Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
teško djetinjstvo

Djecu u razvodu uvijek osuđuju na odrastanje bez jednog roditelja

prosvjednici ukazali na kršenje prava djece razvedenih roditelja (1)
Luka Stanzl/PIXSELL
16.09.2012.
u 17:40

Moj se sin sa mnom susreće i druži 2 sata tjedno ili samo 1,2% vremena. Je li to dobrobit?!

Osim što se preko njihovih leđa vrlo često razračunavaju njihovi roditelji, dojučerašnji partneri, djeca u razvodu žrtve su sustava i prakse koja je daleko od blagodati koje im jamči Konvencija o dječjim pravima.

Iako je Hrvatska potpisnica te konvencije, to je mrtvo slovo na papiru. Dok ona propisuje da se dijete ne odvaja od roditelja mimo svoje volje, osim ako to ugrožava njihovu dobrobit, centri za socijalnu skrb i sudovi djecu dodjeljuju češće vođeni interesom roditelja. Umjesto da se pazi na to da dijete redovito održava kontakt s roditeljem s kojim ne živi, nitko ne mari kad se djetetovim osjećajima manipulira i prepušta ga se samom sebi dok gubi jednog roditelja. Istodobno te roditelje sustižu prekršajne i kaznene prijave kad se javno požale na tromi sustav. Na sve to upozoravaju udruge Dijete-razvod i Hrvatska udruga za ravnopravno roditeljstvo.

Potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić najavila je zaustavljanje takve prakse skorim izmjenama Obiteljskog zakona i edukacijom, ali i sankcijama mjerodavnih službi.

Komentara 21

Avatar Leeka
Leeka
16:14 17.09.2012.

Ti očevi trebaju tužiti Republiku Hrvatsku u sudu u Strasbourg-u pa kad Hrvatska tamo prođe kao svojevremeno Slovenija i kad budu bili prisiljeni ispaltiti tim jadnim ljudima velike novce jer im uskraćuju osnovno ljudsko pravo, e onda će sudovi i centri socijalne skrbi početi da rade svoj posao i da pristupaju svakom slučaju posebno, a ne da a priori dodjeljuju djecu majkama. Nađite dobre odvjetnike i dajte ih u Strasbourg ili ako za to nemate novaca natjerajte sustav u apsurd. Neka vas hapse jer volite svoju djecu i zelite s njima provoditi barem onoliko vremena kao i majke. U zatvoru štrajkajte glađu jer bolje je i umrijeti kao čovjek nego živjeti i biti tretiran kao pas.

JA
jaguar82
22:42 17.09.2012.

Ja sam otac iz slucaja br 3. i buduci da je netko trazio konkretna imena sluzbenih osoba koje teroriziraju djecu dat cu ih jer se takvih gnjida ne bojim. U mome slucaju to su: prof. psihologije Hrvoje Vidakovic - djelatnik CZSS Osijek, sutkinja Osjeckog opcinskog suda Gordana Rotim, privatni psiholog Dusanka Peles Bracun - provjerite na youtubeu navedenu gospodju... a ne odstupa daleko ni prof psihologije Biljana Vasilevski Racki talodjer djelatnica CZSS osijek.

HA
happy
11:52 18.09.2012.

Ja sam majka iz slučaja broj 4 i dajem svoj popis. Psihologinja CZSS Čakovec gđa. Vida Drenški socijalna radnica istog Vesna Lepen Vidrač, te njezina nasljednica Elvira Maltar. Sutkinja općinskog suda u Čakovcu Sanja MAria Gašparović koja je svoju odlukuku temeljila na mišljenjima prozvanih i "načelu kontinuiteta" .. Trenutno se ponavlja postupak pred istim sudom, sutkinja Jadranka Potočnjak, koja punih 6 mjeseci ne smatra da treba donijeti privremenu mjeru, a toliko čekamo i na saslušanje jer je na prvom ročištu samo zatraženo mišljenje CZSS. Policijska postaja Mursko Središće i gospoda koja ne rade svoj posao te njihovi djelatnici koji ne žele evidentirati nasilje nad djecom kao ni reagirati na "gluposti " (kako ih oni smatraju) poput onemogućavanja viđanja djeteta.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije