ako su nasilni. Zašto se u škole ne bi uveo zdravstveni odgoj u kojem bi se djecu učilo poštovanju i samopoštovanju? – pita se dr. sc. Flander te ističe da svi problemi ove vrste stižu – s kućne adrese.

– Roditelji, na žalost, ne usmjeravaju djevojčice na neke dopunske aktivnosti kojima bi ispuhale negativnu energiju. Kod kuće ne dobivaju dovoljno pažnje pa je, očito, traže i dobivaju na pogrešan način – upozorava dr. Buljan-Flander.

Također upozorava i na agresivnost koju djevojčice pokazuju na društvenim mrežama, gdje im anonimnost daje slobodu da budu još okrutnije.

– Treba gledati i kakve fotografije djevojčice stavljaju na Facebook. Nisu to slike s ljetovanja, već one na kojima su pijane, povraćaju – kaže te dodaje da treba zapošljavati stručnjake koji bi znali prepoznati rizično dijete, stručnjake koji bi radili s takvom djecom i obiteljima.

– Ali, mi štedimo – ogorčena je dr. Buljan-Flander.

Zdravstveni odgoj

Njezine riječi dobile su potvrdu upravo na najnovijem, splitskom slučaju. Naime, ovo premlaćivanje najavljeno je na Facebooku.

– Pisalo je na profilu te djevojke da će "cipa" biti za tri sata pa, tko želi gledati, neka se javi te da će prijatelje obavijestiti o rezultatima. Poslije se na statusu hvalila da je sve prošlo dobro – ispričala je očajna majka, koja se pita kako će kćer nakon svega poslati u školu. S pravom. Jedan zagrebački slučaj nedavno je pokazao da zlostavljačice ne odustaju lako.

Komentara 24

ME
Medici
13:33 12.10.2011.

Institucije odavno ne rade svoj posao. Učitelji nemaju prava klepnuti djecu kao što su nas klepali naši učitelji (i ispali smo sasvim odlično), roditelji nemaju vremena za vlastitu djecu jer se bore sa nedaćama života itd. Ali mislim da je ovo prevršilo svaku mjeru. Tome se mora stati na kraj i djeca koja ionako više nisu djeca kada se takoznaju tući moraju snositi odgovornost. Za početak fizički posao: čišćenje smeća,sakupljanje lišča (jesen je stigla i sve je prepuno), čišćenje snijega...a roditeljima novčane kazne. Kako se radi o djetetu iz Doma..malo pročešljati što i kako se tamo radi...ali da, krivo..ovo je Hrvatska...

DU
Deleted user
14:02 12.10.2011.

Nasilje je dio nase svakodnevnice. Nasilje u krugovima djece i mladezi uzelo je rasantan zamah. I nitko ne gleda sto je u tome svemu sam skrivio. Svi vicu samo kako \"institucije ne rade svoj posao\" - a nitko se ne osvce na to sto je ona najvaznija \"institucija\" obitelj napravila ili ucinila da se takve stvari ne dogadjaju. Ili, bolje receno, sto nisu ucinili pa se takvi nemili dogadjaji ponavljaju iz dana u dan. Sve vise, i to vec godinama, zamjecujem da kucnog odgoja vise u biti niti ne postoji. Roditelji svoje obaveze svaljuju na skolu i druge institucije koje \"ne rade svoj posao\" - kako bi sebe \"oslobodili\" svojeg zatajenje i kako ne bi sebi trebali proznati da u biti uopce nisu sposobni odgajati djecu. Ne pisam sada pausalno, sigurno se ne moze sve tretirati jednako. Ima i mnogo onih koji odgoj smatraju ozbiljno i odgajaju svoju djecu. No kod vecine to nije slucaj. Rezultati takvog \"odgoja\" iz dana iz dan sve su vise vidljivi.

MI
mica1111
15:57 12.10.2011.

...lijepo slikicu i ime i prezime...mamicu i taticu da vidimo koji su je tako odgojili...pa na zid srama...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije